Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Στενή Ευβοίας: Εκεί που η φύση κάνει τα μαγικά της



Όσο πιο πολύ ανοίγει ο καιρός, τόσο πιο πολύ γεννάται η ανάγκη να φύγουμε και να βγούμε από τα καθιερωμένα της πόλης. Να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα, να ξεκουραστούμε, να ανακαλύψουμε την ομορφιά της φύσης. Και ποιος περισσότερο ιδανικός προορισμός από την Στενή Ευβοίας;

Τα τρεχούμενα νερά, το  έντονο πράσινο είναι παράγοντες που την καθιστούν τον απόλυτο προορισμό για μια κοντινή καθημερινή εξόρμηση. Λίγα χιλιόμετρα μόνο από τη Χαλκίδα, μόλις 32, με το τοπίο στη διαδρομή να γίνεται ολοένα και πιο ορεινό, ενώ οι ορεινοί όγκοι Δίρφυς και Ξεροβούνι σου δίνουν μια μικρή γεύση για όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν!

Στο κέντρο του χωριού, θα βρεις την πλακόστρωτη πλατεία, και οι πρώτες εικόνες θα κερδίσουν τις εντυπώσεις σου. Τριγύρω θα αντικρίσεις από παραδοσιακά καφενεία μέχρι ιδιαίτερες καφετέριες και ξενοδοχεία όπου μπορείς να απολαύσεις τον αγαπημένο σου καφέ με θέα την καταπράσινη Εύβοια. Για σένα που είσαι καλοφαγάς, δε θα παραλείψεις να επισκεφτείς τις περίφημες ταβέρνες με το υπέροχο φαγητό  πάνω από τη ρεματιά, καθώς επίσης και τις ψησταριές κάτω από το πλατανόδασος που θα ξετρελάνουν τους λάτρεις των κρεάτων. Από φαγητό σε ξυλόφουρνο, μεγάλες σούβλες και μεζέδες με τσίπουρο μέχρι κρασί τοπικής παραγωγής. Η περιοχή είναι γεμάτη παραδοσιακά μαγαζιά και εστιατόρια.
Ήρθε η ώρα και για λίγα αξιοθέατα. Δε γίνεται  να πας στη Στενή και να παραλείψεις να δεις από κοντά το ορειβατικό καταφύγιο. Βρίσκεται 8χλμ περίπου από τον οικισμό. Το ορειβατικό καταφύγιο διαθέτει και χιονοδρομικό που αν είστε τυχεροί και πάτε, εν μέσω, χειμώνα θα το βρείτε χιονισμένο. Στη Στενή υπάρχουν επίσης και αναρριχητικές διαδρομές στην περιοχή Καραούλι που βρίσκεται ακριβώς πάνω στους βράχους της Δίρφυος.