Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Το Καρπενήσι είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός..



Ο all time classic προορισμός για φθινόπωρο και χειμώνα είναι από τις περιπτώσεις που θα τον επαναλάβεις πολλές φορές χωρίς ποτέ να βαρεθείς. Και είναι λογικό μιας και κάθε φορά θα δεις την ίδια απαράμιλλη φύση αλλά θα δεις και θα κάνεις νέα πράγματα.

Επίσης, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει το Καρπενήσι είναι ότι είναι για όλα τα είδη ταξιδιωτών. Είτε πας ως ζευγάρι, είτε παρέα είτε με οικογένεια θα περάσεις εξίσου καλά. Για να είμαστε ακριβείς, το ταξίδι σου μένει αξέχαστο ακόμη κι αν είσαι μοναχικός ταξιδιώτης. Ίσως επειδή σου προσφέρει ταυτόχρονα όλες τις ανέσεις αλλά και την ησυχία που αναζητάς από την καθημερινή βαβούρα και πολυκοσμία της πόλης. Δεν είναι ποτέ αργά για ένα ταξίδι στο Καρπενήσι…

Καρπενήσι, ένα ταξίδι στη φύση

Το πρώτο πράγμα που ίσως ξέρεις και αναμένεις είναι να βρεθείς σε ένα τοπίο με φύση. Η ορεινή γωνιά της Στερεάς Ελλάδας τα έχει όλα. Καταπράσινα τοπία, ποτάμια και τρεχούμενα νερά παντού. Ο ήχος του νερού πάντα σε γοητεύει λίγο παραπάνω και ημερεύει ας το πούμε το βουνό. Το άγριο ίσως τοπίο παίρνει μια άλλη μορφή πιο γλυκιά και ήρεμη, Και μπορεί το ίδιο το Καρπενήσι να μην φημίζεται αποκλειστικά για τη γραφικότητα και την ομορφιά του αλλά ολόκληρη η περιοχή το κάνει.

Στο Καρπενήσι η φύση οργιάζει και δημιουργεί ένα σκηνικό ιδανικό για περπάτημα ειδικά αν είσαι λάτρης του είδους. Αυτό που μας αρέσει πάντα να κάνουμε είναι μικρές εξερευνήσεις το δάσος με τα παιδιά και να δημιουργούμε με τη φαντασία μας δικά μας παραμύθια. Πάρε μαζί αθλητικά παπούτσια και ρούχα (ζεστά) καθώς και μια τσάντα πλάτης για να μπορείς να κουβαλάς νερό και τα απαραίτητα. Αν σου αρέσει η φύση θα ρίξεις πολύ περπάτημα. Στα πόδια του επιβλητικού όρους Βελούχι θα έρθεις πιο κοντά με τη φύση και θα γαληνέψεις τις μέρες που θα βρεθείς εκεί.

Tip: Μην παραλείψεις να κάνεις μια βόλτα στο περίφημο και όμορφο Κεφαλόβρυσο. Ρώτησε τους ντόπιους να σε βοηθήσουν αλλά αν θες να είσαι προετοιμασμένος πάτησε ΕΔΩ για να δεις τη διαδρομή στο Google Maps. Πρόκειται για μια πράσινη έκταση, ένα υπέροχο πλατανοδάσος που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους.

Επίσκεψη στη Μονή Προυσού

Ακόμη κι αν στα ταξίδια σου το να πας στα μοναστήρια και τις εκκλησίες δεν είναι η πρώτη σου επιλογή, η Μονή Προύσου είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Ένα αληθινό αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφθείς αν βρεθείς στην περιοχή. Θα χρειαστεί να διανύσεις μια απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι για να βρεθείς εκεί. Τα βουνά Χελιδόνα και Καλιακούδα ενώνονται σε εκείνο το σπίτι και κυκλώνουν τη Μονή Προυσού κάνοντας το σημείο ακόμη πιο επιβλητικό. Σου προκαλεί δέος από το πρώτο λεπτό που θα βρεθείς εκεί, πριν ακόμη κατέβεις από το αυτοκίνητο.

Η ιστορική Μονή Προυσού είναι λαξευμένη σε κάθετο βράχο και στέκει εκεί εδώ και αιώνες εκεί προκαλώντας το θαυμασμό. Η Μονή Προυσού είναι χτισμένη τον 12ο αιώνα και   φιλοξενεί στο μικρό μουσείο της διάφορα εκκλησιαστικά κειμήλια, βυζαντινές εικόνες αλλά και τμήμα του οπλισμού του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Γαστρονομικό ταξίδι και… άραγμα σε χουχουλιαστούς ξενώνες

Το ταξίδι στο Καρπενήσι είναι φύση, περπάτημα, μονοπάτια αλλά και… καλό φαγητό. Και αυτό είναι ένα ακόμη κίνητρο αν είσαι καλοφαγάς και επιλέγεις προορισμούς που ξέρεις ότι θα φας παραδοσιακές συνταγές καλομαγειρεμένες. Αν σου αρέσει το κρέας δεν γίνεται να πας στο Καρπενήσι και να μην φας ντόπια λουκάνικα. Μαζί με κρασί ή τσίπουρο αποτελούν τον τέλειο μεζέ. (Το θέμα είναι να πάρεις απόφαση να σηκωθείς όταν κάτσεις γιατί δεν είναι και εύκολο…)

Εκτός από κρέας σημείωσε να δοκιμάσεις ντόπιες πίτες και τις παραδοσιακές συνταγές που μπορεί να μην έχεις ξαναδοκιμάσεις. Δε θα χάσεις. Για τέλος κρατάμε τα γλυκά του κουταλιού που τα φτιάχνουν οι νοικοκυρές με μεράκι και φροντίδα. Αν σε βγάλει ο δρόμος, πήγαινε να δοκιμάσεις παραδοσιακές γεύσεις στο Μικρό Χωριό. Θα δώσεις υπόσχεση ότι το επόμενο γαστρονομικό ταξίδι σου θα ξεκινήσει πάλι από εκεί.

Η διαμονή σου στο Καρπενήσι ξεκινά και τελειώνει με χαλάρωση και ηρεμία. Και πού θα το απολαύσεις περισσότερο από έναν παραδοσιακό χουχουλιαστό ξενώνα; Και στο Καρπενήσι θα βρεις πολλούς και περιποιημένους. Αναζήτησε αυτό που σου ταιριάζει αλλά να θυμάσαι ότι οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν ανεβάσει τον πήχη και φροντίζουν να καλύψουν τις ανάγκες σου ως την τελευταία λεπτομέρεια.

Μην ξεχάσεις

Αναλόγως πόσες μέρες θα μείνεις στο Καρπενήσι βάλε στο πρόγραμμα σου ένα mini road trip στα γύρω χωριά. Γύρω από το Καρπενήσι θα βρεις αμφιθεατρικά χτισμένους διάφορους οικισμούς. Μέσα στα έλατα και σε υπέροχο τοπίο είναι το χωριό Φιδάκια (μπορείς να διαβάσεις περισσότερα γι’ αυτό ΕΔΩ) αλλά και οι Κορυσχάδες στους οποίους βρίσκεται και το ενδιαφέρον Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Το ταξίδι στο Καρπενήσι είναι πάντα η καλύτερη αφορμή για απόδραση στη φύση. Όλες τις εποχές του χρόνου…