Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η μαγευτική διαδρομή του θρυλικού Μουντζούρη στο Πήλιο



Σημείο αναφοράς για την περιοχή του Πηλίου, μαζί με το ξεχωριστής ομορφιάς τοπίο και τους καλαίσθητους οικισμούς του βουνού των Κενταύρων, είναι και ο φημισμένος Μουντζούρης, ο σιδηρόδρομος Βόλου - Μηλεών.

Με μια διακοπή, την περίοδο 1971-1996, το τρενάκι συνεχίζει εδώ και δεκαετίες να ανεβαίνει στα χωριά του Πηλίου, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να απολαύσουν μια από τις πιο όμορφες διαδρομές.

Τον σχεδιασμό της γραμμής, οι υπογραφές για την οποία έπεσαν το 1895, ανέλαβε ο Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρας του ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Το τμήμα Βόλου – Λεχωνίων εγκαινιάστηκε το 1897 και είχε μήκος 13 χιλιομέτρων. Το 1903 επεκτάθηκε έως τις Μηλιές κι έφτασε σε μήκος τα 29 χιλιόμετρα.

Για να υλοποιηθεί κατασκευάστηκαν, μεταξύ άλλων, εννέα πέτρινα γεφύρια αλλά και μια μεταλλική γέφυρα, που βρίσκεται στο ύψος του χειμάρρου Ταξιάρχη και πήρε το όνομα «Γέφυρα ντε Κίρικο».

Σήμερα, ο Μουντζούρης συνδέει τα Λεχώνια με τις Μηλιές, κινούμενος με ταχύτητα 25 χιλιομέτρων την ώρα, κι εξακολουθεί να προσφέρει στους επιβάτες του πανέμορφες εικόνες και μια ξεχωριστή εμπειρία.

ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ ΠΗΛΙΟΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ ΠΗΛΙΟΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ ΠΗΛΙΟΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ ΠΗΛΙΟΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ ΠΗΛΙΟΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ ΠΗΛΙΟΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ ΠΗΛΙΟ