Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σκύρος: Διακοπές στο διαφορετικό νησί των Σποράδων



Ετοιμάστε βαλίτσες για ξεχωριστές διακοπές. Λίγο Σποράδες, λίγο Κυκλάδες και πολύ ο εαυτός της. Αυτή είναι η «αδάμαστη» Σκύρος, το νησί των Σποράδων που ανέπτυξε τουρισμό, αλλά με τους δικούς της όρους και ρυθμούς διατηρώντας αναλλοίωτο τον παραδοσιακό και αυθεντικό χαρακτήρα της. Αν δεν την έχετε επισκεφτεί ποτέ, φέτος βάλτε τη στο πρόγραμμα και δεν θα χάσετε.

Σημειώστε πως στη Σκύρο θα έρθετε με τους εξής τρόπους: Με φέρυ μποτ από το λιμάνι της Κύμης στην Εύβοια (το πλοίο «Αλέξανδρος» εκτελεί καθημερινά δρομολόγια και το ταξίδι διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά, πληροφορίες), είτε αεροπορικώς από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το φέρυ μποτ θα σας αφήσει στο λιμάνι της Σκύρου, η Λιναριά.

 Πριν σας μιλήσουμε για την καρδιά του νησιού, να πούμε πως η Σκύρος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Σποράδων. Προσφέρετε για οικογενειακές διακοπές αλλά και… παρεΐστικη διαμονή. Πρωτεύουσα της Σκύρου είναι η Χώρα, 9 χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι. Στην ουσία, η Χώρα είναι ένα πανέμορφο χωριό, χτισμένο σε ένα λόφο που δεσπόζει στο τοπίο του νησιού. Η Χώρα είναι αυτό το σημείο του νησιού που δίνει 100% κυκλαδιτίκη εικόνα.Πεντακάθαρη, αμφιθεατρικά χτισμένη, προσεγμένη, με στενά πλακόστρωτα δρομάκια, με άσπρα, πάντα φρεσκοβαμμένα σπίτια και περιποιημένες αυλές.

Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται το καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου. Η πανοραμική θέα στο νησί και στο γαλάζιο του Αιγαίου πραγματικά θα σας μαγέψουν. Σε αυτό το πιο ψηλό σημείο της Σκύρου, αξίζει να επισκεφτείτε και το μνημείο του Άγγλου και φιλέλληνα ποιητή Μπρουκ ο οποίος πέθανε στο νησί 1915. Από τη μικρή πλατεία με το άγαλμα του ποιητή, η θέα είναι εξίσου μαγική. Σημειώστε πως στη Χώρα θα βρείτε supermarket, ΑΤΜ, φαρμακείο, περιφερειακό ιατρείο και πρατήριο καυσίμων.

Τα περίφημα αλογάκια που θα γνωρίσετε στις διακοπές σας. Τα Σκυριανά Αλογάκια είναι μια ράτσα μοναδική στον κόσμο, που ζει αποκλειστικά στο νησί από τα αρχαία χρόνια. Σήμερα, αυτά τα αλογάκια είναι είδος υπό προστασία και ζουν σε λιγοστές φάρμες, όπου φροντίζουν για την ασφαλή διαβίωση και διαιώνιση τους. Τα παλαιότερα χρόνια και μέχρι τη δεκαετία του 1970 τα πανέμορφα αυτά αλογάκια χρησιμοποιούνταν για αγροτικές εργασίες και ιπποδρομίες.

Ένα καλό σημείο για να τα δείτε από κοντά και αν θέλετε να βάλετε και το παιδάκι σας πάνω σε ένα τέτοιο αλογάκι για μια βόλτα είναι το Mouries Farm- Skyrian Horse Conservation Centre πάνω στο δρόμο για την Καλαμίτσα. Οι ιδιοκτήτες της φάρμας έχουν ακριβώς απέναντι και την ταβέρνα «Μουριές» που επίσης αξίζει να τιμήσετε με την παρουσία σας.

Καλοκαιρινές διακοπές σημαίνει παραλίες και η Σκύρος έχει «δυνατές» επιλογές. Η πιο γνωστή και «εύκολη» (στην προσέγγιση αλλά και στις ανέσεις που προσφέρει) είναι τα Μαγαζιά. Βρίσκεται στα βορειονατολικά του νησιού, κοντά στη Χώρα, έχει πεντακάθαρα νερά και είναι οργανωμένη- και beach bar θα βρείτε και ταβέρνες και μεζεδοπωλεία και απ’ όλα. Η παραλία συνεχίζεται και στον οικισμό του Μώλου δημιουργώντας στην ουσία μια πολύ μεγάλη, ενιαία. Σε κοντινή απόσταση από τον Μώλο, βρίσκεται ο οικισμός Γυρίσματα. Και εδώ η παραλία είναι εξίσου μεγάλη (απλώνεται σχεδόν για 1 χλμ.) με πεντακάθαρα νερά και άμμο.

Στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού βρίσκονται οι πιο «δύσκολες» αλλά πεντάμορφες παραλίες της Σκύρου. Σημειώστε πως το πράσινο και η φύση πραγματικά οργιάζουν στο βόρειο μέρος του νησιού. Η πιο όμορφη όλου του νησιού, κατά γενική ομολογία, είναι ο Άγιος Πέτρος. Το τοπίο που δίνει είναι πραγματικά μοναδικό. Σημειώστε πως θα χρειαστεί λίγος ποδαρόδρομος σε χωματόδρομο αλλά τονίζουμε πως αξίζει τον κόπο. Η παραλία βρίσκεται μπροστά από ένα πυκνό δάσος με πεύκα και κέδρους και έχει βότσαλο και άμμο. Δεν είναι οργανωμένη -όπως και οι περισσότερες παραλίες σε αυτή την πλευρά του νησιού- όμως μπορείτε να αναζητήσετε σκιά στην πίσω πλευρά της παραλίας.

