Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ταξίδι στην «Πόλη της νίκης»



Μπορεί η Σεγόβια να μην είναι από τις περιοχές που ακούτε συχνά ως ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό, αλλά σίγουρα αξίζει να τη γνωρίσετε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σας στην Ισπανία. Ακόμη και μια μονοήμερη εκδρομή εκεί, από τη Μαδρίτη, θα σας γεμίσει όμορφες εικόνες και αναμνήσεις.

Η Σεγόβια ή και Σεγκόβια όπως συνηθίζουν να τη λένε, βρίσκεται στην Ιβηρική Χερσόνησο, κοντά στην πόλη Βαγιαδολίδ και την πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, από την οποία μπορείτε να φτάσετε είτε με αυτοκίνητο, είτε με μέσα μεταφοράς σε λίγη ώρα. Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης την ονόμασαν Segobriga με τον όρο sego να σημαίνει «νίκη», ενώ η κατάληξη briga θεωρείται ότι θα μπορούσε να σημαίνει «πόλη» ή «δύναμη». Ως εκ τούτου έχει χαρακτηριστεί «Πόλη της νίκης» ή «Νικηφόρος πόλη». Αποτέλεσε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο, ενώ στο τέλος του Μεσαίωνα έφτασε στην απόλυτη ακμή της, με αυτό να είναι ορατό μέχρι και σήμερα.

Ένα από τα πράγματα που γοητεύει τον επισκέπτη στη Σεγόβια και την κάνει έναν εναλλακτικό, αλλά όμορφο προορισμό ολόκληρο το χρόνο, είναι η Παλιά Πόλη και το υδραγωγείο τα οποία ανακηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1985. Στην Παλιά Πόλη θα δείτε ένα συνδυασμό πολλών πολιτισμών και θρησκειών κι αυτό αποτυπώνεται απόλυτα στην πρώην συναγωγή, αλλά και στο εβραϊκό κοιμητήριο.

Ακόμη ένα σπουδαίο και φημισμένο αξιοθέατο είναι ο Καθεδρικός της Σεγόβια ο οποίος είναι ο τελευταίος ναός γοτθικής αρχιτεκτονικής που κτίστηκε στην Ισπανία. Πρόκειται για ένα αριστούργημα της Βασκό-Καστιλιανής Γοτθικής και αποκαλείται όχι άδικα ως «η κυρία των καθεδρικών». Στη Σεγόβια υπάρχουν επίσης αρκετές ρωμαϊκές εκκλησίες οι οποίες είναι χτισμένες από πέτρες και τούβλα. Ανάμεσα σ’ αυτές βρίσκονται οι ναοί του Σαν Εστεμπάν, του Σαν Μιγιάν και του Σαν Μαρτίν. Το πιο σπουδαίο έργο της ρωμαϊκής μηχανικής στην πόλη είναι το υδραγωγείο της και πρόκειται για ένα μνημείο - ορόσημο στην περιοχή.

Αυτό που χαρακτηρίζει τη Σεγόβια είναι ότι ο επισκέπτης δεν χορταίνει να βλέπει αξιοθέατα. Περπατώντας στην Παλιά Πόλη κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο και γνωρίζει ένα διαφορετικό κομμάτι της ιστορίας και της ομορφιάς της Ισπανίας.

spain1spain2spain3spain5spain6