Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Προορισμός της εβδομάδας: Χίος - Πάσχα στο πιο...εκρηκτικό νησί της Ελλάδας!



Απέχουμε μόνο μια εβδομάδα από το Πάσχα και σας προτείνουμε έναν προορισμό που προσελκύει Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες, όχι μόνο για τις όμορφες παραλίες του το καλοκαίρι, αλλά και για τα ξεχωριστά έθιμά του την πασχαλινή περίοδο!

Σαλπάρουμε για Χίο!

MILOICHIOS.jpg

Η Χίος αποτελεί το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Εκτός από τη μαστίχα Χίου για την οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι, το όμορφο αυτό νησί παράγει λάδι, σύκα και κρασί που δύσκολα μπορεί κανείς να τα συγκρίνει με άλλα.

Την εποχή της άνοιξης, η Χίος φορά τα καλά της και ετοιμάζεται να γιορτάσει με μεγάλη λαμπρότητα τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.

Κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων και σήμα κατατεθέν που δεν πρέπει κανείς να χάσει όταν θα επισκεφθεί το συγκεκριμένο νησί, είναι το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο χωριό Βροντάδος.

ROYKETOP[OLEMOS.jpg

Το "ετοιμοπόλεμο" χωριό εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στα δρώμενα του νησιού με ένα έθιμο παλιό όσο και η ναυτική παράδοσή του. Αυτός ο ιδιαίτερος "πόλεμος" κρατά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μεταξύ των ενοριτών της Παναγίας της Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου.

Χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύονται το βράδυ της Ανάστασης και κάνουν τη νύχτα μέρα προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Στόχος των "πολεμιστών" είναι ο τρούλος και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου από τη μια και το ρολόι της Παναγίας της Ερειθανής από την άλλη.

Φυσικά, ο ρουκετοπόλεμος προετοιμάζεται νωρίτερα και συγκεκριμένα μαζί με την έναρξη της Σαρακοστής, δηλαδή 50 περίπου ημέρες πριν το Πάσχα και οι πιο νέοι ηλικιακά συνηθίζουν να ετοιμάζουν το εκρηκτικό μείγμα από κάρβουνο, νίτρο και θειάφι.

Η κάθε ενορία φτιάχνει όσες περισσότερες ρουκέτες μπορεί, αφού νικητής του ρουκετοπόλεμου είναι αυτός που θα ρίξει τις περισσότερες ρουκέτες στον αντίπαλο.

ROYKETESEKKLHSIA.jpg

Το Μεγάλο Σάββατο επιλέγονται οι θέσεις που θα στηθούν τα «πυροβολεία». Εκεί στήνονται οι ρουκετοσύρτες, που είναι ξύλινες κατασκευές πάνω στις οποίες στήνονται οι ρουκέτες που θα εκτοξευθούν το βράδυ.
Στα πυροβολεία δίνονται και ονόματα όπως: Περσέας, Αχιλλέας, Διγενής, και πολλά άλλα.

 

Μόλις νυχτώσει ξεκινούν οι δοκιμαστικές βολές. Οι αντίπαλοι εκτοξεύουν τις πρώτες ρουκέτες και διορθώνεται η θέση των ρουκετοσυρτών ώστε οι βολές να είναι εύστοχες. Όσο πλησιάζουμε προς την Ανάσταση οι βολές αρχίζουν και πυκνώνουν.

Την στιγμή που ψέλνεται το «Χριστός Ανέστη» χιλιάδες ρουκέτες γεμίζουν τον ουρανό από τις πολύχρωμες τροχιές και με τους κρότους των ρουκετών που εκτοξεύονται χαράζουν τη νύχτα και γεμίζουν λάμψεις την πόλη.

Τα ρουκετόξυλα που έχουν πέσει σε κάθε εκκλησία θα μετρηθούν και έτσι ανακηρύσσεται ο νικητής του Ρουκετοπόλεμου.
Σίγουρα υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ρουκέτες και τα πυροτεχνήματα. Δεν είναι πρόβλημα γιατί μπορείτε να κάνετε αυτό που κάνουν μερικοί Χιώτες.

