Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ταξίδι στην κοιλάδα της πεταλούδας



Τον τελευταίο καιρό σας ταξιδεύω στη Χώρα μας και στα υπέροχα νησιά μας. Μένουμε Αιγαίο και αυτή τη φορά θα σας ταξιδέψω στα παράλια της γειτονικής μας Τουρκίας και συγκεκριμένα, στη Φετιγιέ.

Η Φετίγιε ή Μάκρη είναι παραθαλάσσια πόλη της Τουρκίας, και ανήκει στην επαρχία Μούγλων. Βρίσκεται στα όρια των ιστορικών περιοχών της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας, της Λυκίας και της Καρίας, στην τοποθεσία της αρχαίας Τελμησσού, της μεγαλύτερης πόλης της Λυκίας.

Ιστορικά

Στους Έλληνες είναι γνωστή ως Μάκρη, μέχρι και την Μικρασιατική καταστροφή. Αναφορές γι’αυτήν υπάρχουν κιόλας από τον 5ο αιώνα π.Χ., καθώς συμμετείχε στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Λόγω της θέσης της άλλαξε πολλά χέρια, από αυτά των Πτολεμαίων και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σε αυτά των Βυζαντινών και τέλος των Τούρκων.

Πως θα φτάσεις…

Η πρόσβαση γίνεται μέσω της Χώρας μας, καθώς αν κάποιος δεν προτιμήσει την απευθείας πτήση μέσω του αεροδρομίου του Νταλαμάν, είτε την πρόσβαση με γιοτ, μπορεί πολύ απλά να ταξιδέψει στο μαγικό μας Καστελόριζο και από εκεί θα βρεθεί στο Κας και αμέσως μετά στη Φετιγιέ. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης μέσω της ακτοπλοϊκής γραμμής της Ρόδου να φτάσετε απέναντι.

Γενικότερα, η Φατιγιέ είναι ένας από τους πιο γαλήνιους και οικογενειακούς προορισμούς, καθώς διαθέτει παραλίες κατάλληλες για παιδιά, αλλά και ιδιαίτερο φυσικό τοπίο με αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους, που σε ταξιδεύουν σε μία άλλη εποχή.

Εννοείται ότι υπάρχουν εστιατόρια για όλους τις γευστικές προτιμήσεις, αλλά και κέντρα διασκέδασης.

Αξιοθέατα 

Όταν πας διακοπές σε κάποιο μέρος σίγουρα θες να δεις αρχαιολογικούς χώρους και φυσικά τοπία που κόβουν την ανάσα και φυσικά η Φετιγιέ τα διαθέτει.

 

1. Κοιλάδα Πεταλούδας

Πρώτη στη λίστα μας με τα αξιοθέατα είναι η Κοιλάδα των Πεταλούδων, η οποία είναι ανοικτή στο κοινό όλο το χρόνο και μπορείτε να ασχοληθείτε με διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες, όπως κατασκήνωση, πεζοπορία, rafting, canyoning, κανό και καταδύσεις. Βέβαια, η πρόσβαση γίνεται μόνο με βάρκα που θα πάρετε από την παραλία  Belceğiz του Ölüdeniz.
Αξίζει  να σημειωθεί  πως οι επιστήμονες έχουν καταγράψει στην κοιλάδα 147 είδη χλωρίδας που ανήκουν σε 54 οικογένειες και 105 είδη πεταλούδας από 15 οικογένειες. Τα είδη πεταλούδας περιλαμβάνουν την τίγρη Jersey (Euplagia quadripunctaria rhodosensis).

2.Λιβίσι

Λιβίσι για εμάς, Κayakoy για τους Τούρκους, δεν παύει όμως να σου προσφέρει ρίγη συγκίνησης, από τα ερειπωμένα σπίτια των Ελλήνων, τα οποία εγκατέλειψαν κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών,  αλλά και από την θέα των δύο ορθόδοξων εκκλησιών που βρίσκονται στην πλαγιά του χωριού.

3.Τα 12 νησιά

Για τους λάτρεις των γαλάζιων νερών, των κρουαζιέρων και των θαλάσσιων σπορ, τι πιο κατάλληλο από τα 12 μικρά νησάκια. Κατά τη διαδρομή, μπορεί κανείς να αποβιβαστεί σε κάποιο από αυτά και να απολαύσει το μπάνιο του σε μία από τις παρθένες αυτές παραλίες. Αντιθέτως, στα μεγαλύτερα νησιά, όπως Cennet Köü, CocecYassıcalar,  Akvaryum, Tersane Island, Kleopatra Hamam,  Kızıl Ada μπορεί κανείς να φάει σε κάποιο από τα πολυτελή εστιατόρια, να κάνει θαλάσσια σπορ και φυσικά να δει όλη την αφρόκρεμα από την τουρκική και ξένη showbiz.

