Σάββατο 25 Μαΐου 2024 -

Σαντορίνη:Υπέροχη και γοητευτική όλες τις εποχές του χρόνουΕίναι φημισμένη στα πέρατα του κόσμου και το μαγευτικό της ηλιοβασίλεμα έρχονται να το δουν από κοντά ταξιδιώτες από κάθε γωνιά της γης. Είναι η Σαντορίνη, από τα πιο δημοφιλή νησιά παγκοσμίως με την γοητεία, τη μαγεία και το μυστήριο της. Άλλωστε, όποιος την έχει επισκεφθεί ξέρει καλά πως το υπέροχο Κυκλαδονήσι είναι πολλά περισσότερα.

Πολλά ήταν και τα ονόματά της: από Στρογγυλή σε Καλλίστη ή Καλλιστώ, μετά Θηραμένη και Ρήνεια, μέχρι το κλασικό Θήρα. Η σημερινή της ονομασία οφείλεται στους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους, οι οποίοι της άφησαν το Σάντα Ιρίνα κι αυτό μετασχηματίστηκε σε Σαντορίνη.

Ο μύθος λέει πως η Σαντορίνη αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας. Σημάδια ζωής χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, στα μέσα της τρίτης χιλιετίας π.Χ. Ο πιο γνωστός προϊστορικός οικισμός είναι αυτός στην περιοχή του Ακρωτηρίου, ο οποίος θάφτηκε κάτω από τέφρα στη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου γύρω στο 1600 π.Χ.

Μαζί με τη Θηρασία και το Απσρονήσι, η Σαντορίνη είναι τα απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγυλή. Τμήματα του ηφαιστείου της είναι μεταξύ άλλων η Νέα και η Παλαιά Καμένη. Είναι πολλά τα καραβάκια που κάνουν τον γύρο της Καλντέρας, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να δει από πολύ κοντά τα απόκρημνα βράχια και την αντίθεση της μαύρης γης με το λευκό των Κυκλάδων.

Γεμάτη συγκινήσεις είναι και η από ξηράς περιήγηση στο νησί. Τα υπόσκαφα σπίτια στο ηφαιστειογενές έδαφος μοιάζουν με μικρές ψηφίδες στο έργο τέχνης που απλώνεται στα Φηρά, το Φηροστεφάνι, το Ημεροβίγλι ή την τουριστικά προβεβλημένη Οία, με το πολυθρύλητο ηλιοβασίλεμα. Στα Φηρά, μην παραλείψετε μία επίσκεψη στο μουσείο Προϊστορικής Θήρας, για να κάνετε ένα εικονικό ταξίδι στον χρόνο με κομμένη την ανάσα.

Και μπορεί στη μυαλό τω περισσοτέρων να είναι ένας από τους απόλυτους καλοκαιρινούς προορισμούς, όμως, η Σαντορίνη είναι ακαταμάχητα γοητευτική και υπέροχη και το φθινόπωρο.