Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στα ύψη η τουριστική κίνηση στις Σποράδες



Εξαιρετικό από πλευράς τουρισμού φαίνεται πως είναι το φετινό καλοκαίρι για τις Σποράδες, κυρίως για τη Σκιάθου, σε θέμα αφίξεων και διανυκτερεύσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει για το συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, η Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου, είναι άριστα τα μηνύματα από Σκόπελο και Αλόννησο, όπου ήδη οι πληρότητες στα ξενοδοχειακά καταλύματα φθάνουν στο 92% και 90% αντίστοιχα και έως τις 20 Ιουλίου αναμένεται να φθάσουν στην πλήρη κάλυψη.

Σε αυτή την εκρηκτική κατά πολλούς άνοδο έχουν συντελέσει οι πολύ καλές και άφθονες για τη φετινή χρονιά ακτοπλοϊκές συνδέσεις των Σποράδων με τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και τον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος.

Στη Σκιάθο, που με το διεθνές αεροδρόμιό της, δέχεται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες, η πορεία του φετινού τουρισμού δείχνει ανοδική εξέλιξη με θεαματικά νούμερα.

Οι πληρότητες στο νησί του Παπαδιαμάντη ήδη έχουν φθάσει στο 100% στις ξενοδοχειακές μονάδες από τα μέσα Ιουνίου και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών ίδια ποσοστά να παρουσιάσουν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια όπου τα προτιμούν για τη διαμονή τους κυρίως νεολαίοι ή ξένοι τουρίστες με χαμηλό οικονομικό προφίλ.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν συνολικά 61 αφίξεις μεγάλων αεροσκαφών που μεταφράστηκαν σε 9.700 επιβάτες οι οποίοι κατέφθασαν στη Σκιάθο από διάφορες χώρες, αλλά κυρίως από βρετανικά και ιταλικά αεροδρόμια. Από Ρώμη και Μιλάνο υπάρχουν απευθείας πτήσεις δύο φορές την ημέρα, πρωί και απόγευμα. Αυτή την περίοδο στη Σκιάθο η πλειονότητα των τουριστών είναι Βρετανοί και Ιταλοί σε συνολικό ποσοστό που αγγίζει το 90%, ενώ οι αφίξεις των Ιταλών οι οποίοι θεωρούνται από τους ποιοτικότερους τουρίστες, παρουσιάζουν αύξηση που φθάνει στο 8,5%.

Στις αφίξεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι ακτοπλοϊκοί επισκέπτες που καθημερινά καταφθάνουν με τα οχηματαγωγά ή τα ταχύπλοα και που αυτή την περίοδο παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Το περασμένο Σαββατοκύριακο υπολογίζεται ότι έφθασαν συνολικά στη Σκιάθο με τα πλοία πάνω από 3.000 τουρίστες. Συνολικά στη Σκιάθο παρουσιάζεται μια αύξηση της τάξης του 5,2% σε σύγκριση με πέρυσι, αν και ο φετινός Μάιος δεν ήταν από τις καλές περιόδους λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και επειδή το Brexit έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και δισταγμούς σε χιλιάδες Βρετανούς, που για δεκαετίες αποτελούν τον κύριο πυλώνα για τον τουρισμό στις Σποράδες.