Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κάσος: Απόμακρη κι αυθεντική



Είναι από τα λίγα νησιά της χώρας που φαίνεται να μην το έχει επηρεάσει ο χρόνος. Ακατοίκητα νησάκια, αρώματα από θυμάρι, παρθένες παραλίες, και γνήσια φιλοξενία, σε ένα νησί που τα καλοκαίρια γίνεται όλο μια παρέα.
Ένα νησί πραγματικά ανέγγιχτο απ’ τον τουρισμό, όπου το μόνο που χρειάζεστε είναι, μαγιό, πετσέτα, καπέλο και σαγιονάρα.

 

Το νησί δεν είναι για όλους. Ή θα το λατρέψετε η δεν θα ξαναπάτε. Μεσοβέζικα ή χλιαρά συναισθήματα η Κάσος δεν βγάζει. Αν ψάχνετε πολυτέλεια και μοδάτο τουρισμό, ξεχάστε το. Εδώ, στην Κάσο πρέπει να ξέρετε τι θέλετε από τις διακοπές σας.
Μόνοι η με παρέα, σε όποια φάση της ζωής σας κι αν βρίσκεστε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε στην Κάσο είναι να αφεθείτε στο δικό της ζεν. Άλλωστε σε λίγη ώρα -εξαρτάται από το πόσο έτοιμοι είσαστε- θα γίνετε μια παρέα· αυτό στην Κάσο δεν θέλει πολύ.
Εύκολα μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε ούζο και μεζέ σε αυτοσχέδια τσιμπούσια, για τα οποία οι Κασιώτες είναι έτοιμοι να στήσουν με την παραμικρή ευκαιρία. Τα απρόσμενα είναι τα ωραιότερα, αλλά και οι γάμοι, τα βαφτίσια και τα πανηγύρια είναι σχεδόν όλα συγκεντρωμένα το καλοκαίρι.
Όλο τον χειμώνα οι απανταχού Κασιώτες συζητάνε και κανονίζουν πώς και με ποια ευκαιρία θα γλεντήσουν το καλοκαίρι, όταν θα μαζευτούν στο νησί, ποιος θα παίξει λίρα και σούστα και ποια θα επιμεληθεί, τα κασιώτικα ντολμαδάκια, τα πιλάφια και τις μακαρούνες.

Πού θα πάτε

Βαρκάδες σε ακατοίκητα νησάκια και εκτυφλωτικές παραλίες με καυτή «άμμο». Απογευματινές παρέες στις πλατείες των χωριών, πανηγύρια και αυτοσχέδια γλέντια, όπου όλοι γίνονται μια παρέα μπροστά στα καζάνια που αχνίζουν μοσχοβολώντας φρέσκο βούτυρο και πιλάφι, με τις κασιώτικες μαντινάδες να σκαρώνονται επί τόπου.
Αυτό το άγριο, βραχώδες, απομονωμένο νησί των Κυκλάδων με τα πέντε χωριά του, πορεύεται στον δικό του δρόμο.

 

Στο Φρυ, η ζωή αρχίζει νωρίς το πρωί από την Μπούκα, Έτσι το λένε το λιμάνι, γεμάτο ψαρόβαρκες και καΐκια που θυμίζει πειρατικό λιμάνι όπως στο σινεμά. Ο πρωινός καφές ξεκινάει από ‘δω αν και πολλοί, γρήγορα συνεχίζουν με τα τσίπουρα και τις ρακές. Από εδώ ξεκινάνε και οι πρώτες διαδρομές, με κυρίαρχη αυτή που Εμπορειού δίπλα στο λιμάνι.

 

Το παλιό λιμάνι του νησιού με τη δική του παραλία και τα ταβερνάκια του, είναι αρχική επιλογή του επισκέπτη για το πρώτο μπάνιο ώσπου να οργανωθεί. Εδώ και στο Εμπορειό συνήθως παίζεται όλο το παιχνίδι, από τα πρωινά μέχρι τα μεσημεριανά, με γλέντια αλλά και βόλτες στα μπαράκια, ξενύχτια, τραγούδι και άραγμα.

Το μεγαλύτερο χωριό του νησιού είναι η Αγία Μαρίνα με τα γραφικά σοκάκια τα παραδοσιακά σπιτάκια και τις περιποιημένες αυλές.

Το Αρβανιτοχώρι είναι το επόμενο περιποιημένο χωριό με το διάσημο καφενείο στην πλατεία, που το βράδυ εξελίσσεται σε σουβλατζίδικο με καλομαγειρεμένο παραδοσιακό φαγητό.

