Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Νάξος: Το γραφικό χωριουδάκι που μοιάζει με σκηνικό ταινίας



Ένας ιδανικός προορισμός για να απολαύσετε τις διακοπές σας με ηρεμία σε παραδοσιακούς νησιώτικους ρυθμούς της όμορφης Νάξου.Είναι ένα ιδιαίτερα γραφικό χωριό που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική των σπιτιών του, τα οποία είναι χαρακτηριστικά δείγματα του νεοκλασικισμού, που μαρτυρούν την οικονομική ευρωστία που γνώρισε το χωριό σε παλαιότερες εποχές.

Χαλκί Νάξου: Το φημισμένο για τα γλυκά του χωριό - we <3 travel

Chalki Village | Naxos and the Small Cyclades

Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Τραγαίας στο ημιορεινό τμήμα της Νάξου.

Διακρίνεται για το εύφορο έδαφός του λόγω των πολλών ελαιώνων που υπάρχουν στην περιοχή, καθώς και για την προσεγμένη αρχιτεκτονική των σπιτιών που σαν τα αντικρίσετε θα σας εξασφαλίσουν ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο.

Το Χαλκί κατά το παρελθόν αποτελούσε ένα από τα σπουδαία εμπορικά κέντρα της Νάξου.

Το γεγονός αυτός προδίδει και το νεοκλασικό στυλ στα οικίσματα του χωριού όπου ξεχωρίζουν τα παλιά αρχοντικά.

Κτίσματα πανέμορφα με τα κεραμίδια, τα κλασικά μπαλκόνια και τις πλακόστρωτες αυλές.

Σε αυτό το χωριό της Νάξου θα χάσετε την αίσθηση του χρόνου! | ΧΑΛΚΙ

Τι ξεχωρίζει στο Χαλκί
Η Νάξος παντρεύει την παράδοση με το μοντέρνο μέσα από μικρά γραφικά μαγαζάκια, όπου σεργιανίζοντας στα σοκάκια του χωριού μπορείτε να τα επισκεφθείτε.

Εκεί θα βρείτε κρυμμένους θησαυρούς από χειροποίητα έργα τέχνης, γλυκά και παραδοσιακά προϊόντα του νησιού.

Το χωριό ξεχωρίζει με τα παλιά του αρχοντικά με τα κεραμίδια, τα κλασικά μπαλκόνια με τα ωραία κάγκελα, γιρλάντες στις στέγες και πλακόστρωτες αυλές ενώ βρίσκεται δίπλα στο ρέμα, με τα πανύψηλα δέντρα και το τρεχούμενο νερό, τις γούρνες που έπλεναν τα ρούχα τους άλλες εποχές και τα μικρά καταπράσινα περιβολάκια.

Μέσα στο χωριό και τριγύρω του υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά μνημεία, βυζαντινές εκκλησίες γεμάτες τοιχογραφίες και ψηλοί ενετικοί πύργοι.

MyPhotoPics: Παναγιά η Πρωτόθρονη, Χαλκί, νήσος Νάξος, Ελλάς

Γενικά υπάρχουν πολλές εκκλησίες από τη Βυζαντινή περίοδο στην περιοχή.

Σημαντικά μνημεία είναι η Παναγία η Πρωτόθρονος (6ος αιώνας μ.Χ.), αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ο Άγιος Γεώργιος ο Διασορίτης (11ος αιώνας μ.Χ.), ο Ταξιάρχης στα Μονοίτσια (πρώτη χιλιετία) και ο πύργος του Μπαρότση , ή Γρατσία μετέπειτα, μεγαλόπρεπο κτίριο που κτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα από την ενετική οικογένεια Μπαρότζι (Barozzi), καθώς και του Παπαδάκη (Μαρκοπολίτη) στους Ακαδήμους.