Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νταβός: O κοσμοπολίτικος προορισμός όπου συγκεντρώνονται οι ισχυροί του πλανήτη



Το Νταβός, σε υψόμετρο 1.560 μέτρων, είναι μία πόλη που κάθε χειμώνα, εκτός από την ελίτ του πλανήτη, συγκεντρώνει και πολλούς φίλους του σκι και του snowboard.To Nταβός υπήρξε προορισμός «ιατρικού τουρισμού» ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το Μαγικό Βουνό του Τόμας Μαν διαδραματίζεται (και) σε ένα σανατόριο στη συγκεκριμένη πόλη της Ελβετίας.

 Τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η πόλη συνδέθηκε με τα χειμερινά σπορ και βέβαια, μετά το 1971 με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που ουσιαστικά έχει ταυτιστεί με το όνομα της (τόσο πολύ που ένα ανάλογο φόρουμ που διοργανώθηκε το 2018 στη Σαουδική Αραβία ονομάστηκε «Νταβός της Ερήμου»). Είναι δεδομένο ότι, όπως και σε άλλους ορεινούς ελβετικούς προορισμούς, εδώ θα βρείτε εξαιρετικά πολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία στα οποία χαλαρώνουν μετά το σκι οι επισκέπτες στα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής. Παρόλα αυτά, σαν πόλη έχει και τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
 
To συνεδριακό κέντρο/ Photo: Shutterstock

Φυσικά, το ένα από αυτά, είναι το συνεδριακό κέντρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ένα άλλο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγοδρόμια με φυσικό πάγο στην Ευρώπη και γενικότερα οι πάρα πολλές δυνατότητες για χειμερινά σπορ. Σε κάθε περίπτωση, αν είστε προετοιμασμένοι να ξοδέψετε κάτι παραπάνω, αξίζει να βάλετε ένα ταξίδι σε αυτή τη γωνιά της Ελβετίας στα επόμενα ταξιδιωτικά σας σχέδια.

Το Nταβός θεωρείται ένας κορυφαίος αλλά λιγότερο posh (για τα ελβετικά δεδομένα) χιονοδρομικός προορισμός. Η περιοχή λέγεται ότι είναι η γενέτειρα του σκι στην Ελβετία. Το πλέον δημοφιλές ski resort στο Νταβός είναι το Parsenn, το οποίο διαθέτει πίστες με μήκος πάνω από 100 χιλιόμετρα με όλους τους βαθμούς δυσκολίας.

 Σημειώνεται ότι είναι τόσο δημοφιλής που πολλές φορές οι σκιέρ περιμένουν για ώρα την σειρά τους στα lift. Πάντως, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της περιοχής είναι ότι έχει αρκετές πίστες και χώρους που είναι ιδανικοί για κάποιον που θέλει να αρχίσει να μαθαίνει να κάνει σκι και snowboard. Την ίδια στιγμή, στο κέντρο της πόλης, υπάρχει ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο (περιλαμβάνει και το μεγάλο υπαίθριο παγοδρόμιο) στο οποίο μπορείτε να κάνετε, να μάθετε ή να παρακολουθήσετε μια πλειάδα από χειμερινά σπορ. Από τα γνωστότερα καλλιτεχνικό πατινάζ και χόκεϊ επί πάγου έως τα μάλλον άγνωστα σε εμάς bandy (μοιάζει με το χόκεϊ επί πάγου αλλά παίζεται σε πολύ μεγαλύτερο γήπεδο) και βαυαρικό κέρλινγκ.
 

Στην Ελβετία βρίσκονται μερικές από τις πιο εντυπωσιακές σιδηροδρομικές διαδρομές του πλανήτη. Μία από αυτές είναι η αναγνωρισμένη ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO διαδρομή του Bernina Express. Προτείνουμε να κάνετε την διαδρομή που ξεκινάει από τον σταθμό Davos Platz και με μία αλλαγή τρένου καταλήγει στον σταθμό Ospizio Bernina. Η ίδια η διαδρομή θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό, ενώ ο τελικός προορισμός σας είναι ο ορεινότερος των Άλπεων, στα 2.253 μέτρα.

Ο σταθμός βρίσκεται κοντά στις όχθες της Lago Bianco (Άσπρη Λίμνη), τα χρώματά της και η γενικότερη γαλήνη του τοπίου είναι κάτι συγκλονιστικό. Μπορείτε να επιστρέψετε στο Νταβός (τα δρομολόγια είναι συχνά καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας) ή αν θέλετε να γευματίσετε εκεί κοντά συνεχίστε για έναν σταθμό ακόμα μια ώρα και αποβιβαστείτε στον σταθμό Alp Grüm. Eκεί, στο ομώνυμο εστιατόριο θα απολαύσετε τοπικές σπεσιαλιτέ έχοντας εκπληκτική θέα στα τρένα που διασχίζουν στριφογυριστά την κοιλάδα.