 

Τέλος η Παναγία, μικρό χωριουδάκι πάνω από το Εμπορειό, τοπιο παλιό και το πιο ορεινό του χωριού. Η ομώνυμη εκκλησία είναι αυτή που το καθορίζει και αν πετύχετε την μπουκαμβίλια στην είσοδο της εκκλησιάς ανθισμένη, είναι σαν ζωγραφιά. Δύο ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι οδηγούν για τα δύο μοναστήρια, του Αϊ-Γιώργη και του Αϊ-Μάμμα, ενώ στεριανά και θαλασσινά μονοπάτια σας φέρνουν σε απάτητες γωνιές.

 

Πως θα πάτε

Αεροπορικώς από Αθήνα μέσω Ρόδου ή Καρπάθου.
Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά με δύο-τρία δρομολόγια την εβδομάδα.
Από την Σητεία με High Speed κάθε Τρίτη.
Από Κάρπαθο και Ρόδο καθημερινά.

 

Παραδοσιακά φαγητά: Ένας μικρός και άγονος τόπος με κουζίνα που τον ξεπερνά.
Μακαρούνες, ζυμαρικά που φτιάχνονται στο χέρι και σερβίρονται με καβουρντισμένο κρεμμύδι και σιτάκα.
Σιτάκα από γάλα προβάτων και κατσικιών. Κασιώτικα ντολμαδάκια γεμιστά με κιμά, τόσο μικρά που είναι έργα τέχνης. Ξεροτήγανα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά γλυκά της Κάσου. Κολοκυθοπούλια, γεμιστούς ανθούς κολοκυθιών. Φακόρυζο. Σουπιοπίλαφο, που γίνεται με μελάνι φρέσκιας σουπιάς.
Κουλούρες, τραγανά διπλοφουρνιστά κουλούρια, Ροΐκιο, χορταρικό σαν το σταμναγκάθι.

Τι θα δείτε

Τα δύο σημαντικά μοναστήρια του νησιού. Πρόκειται για τον γαλανόλευκο Άη Γιώργη στην περιοχή Χαδιές, που θεωρείται προστάτης του νησιού. Τον Άη Μάμα με την υπέροχη θέα.

Στην Παναγιά, υπάρχει ένα σύμπλεγμα έξι εκκλησιών, όπου σύμφωνα με το θρύλο, πριν χτιστούν, κατοικούσαν έξι νεράιδες

Την εκκλησία Παναγιά, κτίσμα του 1770.
Αξίζουν, επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Κάσου, την Παναγία του Εμπορειού, που είναι χτισμένη στα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού, την Παναγία του Ελέρου.
Την Ελληνοκάμαρα -σπηλιά όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ίχνη νεολιθικών οικισμών.
Τον Άγιο Κωσταντίνο στον Αντιπέρατο, δίπλα στην παραλία της Αμμούας με υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
Την παραλία Αντιπέρατος, για νυχτερινές αποδράσεις.

Που θα κολυμπήσετε

Το διαμάντι των παραλιών βρίσκεται στο νησάκι Αρμάθια, και λέγεται Μάρμαρα. Χρυσή άμμος, πρασινογάλαζα νερά και ροζέ τρίμματα από κοράλλια.

Η Χέλαρτος, κόλπος στο πίσω μέρος του νησιού που βλέπει Λιβυκό, με καντίνα.

Η πιο τουριστική παραλία του νησιού είναι ο Εμπορειός, η μοναδική με το ταβερνάκι τον Κίκη.

Η Αντιπέρατος είναι τέσσερις παραλίες, υπέροχες αγκαλιές. Η πρώτη με αυτοκίνητο οι άλλες με τα πόδια.

Το Αυλάκι είναι η πιο δύσκολη. Μόνο με μισάωρο περπάτημα.

Η Αμμούα, με καντίνα και αρκετά δημοφιλής.

Η Κοφτερή δίπλα στο Λιμάνι άγρια και βραχώδης, δέκα λεπτά με τα πόδια από τον Εμπορειό.

Τα Τριτά, βοτσαλωτή προσβάσιμη από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με τα πόδια.

Τι θα κάνετε

Προσπαθήστε να επισκεφθείτε τις στάνες των βοσκών της, τα «μιτάτα», αν είσαστε τυχεροί θα δείτε να πήζουν και σιτάκα.
Περπάτημα και τσιπουροκατάνυξη.
Μάλλον δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο στη Κάσο.

Must

Τα πανηγύρια, ψάξτε τα και ακολουθήστε τα, είναι αξέχαστα.
Το κασιώτικο πιλάφι μαέστρικο, ζεστό και σπυρωτό.
Στην ταβέρνα Εμπορειός, για φούσκες συντηρημένες σε θαλασσινό νερό.