Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Μαραθόπολη Μεσσηνίας, όμορφες παραλίες και ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα



Στη δυτική ακτογραμμή της ευλογημένης από τη φύση μεσσηνιακής γης, ανάμεσα στην κωμόπολη των Φιλιατρών και τον όρμο του Ναβαρίνου με τη Γιάλοβα και την Πύλο, βρίσκεται μια από τις πιο όμορφες γωνιές της Μεσσηνίας, η Μαραθόπολη.

Χτισμένο σε περιοχή με δαντελωτές ακρογιαλιές, το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα είναι το επίνειο των Γαργαλιάνων, γνωστής γεωργικής κωμόπολης και τόπου καταγωγής του ξακουστού Μακεδονομάχου καπετάν Άγρα (Τέλλου Άγρα ή Σαράντου Αγαπηνού, όπως ήταν το πραγματικό όνομά του).

Ξεχωριστό χρώμα στη Μαραθόπολη δίνουν ο παραλιακός πεζόδρομος με τις ψαροταβέρνες και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα. 

Στο λιμάνι του χωριού δένουν βάρκες και αλιευτικά, ενώ εκδρομικό σκάφος συνδέει τη Μαραθόπολη με το νησί Πρώτη, που βρίσκεται απέναντί της.

Το νησί  με το ενδιαφέρον φυσικό ανάγλυφο κατοικήθηκε από την αρχαιότητα (σώζονται λείψανα αρχαίων οχυρώσεων και αρχαίες επιγραφές χαραγμένες σε βράχους, στη θέση «Γραμμένο») και αποτέλεσε ορμητήριο πειρατών σε αλλοτινούς καιρούς.

 

Στην Πρώτη είναι χτισμένη η μονή της Παναγίας της Γοργοπηγής, που πανηγυρίζει στις 23 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε σε ακρογιαλιά του νησιού.

Η ευρύτερη περιοχή της Μαραθόπολης προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών χάρη στις όμορφες παραλίες της.

Οι παραθεριστές μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα στην ίδια τη Μαραθόπολη, στο Λαγγούβαρδο (Λαγκουβάρδο), στον Αϊ-Γιαννάκη, με το ομώνυμο ξωκλήσι, στο Bρομονέρι, στην Aγία Σωτήρα, στο Mάτι (Χρυσή Ακτή), αλλά και στην Πρώτη (με σκάφος).