Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 -

Νέα Ζηλανδία



Είναι νησιωτικό ανεξάρτητο κράτος του Νότιου Ειρηνικού, μέλος της βρετανικής κοινοπολιτείας, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αυστραλίας. Αποτελείται κυρίως από δύο μεγάλα νησιά τη Βόρεια Νήσο και τη Νότια Νήσο, τη Νήσο Στιούαρτ και πολυάριθμα νησιά μεταξύ των οποίων τα νησιά Κουκ, Νιούε Τοκελάου, Ρος (στην Ανταρκτική).

Έχει συνολική έκταση 269.000 τετ. χλμ. και πληθυσμό 3.451.000 κατοίκους.
Πρωτεύουσα είναι η Ουέλλινγκτον (330.000 κάτοικοι). Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Ώκλαντ (860.000 κάτοικοι), η Ντάνεντιν (100.000 κάτοικοι), η Κράιστ- Τσερτς (302.000 κ.), η Χάμιλτον (105.000) κλπ. Επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική. Οι κάτοικοι είναι κυρίως Χριστιανοί διαμαρτυρόμενοι. Νόμισμα έχει το δολάριο.

Η Νέα Ζηλανδία αποτελείται από δύο κύρια νησιά που χωρίζονται με τον πορθμό του Κουκ. Αυτά είναι ορεινά, με πολύ ωραία τοπία. Τα βουνά της Νέας Ζηλανδίας που ξεπερνούν σε ύψος τα 2000 μέτρα είναι 220. Αυτό δείχνει πόσο ορεινή χώρα είναι.

Η Βόρεια Νήσος είναι ηφαιστειογενής και ονομάζεται "καπνίζουσα νήσος". Η Νότια Νήσος δεν έχει ηφαίστεια ενεργά. Εδώ υψώνονται τα όρη "Νεοζηλανδικές Άλπεις".
Το κλίμα της Νέας Ζηλανδίας είναι υγρό και γλυκό. Οι κάτοικοί της είναι κυρίως Ευρωπαίοι (82%). Υπάρχουν όμως και πολλοί ιθαγενείς που ανήκουν στη φυλή Μαορί (9%).

Η χώρα είναι βασικά κτηνοτροφική. Το 80% των εκτάσεων διατίθεται για την κτηνοτροφία. Η κτηνοτροφία είναι οργανωμένη, γι' αυτό η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην κτηνοτροφική παραγωγή. Εξάγει βούτυρο, τυρί, μαλλί και κρέας.
Η αλιεία και η γεωργία έχουν δευτερεύουσα σημασία. Ο ορυκτός πλούτος δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το δίκτυο των συγκοινωνιών είναι αναπτυγμένο.

Γεωγραφία
Η Νέα Ζηλανδία αποτελείται από δύο βασικά νησιά (που αποκαλούνται απλά Βόρειο και Νότιο Νησιά, ή συνήθως Te-Ika-a-Maui και Te Wai Pounamu στα Μαορί) και έναν αριθμό μικρότερων νησιών. Η συνολική έκταση της Νέας Ζηλανδίας είναι 268.680 χλμ², και είναι λίγο μικρότερη από αυτήν της Ιαπωνίας και λίγο μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα εκτείνεται σε περισσότερα από 1.600 χλμ κατά μήκος του κεντρικού, βόρειου-βορειοανατολικού άξονά της. Έχει επίσης μεγάλο μήκος ακτών των οποίων το μήκος φτάνει τα 15.134 km.

Τα πιο σημαντικά από τα μικρότερα κατοικήσιμα νησιά της είναι μεταξύ άλλων τα Νησί Στιούαρτ/Ρακιούρα, Νησί Γουαϊχέκε, ένα νησί στον Κόλπος Χαουράκι στο Ώκλαντ, το Νησί Γκρέιτ Μπάρριερ, ανατολικά του Κόλπου Χαουράκι και τα Νησιά Τσάταμ, ονομαζόμενα Ρεκόχου από τους Μοριορί. Η χώρα διαθέτει εκτεταμένες θαλάσσιες πηγές, με την μεγαλύτερη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στον κόσμο, που καλύπτει 4 εκατομμύρια km², περισσότερο από 15 φορές την χερσαία έκτασή της.

