Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Μετέωρα – Ένα μαγικό τοπίο μια ανάσα από τον ουρανό



Ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας, γνωστά για την φυσική ομορφιά με τους επιβλητικούς «σκοτεινούς» βράχους, την αριστουργηματική αρχιτεκτονική των μοναστηριών και το εντυπωσιακό τοπίο είναι τα Μετέωρα.

Είναι ο τόπος, όπου συναντώνται η πνευματικότητα και η παράδοση και συνδιαλέγονται με ένα τρόπο μοναδικό. Επισκέπτες συρρέουν από κάθε γωνιά της γης για να θαυμάσουν την περιοχή, που αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα γεωλογικά μνημεία της ανθρωπότητας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 1988, η UNESCO συμπεριέλαβε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα από τα σπουδαιότερα του κόσμου, και το χαρακτήρισε «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας».

Μετά το Άγιο Όρος, αποτελούν το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία μοναστικό κέντρο στον ελλαδικό χώρο, από τον 11ο αιώνα.

Οι δραματικές κορυφές ψαμμίτη έχουν κάνει τα Μετέωρα ένα δημοφιλές κέντρο για ορειβάτες από όλο τον κόσμο.

Από τις τριάντα μονές που βρίσκονται στην περιοχή, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι και δέχονται πλήθος προσκυνητών.  Πολλά μικρότερα μοναστήρια, τα περισσότερα από τα οποία ιδρύθηκαν το 14ο αιώνα, σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα.

Τι αξίζει να δεις στα Μετέωρα:

Αποτελεί ιδανικό μέρος για μια φθινοπωρινή απόδραση, όπου μπορείτα να επισκεφθείτε τους πελώριους βράχους για μαγευτικούς περιπάτους στα μονοπάτια που κρύβουν με τον όγκο τους οι βράχοι, που δημιουργήθηκαν 10 εκατομμύρια χρόνια πριν, μετά από ένα διάστημα γεωλογικών ζυμώσεων διάρκειας 15 εκατομμυρίων ετών.  Οι περισσότεροι προσκυνητές και επισκέπτες χρησιμοποιούν τα σκαλοπάτια, που έχουν λαξευτεί στους βράχους με την αναρρίχηση να αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εναλλακτική δραστηριότητα.

Kastraki.jpg

Κάτω από τη σκια των Μετεώρων θα βρείτε το χωριό Καστράκι. Πήρε το όνομά του από ένα κάστρο, του οποίου σώζονται ακόμη λίγα ερείπια και έχει εξελιχθεί σε ένα τόπο αναψυχής των επισκεπτών που επιθυμούν να δουν τα Μετέωρα. Μικρά μονοπάτια, γραφικά δρομάκια και μικρά ξωκλήσια συνθέτουν το σκηνικό. Το χωριό έχει ανακηρυχθεί μαζί με το σύνολο της περιοχής των Μετεώρων Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και αποτελεί δημοφιλές σημείο για τους επισκέπτες που φτάνουν εκεί. Το Καστράκι ενώνεται με την πόλη της Καλαμπάκας αλλά αποτελεί το πιο γραφικό ίσως κομμάτι της και γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

mones.jpg

Σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε μία από τις Μονές που υπάρχουν στα Μετέωρα. Σήμερα λειτουργούν 6 Μονές ( η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, Ι.Μ. Βαρλαάμ, Ι.Μ. Ρουσάνου, Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, η Ι. Μ. του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά και η Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου). Είναι ανοιχτές τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας και δέχονται καθημερινά προσκυνητές.

