Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πάσχα στις Κυκλάδες: 10 εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε



Η περίοδος του Πάσχα έχει ξεχωριστή γοητεία στις Κυκλάδες. Οι παραδόσεις και τα έθιμα που παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο, η κατανυκτική ατμόσφαιρα, τα ανοιξιάτικα τοπία, οι μυρωδιές της φύσης και οι ντόπιες γεύσεις δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό για όσους θέλουν να ζήσουν ένα ιδιαίτερο Πάσχα με φόντο το μπλε και το λευκό του Αιγαίου.

Τώρα είναι η καλύτερη εποχή για να ανακαλύψετε την ομορφιά αυτών των νησιών που δεν εξαντλείται στις παραλίες και τις πρωτεύουσες τους. Γαλήνια, φρεσκοασβεστωμένα χωριά, κρυμμένα στην ενδοχώρα, θα σας αποκαλύψουν την αυθεντική πλευρά κάθε νησιού και θα σας προσφέρουν ξεχωριστές εμπειρίες τις ημέρες του Πάσχα.

Άνδρος

Θέλετε να απολαύσετε βόλτες στη φύση, γραφικά χωριά, καλό φαγητό και μια αριστοκρατική Χώρα με υπέροχα αρχοντικά; Η λύση βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο ωρών από το λιμάνι της Ραφήνας. Το Πάσχα στην Άνδρο γιορτάζεται με «μάσκουλα» και «λαμπριάτη». Την Κυριακή του Πάσχα, ο παραδοσιακός «λαμπριάτης» (κατσικάκι ή αρνί γεμιστό, με πολλά μυρωδικά, ψημένο σε ξυλόφουρνο) δεν λείπει από κανένα τραπέζι. Το απόγευμα της Κυριακής, ο κόσμος συρρέει στο χωριό Στενιές, όπου αναβιώνει ένα βροντερό έθιμο, τα «μάσκουλα» (σιδερένιοι σωλήνες γεμισμένοι με μπαρούτι που τοποθετούνται στο χώμα). Οι δύο ενορίες του χωριού περιφέρουν τις εικόνες της Ανάστασης στα γραφικά σοκάκια και μόλις συναντηθούν στην πλατεία, δίνεται το σύνθημα και τα «μάσκουλα» σκάνε με εκκωφαντικό θόρυβο. Στην Παλαιόπολη, στο Κόρθι και σε άλλα χωριά το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα παίζουν στο δρόμο τα «τσούνια», παραδοσιακό παιχνίδι που μοιάζει με το μπόουλινγκ.

Σύρος

Η Σύρος είναι ιδανικός ανοιξιάτικος προορισμός και μία από τις καλύτερες επιλογές για να ζήσετε ένα πραγματικά μοναδικό Πάσχα. Εδώ, οι δύο θρησκευτικές κοινότητες του νησιού, η Ορθόδοξη και η Καθολική, γιορτάζουν μαζί το Πάσχα. Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά των ορθόδοξων επιταφίων από τους ναούς του Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (της Μητρόπολης) στα γραφικά δρομάκια της πόλης. Οι επιτάφιοι συναντιούνται στην πλατεία Μιαούλη μπροστά από το Δημαρχείο. Ο επιτάφιος του καθολικού ναού της Ευαγγελίστριας έχει ήδη προηγηθεί. Ξεχωριστή εμπειρία είναι και η περιφορά των καθολικών επιταφίων στην Άνω Σύρο, από τους ναούς του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη) και του Αγίου Σεβαστιανού.

 Πάρος

Θα έλεγε κανείς ότι η Πάρος συγκεντρώνει όλη τη μαγεία των Κυκλάδων στα 195 τετραγωνικά χιλιόμετρα της. Ένα νησί κατάλευκο σαν το μάρμαρο του, με χρυσαφένιες αμμουδιές, ξωκλήσια με μπλε τρούλους, γαλήνια χωριά, κοσμοπολίτικα λιμανάκια και μαγικά ηλιοβασιλέματα. Η Πάρος το Πάσχα είναι πιο ήρεμη και τα έθιμα ζωντανεύουν στα γραφικά χωριά της. Ξεχωρίζει το έθιμο της αναπαράστασης των Παθών του Χριστού στο χωριό Μάρπησσα, το οποίο θα παρακολουθήσετε στη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Μικροί και μεγάλοι ντυμένοι Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστάνουν εκπληκτικά σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, το Μυστικό Δείπνο, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση.

Νάξος

Η ομορφιά του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων δεν εξαντλείται στις υπέροχες παραλίες και στο κοσμοπολίτικο κομμάτι με τη Χώρα. Μέσα στην καταπράσινη ενδοχώρα της Νάξου, γραφικά και γαλήνια παραδοσιακά χωριά, δαιδαλώδη σοκάκια με καμάρες και δροσερές πλατείες με πλατάνια και παραδοσιακά καφενεία περιμένουν τους επισκέπτες που θέλουν να ανακαλύψουν την αυθεντική πλευρά του νησιού. Η περιήγηση σε αυτά τα χωριά είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε, ειδικά τις μέρες του Πάσχα. Ένα από τα πιο ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα της Νάξου είναι αυτό με τα αναμμένα καλάμια. Τη Μεγάλη Παρασκευή, στο χωριό των Εγγαρών, η πομπή του Επιταφίου περνάει από σημεία του χωριού οπού οι νέοι έχουν συγκεντρώσει καλάμια τα οποία τα ανάβουν δημιουργώντας μια ξεχωριστή εικόνα.

