Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Νόβι Σαντ: Η γραφική «Αθήνα της Σερβίας»



Δεσπόζει στις όχθες του Δούναβη το Νόβι Σαντ και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας.

Ιδρύθηκε για να εξυπηρετεί ως ενδιάμεση στάση για τις εμπορικές συναλλαγές και μάλιστα αναπτύχθηκε τόσο που την αποκαλούσαν «Αθήνα της Σερβίας».

Στη γραφική παλιά πόλη ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει κατά μήκος του πεζοδρόμου Zmaj Jovina και να ανακαλύψει μικρά μαγαζιά και κρυμμένες πλατείες.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Εθνικό Θέατρο της Σερβίας, το παλιό δημαρχείο, το ξενοδοχείο Vojvodina που χρονολογείται από το 1854 και τον επιβλητικό καθεδρικό ναό. Στη δεξιά όχθη του Δούναβη το Κάστρο Πετροβαραντίν στέκει αγέρωχο στους αιώνες ενώ κάτω από το φρούριο υπάρχουν τούνελ που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες ανεφοδιασμού.

Κάθε χρόνο διοργανώνεται το μουσικό φεστιβάλ EXIT ενώ αξίζει να παρατηρήσει κανείς το ρολόι του φρουρίου, του οποίου οι δείκτες είναι ανάποδα, δηλαδή ο μεγάλος δείκτης δείχνει την ώρα και ο μικρός τα λεπτά. Αυτό έγινε για να βλέπουν από μακριά οι ψαράδες στο Δούναβη τι ώρα είναι.

Στην πόλη υπήρχε και παλιά ελληνική συνοικία και σχολείο, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως κλινική. Μάλιστα υπάρχει ακόμη η οδός Grckoskolska, δηλαδή οδός ελληνικού σχολείου.

Πληροφορίες - Φωτογραφίες

novisant

Νόβι Σαντ / Σερβία

Διαφορά ώρας: 1 ώρα πίσω

Νόμισμα: Δηνάριο Σερβίας (0.01 ευρώ)

Απόσταση: Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού είναι 1 ώρα και 55 λεπτά από την Αθήνα μέσω Βελιγραδίου και 1 ώρα και 5 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Βελιγραδίου. Από εκεί φτάνετε στο Νόβι Σαντ με τρένο σε 1 ώρα και 22 λεπτά.

ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ ΣΕΡΒΙΑΝΟΒΙ ΣΑΝΤ ΣΕΡΒΙΑΝΟΒΙ ΣΑΝΤ ΣΕΡΒΙΑΝΟΒΙ ΣΑΝΤ ΣΕΡΒΙΑΝΟΒΙ ΣΑΝΤ ΣΕΡΒΙΑΝΟΒΙ ΣΑΝΤ ΣΕΡΒΙΑΝΟΒΙ ΣΑΝΤ ΣΕΡΒΙΑΝΟΒΙ ΣΑΝΤ ΣΕΡΒΙΑ