Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Μετέωρα: Μοναδικές στιγμές κατάνυξης τη Μεγάλη Εβδομάδα..



Η μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας αποτελεί για χιλιάδες πιστούς την αφορμή για ένα ταξίδι στην ευρύτερη περιοχή, εκεί που συνδυάζονται τα ιερά μυστήρια με τις λαϊκές παραδόσεις.

Πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας στέκεται το επιβλητικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, που μπορεί να είναι πιο δυσπρόσιτο από άλλα, αλλά προσφέρει θέα που κόβει την ανάσα.

Αργά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, οι επισκέπτες ζουν την κορύφωση των Παθών στην πόλης Καλαμπάκας. Στο κέντρο της πόλης συναντιούνται οι επιτάφιοι όλων των ενοριών.

Μεταξύ του χωριού Καστράκι και της Καλαμπάκας υπάρχουν οι σκήτες του Μπάντοβα και το εκκλησάκι της Παναγίας. Μεταξύ άλλων, εκεί θα δείτε και την σκήτη του Αγίου Γρηγορίου, στην οποία έζησε ο τελευταίος ερημίτης των Μετεώρων.

Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου και τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία.

Κάτω από το βράχο του Μεγάλου Μετεώρου, ξεκινά το παλιό λιθόστρωτο μονοπάτι, που έφτιαξαν και χρησιμοποίησαν οι μοναχοί για να χτίσουν τις επιβλητικές μονές.

Όσοι έχουν περπατήσει τη διαδρομή μας προτείνουν να ακολουθήσουμε το μονοπάτι και να περάσουμε απέναντι, στον Άγιο Γεώργιο τον Μαντιλαρά. Ανήμερα της γιορτής του κάθε χρόνο, οι νέοι σκαρφαλώνουν και κρεμάνε μαντήλια.

Έχει ενδιαφέρον: Στην Καλαμπάκα και τα γύρω χωριά, όλες τις εποχές του χρόνου υπάρχουν έμπειροι ξεναγοί για να σας υποδείξουν κάθε όμορφη γωνιά της περιοχής και να ζήσετε ανεπανάληπτες στιγμές την Μεγάλη Εβδομάδα.