Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Χρυσή: Η ελληνική Χαβάη υπάρχει και θα σε κάνει να τρίβεις τα μάτια σου



Κανείς δεν ξέρει πώς πραγματικά είναι ο παράδεισος. Δεν έχει πάει για να τον έχει ακριβώς στο μυαλό του κι αν έχει πάει (χτύπα ξύλο), είναι αδύνατο να τον περιγράψει σ’ εμάς τους υπόλοιπους. Υπό αυτή την έννοια, ο παράδεισος είναι κάτι υποκειμενικό.

Για κάποιον ρομαντικό παράδεισος είναι ένα μέρος γεμάτο ηλιοβασιλέματα, μουσικές και πανσέληνους. Για έναν κοιλιόδουλο μια κοιλάδα που φυτρώνει γύρος χοιρινός και τη διασχίζουν ποτάμια με μερέντα. Γούστα είναι αυτά. Δεν μπορείς να πεις τίποτα. Όσο υποκειμενικό κι αν είναι όμως το ζήτημα, όσο κι αν διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, υπάρχουν κάποια μέρη όπου… ακόμα κι ο κοιλιόδουλος (ή οποιοσδήποτε γοητεύεται δύσκολα από φυσικές ομορφιές) μαγεύεται. Νιώθει το μάτι του να χορταίνει και την ψυχή του ν’ αγαλλιάζει. Όπως συμβαίνει σε όλους όσους κάνουν τη χάρη στον εαυτό τους να επισκεφθούν κάποια στιγμή τη Χρυσή.

Σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων από την Ιεράπετρα της Κρήτης, η… κουκίδα του χάρτη των 7 χιλιομέτρων σε μήκος και των 2 μόλις χιλιομέτρων σε πλάτος στριμώχνει ομορφιά που είναι αδύνατο να μη σε συνεπάρει.

Γιατί το Γαϊδουρονήσι (όπως ενδεχομένως να το έχεις ακούσει) δεν είναι απλά ένα υπέροχο νησάκι ξαπλωμένο στο Λιβυκό Πέλαγος. Είναι (αν και Χρυσή) ένα μικρό διαμάντι στο εδαφικό κολιέ της χώρας μας. Το μόνο που έχεις να κάνεις λοιπόν είναι να πάρεις ένα από τα καραβάκια που καθημερινά κάνουν δρομολόγια από την Ιεράπετρα και σε λιγότερο από μια ώρα νιώθεις ότι βρίσκεσαι στη… Χαβάη:

Εξωτικές παραλίες με λευκή και χρυσή άμμο. Θραύσματα από σπάνια κοχύλια που τις χρωματίζουν ροζ σε κάποια σημεία. Κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, όπου δεν καθρεφτίζεσαι απλώς πάνω τους, αλλά μπορείς να… πάρεις μάτι με λεπτομέρειες τι γίνεται στον βυθό!

Και εκτός απ’ όλα αυτά, το μεγαλύτερο φυσικά διαμορφωμένο κεδρόδασος της Ευρώπης, με 350 στρέμματα που καλύπτονται από δέντρα άνω των 200 ετών. Για όλες αυτές τις ομορφιές του το νησί έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας τοπίων φυσικού κάλλους «NATURA 2000» και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία. Λέγεται ότι είχε γοητεύσει τόσο πολύ τον αείμνηστο ΤζιάνιΑνιέλι, που ενδιαφέρθηκε πριν χρόνια να το κάνει δικό του και να το μετατρέψει σε τουριστικό θέρετρο.

Και μια εκδρομή λίγων ωρών στο νησί για χαλάρωση και μπάνιο θα είναι αρκετή ώστε να συμφωνήσεις ότι η Χρυσή είναι… «όλα τα λεφτά».