ROYKETES.jpg

Οι ίδιοι συνηθίζουν να σκαρφαλώνουν στο βουνό Αίπος, στην εκκλησία του Αγίου Μακάριου, πάνω από τα καπετανόσπιτα και τα περιβόλια του Βροντάδου και να απολαμβάνουν από εκεί το θέαμα των βεγγαλικών χωρίς να ελοχεύει κανένας κίνδυνος τραυματισμού.

Χιλιάδες τουρίστες από κάθε άκρη της Ελλάδας αλλά και όχι μόνο σπεύδουν κάθε χρόνο στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας στο νησί της Χίου, έτσι ώστε να μπουν νωρίτερα στο εορταστικό κλίμα που κορυφώνεται με τον ρουκετοπόλεμο, δρώμενο μοναδικό σε ολόκληρη την υφήλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Μεστά, το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί, παίρνουν το Άγιο Φως από τον ιερέα, ανάβουν τον μεγάλο φανό στην πλατεία του χωριού και καίνε το ομοίωμα του Ιούδα που πρόδωσε τον Ιησού.

MESTAXIOY.jpg

MESTA.jpg

Αξίζει να δείτε στη Χίο

-«Δασκαλόπετρα» ή «Πέτρα του Ομήρου», στην Ομηρούπολη. Σύμφωνα με την παράδοση, στο σημείο αυτό ο Όμηρος δίδασκε τα έπη του.

-Μοναστήρια, ναούς και εξωκκλήσια που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ομηρούπολης. Τα πιο γνωστά μοναστήρια είναι: της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και του Αγίου Στεφάνου στο Βροντάδο, της Νέας Μονής, των Αγίων Πατέρων και του Αγίου Μάρκου στην περιοχή Καρυών.

CHIOSEKKLHSIA.jpg

-Βυζαντινά Μνημεία και επιβλητικές παλιές πετρόχτιστες εκκλησίες.

-Το μοναστήρι της Νέας Μονής, που αποτελεί το σημαντικότερο Βυζαντινό Μνημείο των Βαλκανίων με τα μοναδικά ψηφιδωτά, που προστατεύεται από την Unesco ή εκείνο του Αγίου Μηνά, όπου καταμαρτυράται η τραγωδία της Σφαγής του 1822.

-Τα Μαστιχοχώρια, που είναι περίπου 20 στον αριθμό και γύρω από αυτά καλλιεργούνται τα περίφημα μαστιχόδεντρα. Αξίζει να επισκεφθείτε τα χωριά: Πυργί και τα Μεστά, ενώ από τα υπόλοιπα δείτε οπωσδήποτε τους Ολύμπους, τη Βέσσα, τα Αρμόλια, τα Νένητα και τα Πατρικά.

-Τα περίφημα αρχοντικά του Κάμπου. Ο λόγος για τις επιβλητικές επαύλεις της χιώτικης αριστοκρατίας του 19ου και του 20ού αιώνα από κιτρινοκόκκινη θυμιανούσικη πέτρα, με ιδιαίτερες μνημειακές αυλόθυρες και εκπληκτικά μπαλκόνια και σκάλες.

-Τα καταπληκτικά ηλιοβασιλέματα 

XIOSHLIOVASILEMA.jpg

INFO:

Νομός: Χίου
Πρωτεύουσα: Χώρα ή πόλη της Χίου 
Περιφέρεια: Βορείου Αιγαίου 
Πληθυσμός: 51.320 (απογραφή 2011)
Έκταση: 842 km2 
Υψόμετρο: 1297 m
Μέση θερμοκρασία: 28- 29 βαθμοί Κελσίου

Προσέγγιση:

Με αεροπλάνο από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο αεροδρόμιο "Όμηρος" της Χίου.

Με πλοίο από Πειραιά, Λαύριο, Καβάλα, Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Σάμο, Ικαρία αλλά και τον Τσεσμέ της Τουρκίας (τη θερινή σεζόν πραγματοποιούνται περισσότερα δρομολόγια και από άλλα νησιά του Αιγαίου)
Λιμεναρχείο Χίου- Tηλέφωνο: 22710 44433
Γραφείο Τουρισμού δήμου Χίου- Τηλέφωνο: 22710 44389

 

Πηγή: thestival.gr