Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Το «μπαλκόνι» της Κυπαρισσίας



Στην κορυφή ενός μικρού λόφου πάνω ακριβώς από την πόλη της Κυπαρισσίας δεσπόζει επιβλητικό το ενετικό κάστρο, το οποίο είναι χτισμένο στα θεμέλια ενός παλιότερου βυζαντινού κτιρίου.

Πρόκειται για το «μπαλκόνι» της πόλης που προσφέρει απίστευτη θέα προς τα νερά του Ιονίου σε όποιον επισκέπτη «σκαρφαλώσει» μέχρι εδώ.

 

Σύμφωνα με τη μυθολογία το συγκεκριμένο κάστρο χτίστηκε από γίγαντες, καθώς οι πέτρες από τις οποίες χτίστηκε άγγιζαν σε μήκος ακόμη και τα 4 μέτρα και πλάτος το 1,5 μέτρο. Γι' αυτό άλλωστε ονομάζεται και «Κάστρο των Γιγάντων».

Με το πέρασμα των αιώνων το στίγμα τους σε αυτό άφησαν όλοι οι κατακτητές που πέρασαν από εδώ, Τούρκοι και Ενετοί, ενώ δεν ήταν λίγες οι καταστροφές και οι ανακατασκευές που υπέστη.

 

Από τα πιο εντυπωσιακά κατάλοιπα της οθωμανικής κυριαρχίας το τετράγωνο κτίσμα δίπλα στην πύλη του εσωτερικού περιβόλου, που σε πολλούς θυμίζει τζαμί.

Μία από τις προσθήκες στο κάστρο που σήμερα χρησιμεύει για την διοργάνωση διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών το μικρό αμφιθέατρο που χτίστηκε κατά την δεκαετία του ’70.

Το «μπαλκόνι» της Κυπαρισσίας