Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

«Μεγάλο Χωριό» Ευρυτανίας: Εκεί όπου η φύση συναντά την γαστρονομία..



Τα χωριά της Ευρυτανίας συνηθίζουν να πρωταγωνιστούν στο παιχνίδι του τουρισμού κατά τη χειμερινή περίοδο, με τους επισκέπτες να εντάσσουν ολόκληρο τον νομό στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας.

 Ένα από τα χωριά που κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των εκδρομέων, ωστόσο, είναι το «Μεγάλο Χωριό» Ευρυτανίας, με τις φυσικές ομορφιές, τα σημαντικά αξιοθέατα και τη ζεστασιά των μόνιμων κατοίκων να είναι τα μεγαλύτερά του ατού.

 Το Μεγάλο Χωριό βρίσκεται 17 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, το όμορφο Καρπενήσι, και συχνά επιλέγεται ως βάση για εξορμήσεις στα γύρω χωριά της περιοχής. Το πανέμορφο αυτό μέρος βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα και σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων και ξεχωρίζει κυρίως επειδή είναι γεμάτο τεράστια έλατα που προσδίδουν αυτό το κάτι παραπάνω στην ήδη μαγική του ατμόσφαιρα.

 Η παραδοσιακή του αρχιτεκτονική με πέτρινα επιβλητικά κτίσματα και τα πανέμορφα σοκάκια που ενδείκνυνται για χορταστικούς περιπάτους μέσα στο χωριό σε συνδυασμό με τους «ζεστούς» κατοίκους του, καθιστούν το μέρος αυτό ιδανικό για χαλάρωση, ηρεμία και… δημόσιες σχέσεις.

Πρώτη στάση: Η πλατεία του χωριού

 Είτε είσαι ντόπιος, είτε επισκέπτης, το πιο αγαπημένο σου σημείο μέσα στο Μεγάλο Χωριό θα γίνει η κεντρική πλατεία, μοιραία και με την πρώτη ματιά.

Πρόκειται για μια πλατεία με επιβλητική θέα στον ξακουστό Καρπενησιώτη ποταμό και στο απέναντι βουνό, Χελιδόνα.

 Στο Μεγάλο Χωριό -το οποίο στην πραγματικότητα είναι σχετικά μικρό- και στις γύρω από αυτό περιοχές, το βλέμμα σου θα τραβήξουν το ατελείωτο πράσινο, η καθαρή ατμόσφαιρα και ο αέρας που αποπνέει μια καθαρότητα που μόνο στην επαρχία μπορείς να απολαύσεις.

 Μπορεί το χειμώνα να μην είναι εύκολο να εξερευνήσεις όλα τα αξιοθέατα, όπως λόγου χάρη το ξακουστό φαράγγι του Καρπενησίου «Πάντα Βρέχει», όμως θα θαυμάσεις τη χιονισμένη και πιο άγρια εκδοχή του χωριού, καταλήγοντας τελικά να ανανεώνεις το ραντεβού σου με τους φιλόξενους ντόπιους για την άνοιξη. Τότε, βλέπεις, το μέρος θα το βρεις πολύ διαφορετικό σε σχέση με τη χειμερινή εκδοχή του.

Η Μονή Προυσού

 Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό συναντάμε έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς της χώρας για προσκύνημα, την εμβληματική Μονή Προυσού, η οποία είναι αδιερωμένη στην Παναγία και «φιλοξενεί» και ένα μικρό εκκλησιαστικό μουσείο. Ολόκληρη η περιοχή της Μονής είναι μοναδική, με ζαρκάδια, αγριογούρουνα, άγρια πουλιά και λαγούς να ζουν εκεί. Μια εκδρομή που αξίζει να κάνεις, αν ο καιρός το επιτρέπει φυσικά.

 Και τι τρώμε;

 Εκτός από χαλάρωση σε φοβερούς ξενώνες, περπάτημα σε μονοπάτια μέσα στη φύση και εκδρομές στα χιόνια (για τους πιο περιπετειώδεις παραθεριστές!), στην Ευρυτανία και στο Μεγάλο Χωριό συγκεκριμένα, έχεις ακόμα κάτι ευχάριστο να θυμάσαι: τις μοναδικές γεύσεις! Γιατί εκεί, βλέπεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φας εξαιρετικά. Και θα φας πολύ!

 Τα χωριά είναι γεμάτα από παραδοσιακά ταβερνάκια, εστιατόρια και μαγειρεία που θα σου μείνουν αξέχαστα. Τα περισσότερα από αυτά, μάλιστα, είναι και αρκετά οικονομικά. Μην ξεχάσεις να επιλέξεις το παραδοσιακό μοσχαράκι στο πήλινο, ψητά κάθε είδους -μιας και οι άνθρωποι είναι μετρ στο ψήσιμο-, χειροποίητες πίτες κάθε λογής και σούπες που θα επαναφέρουν στην επιθυμητή θερμοκρασία.

 Γιατί, τι να λέμε; Μια εκδρομή στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας στα τέλη του Ιανουαρίου είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να υποδεχτείς τον δεύτερο μήνα του χρόνου.