Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ταΰγετος



Ο Ταΰγετος δεν είναι από τα μέρη που τα στριμώχνεις σε ένα τετραήμερο. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες, τα χωριά πολλά, και τα πράγματα που έχεις να δεις και να κάνεις άλλα τόσα: αξιοθέατα, μονοπάτια, φαράγγια, γευσιγνωσίες και διαδρομές με τα πόδια, με τα ποδήλατα ή με το αυτοκίνητο.

Σοφό θα ήταν να «χωρίσετε» την εξερεύνησή σας σε δύο τουλάχιστον εκδρομές: μία αφιερωμένη στο νότιο και μία στο βόρειο κομμάτι.

Για να έχετε μια γενική ιδέα, και να επιλέξετε από πού θα ξεκινήσετε:


- Ο Νότιος Ταΰγετος έχει για highlights του το φανταστικό φαράγγι, που είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000, τα υπέροχα χωριά Άρνα, Κουμουστά και Ξηροκάμπι, το μοναδικό γεφύρι της αρχαιότητας που επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας και την περίφημη Μονή της Γόλας, με τις τοιχογραφίες των αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων.

- Ο Βόρειος Ταΰγετος είναι το πιο ανεξερεύνητο κομμάτι. Στα δυνατά χαρτιά του συγκαταλέγονται το πανέμορφο φαράγγι του Κάστορα, με τον ομώνυμο ποταμό και το εντυπωσιακό του γεφύρι, τα κουκλίστικα χωριά Καστόρι (φωτό, επάνω), Πελλάνα, Γεωργίτσι και Λογκανίκο και το Ανάκτορο του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης (το οποίο θα χρειαστείτε λίγη βοήθεια από τους ντόπιους για να εντοπίσετε).

Ανάμεσά τους (και ίσως λίγο πιο κοντά στο βόρειο τμήμα), πέντε χιλιόμετρα έξω από την Σπάρτη, συναντάμε τη φαντασμαγορική καστροπολιτεία του Μυστρά:
Ολόκληρος ο Ταΰγετος (σε βορρά και νότο, ανατολή και δύση) διατρέχεται από ένα πολύ εκτεταμένο, και άριστα σηματοδοτημένο, δίκτυο μονοπατιών που έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει το αγαπημένο κομμάτι της εκδρομής σας ακόμα και αν δεν έχετε ξαναδιασχίσει μονοπάτι ποτέ. Ορίστε μερικά από τα καλύτερα για να ξεκινήσετε:

- Κουμουστά – Μονή Γόλας (Νότιος Ταΰγετος): Φανταστική διαδρομή που ξεκινά από το μεσαιωνικό χωριουδάκι της Κουμουστάς (στα 750 μέτρα υψόμετρο) και καταλήγει στη φημισμένη Μονή της Γόλας μετά από μιάμιση περίπου ώρα. Περνά μέσα από το καταπράσινο φαράγγι της Λαρνακιάς, πάνω από πέτρινα γεφυράκια και πλάι σε μικρούς, κρυστάλλινους καταρράκτες που σχηματίζουν φυσικές πισίνες. Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 3,5 χιλιομέτρων.

- Αναβρυτή – Άγιος Ιωάννης (Βόρειος Ταΰγετος): Διαδρομή ιδανική για αρχάριους –αλλά όχι λιγότερο όμορφη– συνδέει το χωριό της Αναβρυτής με τον Άγιο Ιωάννη, μέσω ενός λιθόχτιστου μονοπατιού που κάνει ζιγκ ζαγκ μέσα σε ένα ειδυλλιακό φαράγγι. Η διαδρομή έχει μήκος 3,5 χιλιόμετρα και διάρκεια περί τη μιάμιση ώρα.

- Πηγή Μαγγανιάρη – Καταφύγιο Ταΰγετου – Κορυφή Προφήτη Ηλία (Νότιος Ταΰγετος): Για απαιτητικούς περιπατητές, η διαδρομή αυτή έχει συνολικό μήκος 8,5 χιλιομέτρων και διάρκεια πέντε σχεδόν ωρών. Μπορείτε, βέβαια, να κάνετε μόνο το πρώτο της σκέλος, από την Πηγή του Μαγγανιάρη μέχρι το Καταφύγιο που διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και σκαρφαλώνει από τα 980 στα 1.550 μέτρα υψόμετρο. Από το καταφύγιο περνά το πάντα εντυπωσιακό Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 που σας «ανεβάζει» μέχρι την κορυφή του Ταΰγετου –και του κόσμου– στα 2.400 μέτρα, μετά από περίπου δυόμιση ώρες.

- Το φαράγγι του Κάστορα, από το Καστόρι ως το Μαρμαρογέφυρο (Βόρειος Ταΰγετος): Άλλη μια πανέμορφη, και ιδανική για αρχαρίους διαδρομή, είναι εκείνη που ακολουθεί την πορεία του ποταμού Κάστορα, μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι. Η διαδρομή είναι στο μεγαλύτερο μέρος της επίπεδη, με το μονοπάτι να κινείται κάτω από αιωνόβια δέντρα που σχεδόν κρύβουν τον ουρανό, πάνω σε ξύλινα γεφυράκια, πλάι σε ερείπια παλιών νερόμυλων και πάντα παράλληλα με τον Κάστορα, το κελάρυσμα του οποίου αποτελεί το μόνιμο soundtrack της διαδρομής. Μετά από σαράντα περίπου λεπτά πεζοπορίας, το μονοπάτι καταλήγει στο Μαρμαρογέφυρο, το παλιό, τοξωτό γεφύρι του Κάστορα, που βρίσκεται πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό.