Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Ύδρα:Την ερωτεύεσαι με την πρώτη επίσκεψη



Η Ύδρα είναι ένα μέρος γραφικό, αρχοντικό, συνάμα κοσμοπολίτικο... που φέρνει στο μυαλό των επισκεπτών εικόνες μιας άλλης αλλά τόσο όμορφης εποχής, ενός κόσμου με αισθητική και άποψη που ξεχωρίζει και κρατά, εδώ και χρόνια, ψηλά τη σημαία ενός από τους πιο αγαπημένους προορισμούς. 

Αγκαλιασμένο από τον Αργοσαρωνικό, τόπος καταγωγής ένδοξων προσωπικοτήτων, όπως των Ανδρέα Μιαούλη, Κουντουριώτη, Κριεζή, Σαχίνη, Τομπάζη, Σαχτούρη, οφείλει το όνομά της στα άφθονα νερά, που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα. Με ναυτιλιακή ιστορία και παράδοση, το νησί, περισσότερο από όλα τα ελληνικά, ενέπνευσε τις Καλές Τέχνες. Διάσημοι Έλληνες και ξένοι ζωγράφοι απεικόνισαν στα έργα τους τα τοπία της. 

Μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Μαρκ Σαγκάλ, την επισκέφτηκαν και αποτύπωσαν σε σχέδια τα αυστηρά της σχήματα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην Ύδρα υπάρχει παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών από το 1936, το οποίο στεγάζεται στο τετραώροφο αρχοντικό του Εμμανουήλ Τομπάζη και της Ξανθής Δ. Σαχίνη, στα δεξιό τμήμα του λιμανιού.

Χτισμένη αμφιθεατρικά στη βραχώδη πλαγιά, γύρω από το λιμάνι, δημιουργώντας μια μοναδική αρμονία μεταξύ αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ύδρα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα και απαγορεύονται τα τροχοφόρα. Απλωμένη σε δύο βραχώδεις λόφους, σφύζει από παραδοσιακά σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές, έντονες μπλε πόρτες και παράθυρα. Δεξιά και αριστερά από την είσοδο του λιμανιού, οι Προμαχώνες με τα κανόνια που προστάτευαν παλαιότερα την πόλη, μαζί με την Προτομή του Μιαούλη, δεσπόζουν επιβλητικά. 

Περπατήσετε στην προκυμαία, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης, περιηγηθείτε στα τουριστικά μαγαζάκια που βρίσκονται στην παραλία, θαυμάσετε τα παλιά αρχοντικά και επισκεφθείτε τα μουσεία της Ύδρας. Ανηφορίστε στα στενά πλακόστρωτα γραφικά δρομάκια και βρεθείτε στην παλαιότερη συνοικία της Πόλης, στον μεσαιωνικό οχυρό οικισμό της Κιάφας και από εκεί απολαύστε τη θέα που φτάνει μέχρι την Πελοπόννησο.

Όλα όσα πρέπει να επισκεφθείτε 

Όπως προαναφέρθηκε, σημαντικό είναι να επισκεφθεί κάποιος τα αρχοντικά του νησιού, κτίρια πάνω από 200 ετών, από τα οποία ξεχωρίζουν τα αρχοντικά των Παύλου και Λάζαρου Kουντουριώτη, Tομπάζη, Tσαμαδού, Kριεζή, Bούλγαρη, Mπουντούρη. Το ιστορικό αρχείο-μουσείο της Ύδρας, που λειτουργεί καθημερινά και προβάλλει σημαντικά μουσειακά κειμήλια, σίγουρα θα εντυπωσιάσει όσους αναζητούν τις σελίδες μιας άλλης ιστορίας, ενώ εξέχουσα σημασία έχει και η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (του 17ου αιώνα) με το εκκλησιαστικό και βυζαντινό μουσείο που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του λιμανιού και είναι η Μητρόπολη της Ύδρας. Ξεχωρίζει από το μεγάλο ρολόι που υπάρχει στο ψηλό καμπαναριό της και το οποίο ανακοινώνει τα μεγάλα θρησκευτικά γεγονότα.

Περάστε το κατώφλι της ιστορικής οικίας του Λάζαρου Κουντουριώτη, στην οποία λειτουργεί παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, της οικίας του Γεώργιου Κουντουριώτη στην οποία λειτουργεί Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας, εκείνης του Ιάκωβου Τομπάζη στην οποία λειτουργεί παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών και την Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Υδραίων, η οποία φιλοξενεί έργα διάσημων καλλιτεχνών όλο το χρόνο.

Αξίζει κανείς να αγναντέψει το λιμάνι από το λόφο, να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα από το Περίπτερο και από τη Σπηλιά, αλλά και να επισκεφθεί κάποια από τα έξι μοναστήρια και τις 300 εκκλησίες του νησιού.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί και η περιοχή Έρως, σε υψόμετρο 500 μέτρων, τα δίδυμα Μοναστήρια της Αγίας Ευπραξίας και του Προφήτη Ηλία που το 1825 φυλακίστηκαν για ένα διάστημα ο Κολοκοτρώνης και άλλοι αγωνιστές, το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Ματρώνης, του Αγίου Νικολάου και της Θεοτόκου της Ζούβρας που βρίσκεται στο ανατολικότερο μέρος του νησιού. 

Τέλος, βρεθείτε στην κορυφή του λόφου της Κιάφας, στην Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου με ξύλινα σκαλίσματα και επίχρυσο τέμπλο, χτισμένη στη θέση όπου ήταν το σπίτι του ομώνυμου Αγίου.

Παραλίες για κάθε γούστο 

Η Ύδρα απαριθμεί αρκετές παραλίες, με άμμο και βότσαλο ή βράχια, που είναι προσβάσιμες με τα πόδια, με γαϊδουράκια ή με θαλάσσια μέσα. 
Για κολύμπι μέσα στην πόλη, προσφέρονται τα βράχια της Σπηλιάς, η Υδρονέτα (που βρίσκεται στο ομορφότερο ίσως μέρος του νησιού, κάτω από τα κανόνια), το Αυλάκι, το Καμίνι (μικρό, φυσικό και γραφικό ψαρολίμανο. Εκεί, υπάρχει και το παλιό σπίτι του Mιαούλη, το κόκκινο σπίτι στο οποίο διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις κάθε καλοκαίρι). 

Ο παραθαλάσσιος, παραδοσιακός οικισμός του Βλυχού, με μαγευτική θέα και υπέροχα ηλιοβασιλέματα, προσφέρεται για οικογενειακό τουρισμό. Κατάλευκα εξοχικά σπίτια με μεγάλες ολάνθιστες αυλές απλώνονται μέχρι τους πρόποδες του λόφου πάνω από την παραλία. Η οργανωμένη παραλία με γκρίζα και κοκκινωπά μικρά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά, είναι μια από τις ωραιότερες και δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού. 

Η ερημική παραλία του Αγίου Κυπριανού, με πρασινογάλαζα νερά και το εκκλησάκι του Αγίου Κυπριανού, η παραλία Μπαλή ή Πηγαδάκια με μικρά βοτσαλάκια, ζεστά νερά, το Μπίστι, η πανέμορφη παραλία του Αγίου Γεωργίου, η Λιμνιώνιζα είναι μερικές ακόμη από τις επιλογές.