Το Αοράκι/Όρος Κουκ είναι το ψηλότερο βουνό στη Νέα Ζηλανδία
Το Νότιο Νησί είναι η μεγαλύτερη μάζα γης, και χωρίζεται κατά μήκος από τις Νότιες Άλπεις, η υψηλότερη κορυφή των οποίων είναι το Αοράκι/Όρος Κουκ, στα 3.754 μέτρα. Στο Νότιο Νησί υπάρχουν περισσότερες από 18 κορυφές με ύψος μεγαλύτερο των 3.000 μ. Το Βόρειο Νησί είναι λιγότερο ορεινό από το Νότιο, αλλά χαρακτηρίζεται από ηφαιστειακή δράση. Το ψηλότερο βουνό στο Βόρειο Νησί, το Ρουαπέχου (2.797 μ.), είναι δραστήριο κωνικό ηφαίστειο. Το ποικίλο τοπίο της Νέας Ζηλανδίας την έχει καταστήσει δημοφιλή προορισμό για την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και ταινιών, όπως η τριλογία Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών.

Βόρειο νησί Ώκλαντ
Στη χώρα των Μαορί, τη Νέα Ζηλανδία, σε ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη της γης, βρίσκεται η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, το κοσμοπολίτικο Ώκλαντ, η “πόλη της ιστιοπλοΐας”. Σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, μια πόλη κτισμένη ανάμεσα σε δύο λιμάνια, ζωντανή και πολύχρωμη, περιτριγυρισμένη από υπέροχες παραλίες, μαγευτική ύπαιθρο με δάση και φυσικό περιβάλλον που συνοψίζει την ιστορία και τα θαύματα του πλανήτη μας. Η Quay Street, η κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί από το λιμάνι στο κέντρο, εντυπωσιάζει με την κομψότητά της. Οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής θα ανακαλύψουν εδώ ενδιαφέροντα στοιχεία: επαύλεις art deco δίπλα σε μεγαλοπρεπή γυάλινα μέγαρα και κτίσματα αποικιακού ρυθμού σε συνοικίες του 19ου αιώνα. Ο ουρανοξύστης Sky Tower (328μ) είναι το ψηλότερο κτίριο όχι μόνο της πόλης, αλλά και του νότιου ημισφαιρίου. Περιηγηθείτε στις αποβάθρες του λιμανιού, θαυμάστε το Μέγαρο Βικτώρια, το εμπορικό κέντρο της πόλης, τα υπέροχα πάρκα της και το Μνημείο των Πεσόντων. Επισκεφθείτε το μουσείο με εκθέματα πολυνησιακής τέχνης των Μαορί και εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να δείτε πολλά είδη τροπικών ψαριών και καρχαριών από ένα διαφανές υπόγειο τούνελ στο ενυδρείο Kelly Tarlton’s. Ανεβείτε στο βουνό Έντεν, τον υψηλότερο ηφαιστειακό κώνο της περιοχής, στεφανωμένο από έναν οβελίσκο, για να απολαύσετε μια υπέροχη, πανοραμική θέα.

Νότιο νησί
Όσοι αναζητούν μια έξω από τα όρια εμπειρία, θα πρέπει να επισκεφθούν το Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, με τους παγετώνες, τα φιόρδ και τα δάση βροχής. Επισκεφθείτε την Κράιστσερτς με κτήρια αποικιακού ρυθμού και το Όρος Κουκ των Νότιων Άλπειων, από τις κορυφές του οποίου ξεκινούν πέντε παγετώνες, που ρέοντας σαν ποτάμια πάγου καταλήγουν στις πεδιάδες. Με ορμητήριο την Κουίνσταουν, μια πόλη χτισμένη στη βόρεια όχθη της λίμνης Wakatipu, δείτε πολυάριθμα φιόρδ - ανάμεσά τους και το διάσημο μήκους 16 χιλιομέτρων Milford Sound - με πανύψηλους κάθετους γκρεμούς, γιγαντιαίους καταρράκτες και εντυπωσιακά σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ορμίσκους και αμέτρητα νησάκια. Δείτε επίσης το Fiordland National Park, έναν ιδανικό βιότοπο πολλών παράξενων ειδών ζώων και πτηνών. Ένα ταξίδι στο ονειρικό σκηνικό του “Άρχοντα των Δακτυλιδιών” σας περιμένει.