Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ορεινή Αρκαδία: Η καρδιά του Μοριά



Στην καρδιά του Μοριά, κρυμμένα ανάμεσα στις βουνοπλαγιές, στα έλατα, τα πλατάνια και τις καστανιές, βρίσκονται τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, μοναδικά, ιστορικά και αγέρωχα μέσα στον χρόνο. Ατελείωτα δάση, παραδοσιακοί οικισμοί αλλά κι ένα κομμάτι στεριάς που βρέχεται από την θάλασσα συνθέτουν το σκηνικό της πανέμορφης αυτής περιοχής της Ελλάδας.

Μια περιοχή με πλούσια ιστορία μέσα από τις εποχές, γνήσιους ανθρώπους και αυθεντικές τεχνικές στην αρχιτεκτονική, στην μαγειρική. Πέτρινα σπίτια και ωραίες εκκλησίες και μοναστήρια που λειτουργούσαν ως κρυφά σχολειά κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας κοσμούν την πανέμορφη Βυτίνα, 38 χλμ έξω από την Τρίπολη, βυζαντινές εκκλησίες, το λαογραφικό μουσείο και οι Πηγές των Αθανάτων όπου λουζόταν ο Δίας την Στεμνίτσα.

Πέτρινα αρχοντικά και η βυζαντινή εκκλησία των Ταξιαρχών στολίζουν το χωριό των χτιστάδων, τα Λαγκάδια, η υπέροχη θέα, τα παραδοσιακά σπίτια, οι βυζαντινές τοιχογραφίες, οι βρύσες και οι μπαρουτόμυλοι την Δημητσάνα.

Όσο για το Τολέδο της Ελλάδας, την παραδοσιακή και υπέροχη Καρύταινα, πρόκειται για ένα παραδοσιακό, διατηρητέο οικισμό με πέτρινα αρχοντικά, ένα επιβλητικό κάστρο και μια γραφική γέφυρα στον Αλφειό.

Η μορφολογία και το κλίμα των χωριών αυτών έχουν αναγκάσει τους ντόπιους από τα παλαιότερα χρόνια να είναι όσο το δυνατόν αυτάρκεις με τα τρόφιμά τους και τα είδη που παράγουν. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα τα παλαιότερα χρόνια και οι δυσκολίες πρόσβασης από άλλες περιοχές, ανάγκασε τα χωριά αυτά να δημιουργήσουν την δική τους γαστρονομία, ανάλογα με τα προϊόντα τους.

Τα καρύδια που παράγονται εδώ χρησιμοποιούνται σε διάφορες συνταγές που αφορούν είτε γλυκά είτε διάφορους μεζέδες. Μοναδική είναι η σκορδαλιά που προσφέρεται στην Βυτίνα και είναι φτιασμένη από καρύδι. Επίσης μοναδικά είναι και τα γλυκά ταψιού με χειροποίητο φύλλο που ετοιμάζουν οι γυναίκες της Στεμνίτσας, το μέλι και τα βότανα.

Η αρκετά ανεπτυγμένη κτηνοτροφία της περιοχής έχει οδηγήσει στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως τυριού και γιαουρτιού καθώς και παραδοσιακών ζυμαρικών που αξίζει κανείς να προμηθευτεί ιδιαίτερα από τα Λαγκάδια. Σε όλη την Αρκαδία δεν πρέπει να παραλείψει κανείς να δοκιμάσει από τις παραδοσιακές πίττες και το στιφάδο με αρνί. Ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της περιοχής είναι το κρασί της.

Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου

Μοναδικές καταβάσεις σε χιονοσκέπαστες βουνοκορφές! Το βουνό των θρύλων και των παραδόσεων, κατοικία του τραγοπόδαρου θεού των βοσκών Πάνα και τόπος των Νυμφών. Τα παρθένα και αρχέγονα ειδυλλιακά τοπία του, διάσπαρτα από ιστορικά χωριά και γραφικούς οικισμούς, καθιστούν το Μαίναλο ένα ιδιαίτερα σημαντικό σημείο συνάντησης της φύσης, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Απολαύστε εκπληκτικές καταβάσεις και λευκές διαδρομές σε ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, ακολουθήστε τα λιθόστρωτα μονοπάτια, διαβείτε τα πέτρινα γεφύρια και χαθείτε μέσα στη μοναδική ομορφιά του τοπίου.

Βρίσκεται στην περιοχή Οστρακίνα του Μαινάλου και αποτελεί το πλησιέστερο στην Αθήνα χιονοδρομικό κέντρο.  Σε υψόμετρο μεταξύ των 1.550 μ. και 1.770 μ., το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου διαθέτει οκτώ πίστες (για αρχάριους, προχωρημένους και πολύ έμπειρους σκιέρ) με συνολικό μήκος που αγγίζει τα 5,5 χιλιόμετρα και τέσσερις αναβατήρες, που προσφέρουν εύκολη, γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση.

Στο κέντρο λειτουργούν παράλληλα ένα σύγχρονο και μοντέρνο πάρκο για τους φίλους του snowboard αλλά και μηχανοκίνητο πάρκο όπου μπορείτε να απολαύσετε υπέροχες βόλτες στο χιόνι με μηχανάκια τύπου AΤV (γουρούνες) αλλά και μοτοσικλέτες Snowhwak.