4.Το φαράγγι Saklikent

Μία μαγική εικόνα, που αξίζει πραγματικά να επισκεφτεί κανείς στη Φετιγιέ και δεν είναι άλλο από το φαράγγι Saklikent. Απέχει  40 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Φετιγιέ.

Eίναι το δεύτερο μεγαλύτερο και βαθύτερο στην Ευρώπη με μήκος 20 χιλιόμετρα, ενώ μόλις τα 4 χιλιόμετρα του φαραγγιού είναι προσβάσιμα. Το φαράγγι είναι ανοιχτό προς το κοινό από την 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετά  εστιατόρια, ενώ η σπεσιαλιτέ της περιοχής φαίνεται να είναι η φρέσκια πέστροφα.

5.Ολούντενιζ

Άλλο ένα τουριστικό μέρος μόλις 14 χλμ από την Φετιγιέ που αξίζει κανείς να επισκεφτεί είναι το παραλιακό χωριό Ολούντενιζ, το οποίο προτείνεται στους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ και όχι μόνο.

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για αλεξίπτωτο πλαγιάς και αν δεν είστε γνώστης του σπορ κανένα πρόβλημα, αφού υπάρχει σχολή paragliding. Επίσης, είναι κατάλληλο για scuba diving και παραπέντε.

Φυσικά αν βρεθείτε εκεί, μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε και το νησάκι του Αγίου Νικολάου, με το ελληνικό στοιχείο να βρίσκεται βαθιά χαραγμένο εξαιτίας των δυο ερείπιων εκκλησιών από τις οποίες έμειναν μόνο κάποιες τοιχογραφίες. Υπάρχει και η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Νικολάου που το ιερό της διατηρείται σχεδόν ολόκληρο, ενώ κάτω από την εκκλησία βρίσκεται μια κρύπτη γεμάτη τάφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νησί υπήρχε μια βυζαντινή πόλη και στη μεγάλη εκκλησία της για τριάντα χρόνια ήταν επίσκοπος ο Άγιος Νικόλαος, πριν πάει στα Μύρα.

6. Αρχαία Μνημεία και Μουσεία

Ολοκληρώνοντας το ταξίδι μας στη Φετιγιέ, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που υπάρχουν. Φυσικά αξίζει να επισκεφτείτε τους σκαλιστούς αρχαίους τάφους, στις πλαγιές του βουνού που σου κόβουν την ανάσα με την πρώτη ματιά.

Με 2500 χρόνια “ζωής” και με τον πιο γνωστό, τον τάφο του Αμύντα, είναι από τα πρώτα μνημεία που επισκέπτονται οι τουρίστες. Συγκεκριμένα, ο τάφος του Αμύντα έχει πρόσοψη ελληνικού ναού με δυο ιωνικούς κίονες και δυο στύλους που στηρίζουν το αέτωμα με τα σιγματοειδή κοσμήματα.  Κατεβαίνοντας κανείς  από τον τάφο φτάνει στη Βυζαντινή ακρόπολη, από την οποία διατηρούνται πύργοι και τμήματα του τείχους και μπορεί να παρατηρήσει τους λαξευτούς τάφους από την εποχή του βασιλείου της Λυκίας.

Επιπλέον, πρέπει κανείς να επισκεφτεί το Μουσείο της πόλης, το οποίο ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει ευρήματα από τη Λυκία.

Περιέχει κυρίως συλλογές νομισμάτων και λύχνων, επιτύμβιες στήλες και σαρκοφάγους, ενώ εκτίθενται πολλά κεραμικά από τα οποία πιο ξεχωριστό είναι ένα πολύ ωραίο ελληνιστικό μελανόμορφο αγγείο.

Τέλος, δεν πρέπει να λείπει από την λίστα σας και η περίφημη τρίγλωσση στήλη του Λητώου, η οποία πρόκειται  για μια ασβεστολιθική στήλη ύψους 1,35 μ. στην οποία τα κείμενα χαράχτηκαν στις γλώσσες της Λυκίας, την ελληνική και την αραμαϊκή.