Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Κανείς δεν γυρνάει ίδιος από αυτό το ταξίδι: Γνωρίστε τα Ιεροσόλυμα



Τα Ιεροσόλυμα βρίσκονται ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Νεκρά Θάλασσα. Το καθεστώς της πόλης είναι αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε Παλαιστίνη και Ισραήλ. Η αρχαία πόλη είναι θρησκευτικό κέντρο για τους Χριστιανούς, τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους. Ο πληθυσμός της πόλης ξεπερνά τους 900.000 κατοίκους. Το νόμισμα που έχει η χώρα είναι το σέκελ (sekel). Οι γλώσσες που μιλούν οι ντόπιοι στην πόλη είναι εβραϊκά, αραβικά και αγγλικά. Τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείς όταν επισκεφθείς τα Ιεροσόλυμα είναι αρκετά. Τα πιο σημαντικά όμως είναι η φυλακή Του Χριστού (το Πραιτώριον), ο Πανάγιος Τάφος Του Χριστού, ο Ναός της Αναστάσεως, ο Τάφος Της Παναγίας και ο δρόμος που περπάτησε ο Χριστός για να ανέβει στον Γολγοθά. Επίσης θα μπορούσες να επισκεφθείς τον ναό της Υπαπαντής και τον ναό του Σολομώντα -που βρίσκονται από την εβραϊκή πλευρά-.

 Εννοείται πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσεις εκεί είναι το φαλάφελ. Το καλύτερο θα το βρεις δίπλα από το ξενοδοχείο Gloria εντός των τειχών της πόλης. Επίσης θα μπορούσες να δοκιμάσεις και κιουνεφέ. Επίσης δοκίμασε σαουάρμα (γύρος). Τέλος μην ξεχάσεις το αγαπημένο χούμους. Αν θέλεις μπορείς να το προσθέσεις και μέσα στο φαλάφελ.    Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζεις πριν Ταξιδέψεις στο Ισραήλ

 Το πιο πιθανό είναι κατά τη διάρκεια της παραμονής σου στα Ιεροσόλυμα, να επισκεφθείς την παλιά πόλη αλλά και ιερούς χώρους, όπως για παράδειγμα το Ναό της Αναστάσεως ή το Τείχος των Δακρύων. Δεν έχει σημασία αν έχεις διαφορετική θρησκεία ή ακόμα αν είσαι άθεος. Επιβάλλεται να ντυθείς σεμνά αν θέλεις να σου επιτραπεί η είσοδος. Για παράδειγμα αν επιθυμείς να μπεις στον τάφο του Ιησού, τότε πρέπει να έχεις καλυμμένα τα πόδια μέχρι τους αστραγάλους και τους ώμους. Αν φοράς βερμούδα, οι ιερείς δεν θα σε αφήσουν να μπεις. Το ίδιο και στο τείχος των Δακρύων. Εκεί πρέπει να έχεις καλυμμένους τους αγκώνες και τα γόνατα, ενώ αν είσαι γυναίκα και είσαι παντρεμένη, πρέπει να έχεις καλυμμένο και το κεφάλι με μαντήλι. Αν δεν βρίσκεσαι στην παλιά πόλη ή σε ιερό χώρο, τότε μπορείς να φορέσεις ότι θες.

Tip #1: Ένα μαντήλι ή ένα φουλάρι θα κάνει τη δουλειά. Αν έρθεις καλοκαίρι, η ζέστη είναι πολλές φορές αφόρητη για να είσαι συνεχώς 100% καλυμμένος. Έτσι μπορείς να έχεις ένα φουλάρι μαζί σου με το οποίο θα καλύπτεις τα πόδια σου ή τους ώμους σου πριν εισέλθεις σε ιερό χώρο.

Σχετική εικόνα

Σχετική εικόνα

Σχετική εικόνα