Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το στολίδι της Φλώρινας



Θεωρείται ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης και η διάκριση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι. Άλλωστε, όποιος το έχει επισκεφθεί, μπορεί εύκολα να καταλάβει το γιατί. Ο λόγος για το Νυμφαίο, το παραμυθένιο χωριό της Φλώρινας, που αποτελεί κι ένα ξεχωριστό «στολίδι».

Χτισμένο σε υψόμετρο 1350 μέτρων, αποτελεί παραδοσιακό οικισμό στο νότιο άκρο του νομού, σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη της Φλώρινας. Η πρώτη ονομασία που έδωσαν στο χωριό ήταν Νιβεάστα, και μάλλον η λέξη προέρχεται από την φράση Ni vista που σημαίνει «αόρατο».

Πνιγμένο σε δάση οξιάς, με τα πετρόκτιστα σπίτια του να εκπέμπουν αρχοντιά στις λιτές γραμμές τους και να ενσωματώνονται αρμονικά στο περιβάλλον, το Νυμφαίο αποτελεί δημοφιλή προορισμό.

Στην περιοχή δραστηριοποιείται και ο Αρκτούρος. Το περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και τον λύκο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό και επιτελεί εξαιρετικό έργο τόσο στον τομέα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών όσο και στη φροντίδα και περίθαλψη των αρκούδων.