Πολύ όμορφη είναι και η παραλία Πεύκος, ένας όρμος σε ένα κατάφυτο σκηνικό με πεύκα. Η παραλία καλύπτεται από χοντρή άμμο και είναι σε ένα μέρος της οργανωμένη. Όμορφος είναι και ο Άγιος Φωκάς στο δυτικό τμήμα του νησιού, απομακρυσμένη και απάνεμη παραλία, για αυτό και εδώ θα δείτε πιο εναλλακτικούς τουρίστες ενώ στην παραλία επικρατεί ησυχία. Η παραλία έχει άμμο και βοτσαλάκι, τα νερά της είναι καταπράσινα και έχει πάρει το όνομά της το από το εκκλησάκι που βρίσκεται σε ένα ύψωμα δίπλα της.

Βάλτε στη λίστα σας και την παραλία Καλαμίτσα. Σημειώστε πως πολύ ωραία ιδέα είναι αναζητήσετε τις θαλάσσιες εκδρομές που διοργανώνονται καθημερινά με προορισμό ερημικές παραλίες, βραχώδεις ακτές και σπηλιές του νησιού.

Η πιο ωραία και γνωστή εκδρομή είναι αυτή με το καΐκι «Υδροβάτης», που με περίπου 25 ευρώ σάς πηγαίνει στο νησάκι Σαρακηνό με τα πεντακάθαρα πράσινα νερά. Στα μισά της βόλτας θα σας σερβίρουν και ωραιότατα πιάτα και μεζέδες.

Στους φούρνους της Χώρας, όλα τα καλούδια είναι πεντανόστιμα – από την απλή τυρόπιτα, μέχρι τα κρουασάν ζαμπόν τυρί και τις γλυκύτατες μπουγάτσες τους. Τις τελευταίες θα τα βρείτε σε μια φοβερή εκδοχή τους στον «Μήτσο».

Σε ταβέρνες και εστιατόρια να «κυνηγάτε» το κατσικάκι (το οποίο μαγειρεύουν καταπληκτικά και με πολλούς τρόπους), τη ντόπια φάβα, τη το Σκυριανό ξινοτύρι (λευκό μαλακό τυρί από αιγοπρόβειο γάλα με ελαφρώς ξινούτσικη γεύση και γιαουρτένια υφή) και την παραδοσιακή λαδόπιτα.

Στο ιστορικό οινομαγειρείο της Χώρας «Μπάρμπα Γιάννης και Μαρίτσα», τα κεφτεδάκια είναι σκέτο ποίημα όπως είναι και το φρέσκο ψάρι και οι μεζέδες στην ψαροταβέρνα «Ασημενός» στους Ασπούς, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Επίσκεψη άχαστη είναι και αυτή στα ζαχαροπλαστεία «Τα γλυκά της Φαλταΐνας». Στο κεντρικό καλντερίμι της Χώρας και στην Αγιά Σκύρου το παγωτό που σερβίρουν αυτά τα ζαχαροπλαστεία είναι από φρέσκο γάλα, χωρίς τεχνητά χρώματα και αρώματα και σε μεγάλη ποικιλία συνδυασμών και γεύσεων όπως ρυζόγαλο, λιμοντσέλο, γκοφρέτα φράουλα κτλ. Στη Φαλταϊνα όμως θα δοκιμάσετε και θεσπέσια παραδοσιακά αμυγδαλωτά, τα οποία είναι βραβευμένα ως το καλύτερο παραδοσιακό γλυκό του νησιού. Εδώ θα βρείτε ακόμα περί τις 40 γεύσεις γλυκού του κουταλιού, από καρπούζι, ντομάτα και κολοκύθα, μέχρι άγουρο μαγιάτικο σύκο ή τσαπέλι (ώριμο σύκο όπως το λένε στο νησί).

Για ένα λουκούλειο γεύμα σε ταβέρνα, όλοι -μα όλοι- οι δρόμοι οδηγούν στην ταβέρνα του Άγιου Πέτρου, λίγο πριν ξεκινήσει ο χωματόδρομος για την παραλία που σας μιλήσαμε παραπάνω. Βρίσκεται σε έναν πανέμορφο και κατάφυτο χώρο με πεύκα. Οι μερίδες είναι κυριολεκτικά τεράστιες αλλά αυτό που θα σας ενθουσιάσει είναι το ίδιο το… περιεχόμενο- υπέροχα κρεατικά, καταπληκτικά μαγειρευτά και τυριά, σπαρταριστοί μεζέδες, τρυφερά ζαρζαβατικά στις σαλάτες- όλα από τη φάρμα της οικογένειας Μαυρίκου με τα αιγοπρόβατα, τα κατσικάκια και τα λαχανικά. Η ταβέρνα, που λειτουργεί από το 2006, έχει πάρει και βραβείο Gourmet (το 2007) και σερβίρει μία από τις καλύτερες λαδόπιτες που θα γευτείτε στο νησί. Το δε κατσικάκι, εδώ θα το βρείτε σε όλες τις βερσιόν -παϊδάκια, λεμονάτο, κοκκινιστό, στη λαδόκολα, στη σούβλα.

Σκύρος και διακοπές με δύο λόγια;

Πολύ οικονομική αλλά την ίδια στιγμή και πολύ εκλεκτική και μακριά από τη λογική του μαζικού τουρισμού, ο, τι και να σας πουν για την Σκύρο, αν δεν την δείτε από κοντά δεν θα το πιστέψετε και σχεδόν το αποκλείουμε να μην σας κλέψει την καρδιά.