Η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, γνωστή και ως Μεταμόρφωση του Σωτήρος , είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο αντρικό μοναστήρι των Μετεώρων. Είναι χτισμένο στον «πλατύ λίθο» , που αποτελεί τον πλατύτερο βράχο του συμπλέγματος. Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε περίπου το 1340 μ.Χ. από τον αθωνίτη μοναχό Αθανάσιο τον Μετεωρίτη και έχει μια πανέμορφη αυλή καθώς και εκπληκτικές τοιχογραφίες. Η δεύτερη μεγάλη Μονή , μετά το Μεγάλο Μετέωρο, είναι η Μονή Βαρλαάμ (Αγίων Πάντων) και πήρε την ονομασία της από τον μοναχό Βαρλαάμ που ανέβηκε στον βράχο το 1350 και έχτισε εκεί ένα μικρό ναό των Τριών Ιεραρχών και μερικά κελιά. Ιδανικό μέρος για να απολαύσετε την θέα.

k4.jpg

Χτισμένη στους πρόποδες των ιερών βράχων των Μετεώρων η όμορφη πόλη της Καλαμπάκας αποτελεί έναν από του δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Είνια από μόνη της μια μικρή αποκάλυψη για κάθε επισκέπτη με πολλά ενδιαφέροντα μνημεία, με δεκάδες ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, και μια ανεπτυγμένη αγορά.

Στην Καλαμπάκα αξίξει να επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό μουσείο, που ιδρύθηκε πριν λίγα χρόνια και στο εσωτερικό του θα δείτε σημαντικά εκθέματα που διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, πτηνά και θηλαστικά και συνολικά φτάνουν τα 300 εκθέματα.

spilaio_theopetras.jpg

Το σπήλαιο της Θεόπετρας βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από τα Μετέωρα και ξεχωρίζει από το δρόμο αφού βρίσκεται στο δεξί σας χέρι καθως πλησιάζετε στα Μετέωρα από τα Τρίκαλα. Η Θεόπετρα είναι ένας τεράστιος βράχος που ξεχωρίζει και σε αυτό το μεγάλο όγκο θα βρείτε πολλούς αναρριχητές που πάνε στο αναρριχητικό πεδίο αλλά και περισσότερο το σπήλαιο της Θεόπετρας που υπάρχουν τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια.

fegiri.jpg

Το περίφημο πέτρινο γεφύρι της Σαρακίνας απέχει μόλις λίγα μέτρα από τα Μετέωρα και η ηλικία του αγγίζει τα 600 χρόνια. Αποτελούσε την βασικότερη σύνδεση των χωριών της Πίνδου και του Ασπροποτάμου. Στον βράχο «Πέτρα», βόρεια της γέφυρας μη χάσεις την ευκαιρία να δεις το ξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων με τις πανέμορφες τοιχογραφίες.

Προσέγγιση 

Οδικώς: Tα Μετέωρα (Καλαμπάκα) απέχουν 360 χλμ. από την Αθήνα. Προτιμήστε ως πιο σύντομη τη διαδρομή Δομοκού – Καρδίτσα – Τρίκαλα. Στα Τρίκαλα θα δείτε κατατοπιστική σήμανση για Καλαμπάκα (Μετέωρα). Από τα Τρίκαλα το δίκτυο λεωφορείων του ΚΤΕΛ Τρικάλων συνδέει με τακτικά δρομολόγια την πόλη της Καλαμπάκας. Από Θεσσαλονίκη μέσω της διαδρομής Λάρισας – Τρικάλων θα χρειαστεί να καλύψετε οδικά 230χλμ. Από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας η πρόσβαση γίνεται μέσω Ιωαννίνων – Τρικάλων (Ε92) με διαδρομή περίπου 210χλμ.

Αεροπορικώς: Από τον Κρατικό Αερολιμένα Νέας Αγχιάλου στον Βόλο και στη συνέχεια θα χρειαστεί να ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο για περίπου δύο ώρες ως τα Μετέωρα. Μπορείτε επίσης να πάρετε το τρένο ή το λεωφορείο από το Βόλο προς Καλαμπάκα, αλλά θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο.

Ταυτότητα προορισμού

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Το μέσο υψόμετρο είναι 313 μέτρα. Η δημιουργία του γεωλογικού τοπίου, αν και έχει κατά καιρούς απασχολήσει πολλούς Έλληνες και ξένους γεωλόγους, δεν έχει ακόμη ξεκάθαρα ερμηνευθεί. Τα Μετέωρα είναι προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura 2000.