BierVision
Ποδήλατο με θέα τις Άλπεις

Τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, το Νταβός συνεχίζει να προσφέρει δυνατότητες για σπορ. Εδώ αξίζει να κάνετε ποδήλατο ακόμα και αν δεν είστε ιδιαίτερα προπονημένοι. Η διαδρομή των 10 χιλιομέτρων προς το γειτονικό χωριό Klosters είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους φίλους του mountain bike χάρη στα πολλά ζιγκ ζαγκ και τα υπέροχα τοπία που προσφέρει, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί να την πραγματοποιήσει και σχετικά αρχάριος ποδηλάτης. Επιπλέον, στις κοιλάδες γύρω από την πόλη, υπάρχουν αρκετές εύκολες ποδηλατικές διαδρομές στις οποίες θα διασκεδάσετε επί τροχών έχοντας υπέροχη θέα στις Άλπεις.

 Η ορεινότερη ζυθοποιία της Ευρώπης

Από το Νταβός θα πάρετε το λεωφορείο ή θα οδηγήσετε για 15 λεπτά προς το χωριό Monstein. Εκεί εδρεύει η BierVision που είναι η ζυθοποιία της Ευρώπης που βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο. Κάθε Παρασκευή είναι ανοιχτή στο κοινό, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία της παρασκευής της μπύρας από κοντά, ενώ στην ξενάγηση περιλαμβάνεται και μια περιήγηση στο μικρό γραφικό χωριό. Η BierVision παράγει πέντε είδη μπύρας αλλά και το δικό της ουίσκι το οποίο σας προτείνουμε να δοκιμάσετε ανεπιφύλακτα, όπως καθώς και το τοπικό τυρί και την σοκολάτα.

«Το Νταβός το καλοκαίρι» Ernst Ludwig Kirchner/ Photo: Wikipedia/ Creative Commons
 
Η πόλη που βρήκε καταφύγιο ένας μεγάλος ζωγράφος

Οι Άλπεις λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης (και) για μεγάλους καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους ο σημαντικός Γερμανός εξπρεσιονιστής ζωγράφος Ernst Ludwig Kirchner, o οποίος βρήκε καταφύγιο στο Νταβός μετά την απόλυσή του από τον γερμανικό στρατό στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ύστερα από νευρικό κλονισμό. Είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους Γερμανούς καλλιτέχνες, το έργο του οποίου αποκαλύπτει πολλά από τα προβλήματα που απασχολούν και σήμερα την ανθρωπότητα, όπως η ανασφάλεια του ανθρώπου στον σύγχρονο κόσμο.

Πίνακας του Ernst Ludwig Kirchner
 
Πίνακας του Ernst Ludwig Kirchner

Στο μουσείο, που είναι αφιερωμένο σε αυτόν, εκτίθενται πάνω από 1.500 πίνακες, σχέδια γλυπτά και άλλα έργα του καλλιτέχνη, η πλειοψηφία των οποίων δημιουργήθηκε στο Νταβός. Αυτή την περίοδο, το μουσείο είναι κλειστό καθώς ετοιμάζεται η νέα του έκθεση, όμως αναμένεται να ανοίξει ξανά τις πύλες του στις 23 Φεβρουαρίου.

 
Alpengold Hotel Davos
Hotel Sunstar Park
Λαμπερά ξενοδοχεία, spa και εστιατόρια

Το AlpenGold Hotel (πρώην Ιntercontinental) είναι το ξενοδοχείο που κατά κύριο λόγο υποστηρίζει την διοργάνωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Βρίσκεται πολύ κοντά στις όχθες της μικρής λίμνης Νταβός και ξεχωρίζει για τη χαρακτηριστική όψη του, είναι γνωστό και ως «χρυσό αυγό». Διαθέτει 216 δωμάτια, εσωτερική και εξωτερική πισίνα ενώ στο εστιατόριο του Sapori κυριαρχούν ιταλικές γεύσεις αλλά και πολλές vegeterian και vegan επιλογές.

Το Steinberger Grandhotel Belvedere προσφέρει πολυτέλεια που είναι δύσκολο να αποδοθεί γραπτά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει ηγέτες όπως ο Μπιλ Κλίντον και η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και celebrities όπως ο Μπραντ Πιτ και η Σαρλίζ Θερόν. Στους χώρους του ξενοδοχείου, υπάρχουν εκτεταμένες υπηρεσίες wellness, ανάμεσα τους πισίνα με πανοραμική θέα στις Άλπεις, γυμναστήριο και σάουνα. Φιλοξενεί, επίσης, 3 εστιατόρια από τα οποία ξεχωρίζουμε το Belvedere.

 Το Νταβός δεν είναι γνωστό μόνο ως χιονοδρομικός προορισμός αλλά και τοποθεσία με εξαιρετικά spa. Στην πόλη υπάρχουν πολλές υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις wellness που προσφέρουν θεραπείες που θα καταπραΰνουν τους μύες σας και θα ηρεμήσουν το μυαλό σας. Μια καλή επιλογή είναι το Hotel Sunstar Park το οποίο διαθέτει τις υπηρεσίες ευεξίας και σε μη πελάτες του και διαθέτει χώρο spa, εσωτερική πισίνα και σολάριουμ, ενώ μια άλλη είναι το Waldhotel Davos με τη θερμαινόμενη πισίνα και τα κρεβάτια τζακούζι.

Το Νταβός απέχει 120 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης και 240 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο του Μιλάνου, δύο πόλεις που συνδέονται με απευθείας πτήσεις με την Αθήνα.