Τήνος

Ντυμένο στα ανοιξιάτικα, η Τήνος γιορτάζει με μοναδικό τρόπο τις ημέρες του Πάσχα. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, στη Χώρα όλοι οι επιτάφιοι συγκεντρώνονται στη μαρμάρινη εξέδρα, όπου ψάλλονται τα Εγκώμια. Από τους πιο γνωστούς επιτάφιους είναι αυτός της ενορίας του Αγίου Νικολάου, ο οποίος μπαίνει μέσα στη θάλασσα με τον ιερέα και τα εξαπτέρυγα, στην παραλία Καλάμια. Το έθιμο αυτό πραγματοποιείται στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Τη Δευτέρα του Πάσχα ένα μεγάλο πανηγύρι πραγματοποιείται στο γραφικό χωριό Καρδιανή, ενώ εξίσου φημισμένο είναι και το γεύμα της Αγάπης, που διοργανώνεται στον Κτικάδο.

Σαντορίνη

Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να απολαύσεις τη Σαντορίνη όπως πραγματικά είναι: πανέμορφη στην απλότητά της. Πάσχα στη Σαντορίνη σημαίνει κυρίως επιτάφιος στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα στο μεσαιωνικό χωριό Πύργος. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, το χωριό λάμπει από μακριά. Εκατοντάδες τενεκεδένια λυχναράκια τοποθετούνται σε ταράτσες, δρόμους, αλλά και στα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα κατανυκτικό σκηνικό μέσα από το οποίο περνά ο επιτάφιος.

 Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος γιορτάζει το Πάσχα με έναν τρόπο εντελώς ξεχωριστό. Η εικόνα της Παναγίας γυρίζει πόρτα-πόρτα όλο το νησί από την Κυριακή του Πάσχα έως την Τρίτη. Κυριακή του Πάσχα ξεκινάει η περιφορά στη Χώρα και συνεχίζεται τη Δευτέρα στην Άνω Μεριά και την Τρίτη στον Πετούση, στο Λιβάδι και στο λιμάνι του Καραβοστάση, όπου ευλογούνται και τα καΐκια. Ντόπιοι και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να κεραστούν και να γευτούν τοπικά πασχαλινά εδέσματα και ποτά σε όλα τα σπίτια που υποδέχονται την εικόνα.

Αμοργός

Η Αμοργός το Πάσχα μεταμορφώνεται σε έναν τόπο μαγικό. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα μυρίσετε το φασκόμηλο και τη ρίγανη που στρώνονται στους δρόμους των χωριών απ’ όπου περνά ο επιτάφιος και αναδύουν το μεθυστικό άρωμά τους καθώς τα πατούν οι πιστοί. Την Κυριακή του Πάσχα βγαίνουν οι εικόνες από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας και αρχίζει ο καθαγιασμός των περιοχών όλου του νησιού. Αρχικά μεταφέρονται στη Χώρα και μετά στα Κατάπολα και στην Αιγιάλη, για να επιστρέψουν μετά από μία εβδομάδα.

Κύθνος

Χρειάζεστε μόλις δύο ώρες από το Λαύριο και τρεις ώρες από το λιμάνι του Πειραιά για να βρεθείτε σε αυτό το νησί των Κυκλάδων που θα σας γοητεύσει με την απλότητά του. Στην Κύθνο, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται το «συχώριο»: οι ντόπιοι φέρνουν στην εκκλησία κρέας ψητό, κρασί και ψωμί για να τα ευλογήσει ο παπάς και να τα κεράσουν στον κόσμο. Το πιο ξεχωριστό έθιμο του νησιού είναι αυτό της «Κούνιας». Δευτέρα του Πάσχα στην κεντρική πλατεία του νησιού, στήνεται μία κούνια στην οποία αιωρούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Όποιο ζευγάρι ανεβεί στην κούνια δεσμεύεται ενώπιον θεού για τον γάμο του.

Σίφνος

Στη Σίφνο, τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα λεγόμενα πουλιά της Λαμπρής. Πρόκειται για κουλούρες σε διάφορα σχήματα πουλιών και ζώων, οι οποίες είναι στολισμένες με κόκκινα αυγά. Το πασχαλιάτικο αρνί στη Σίφνο ψήνεται στο «μαστέλο» (πήλινο δοχείο) με άνηθο και ντόπιο κόκκινο κρασί. Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει επίσης τη σπιτική ξινομυζήθρα και τη μελόπιτα, ένα τοπικό γλύκισμα από μέλι, μυζήθρα και αυγά. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην κεντρική πλατεία της Απολλωνίας οργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου το κάψιμο του Ιούδα.