Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γνωρίστε τα 20 ομορφότερα μοναστήρια της Ελλάδας και την ιστορία τους..ΕΙΚΟΝΕΣ



Η Ελλάδα ως γνωστόν είναι γεμάτη από όμορφα μοναστήρια τα οποία είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη την επικράτειά της. Τα μοναστήρια αυτά υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 200 και είναι άρρηκτα δεμένα τόσο με την ελληνική ομορφιά όσο και με την ιστορία του τόπου.

Σκαρφαλωμένα σε βράχους, αιωρούμενα από γκρεμούς και πολλές φορές με θεά που «κόβει» την ανάσα..

Πάμε να γνωρίσουμε 20 από αυτά μέσα από φωτογραφίες.

Μονή Σίμωνος Πέτρας

1

Η Μονή Σίμωνος Πέτρας ή αλλιώς γνωστή ως «Σιμονόπετρα», βρίσκεται στο Άγιο Όρος και είναι η 13η στην ιεραρχία των νομών. Το μοναστήρι βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και πάνω σε βράχο από γρανίτη. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1257 και θεωρείται ως ένα από τα πιο τολμηρά οικοδομήματα του Μεσαίωνα.

Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, Λούσιος Αρκαδία

2

Σκαρφαλωμένη με όλη την σημασία της λέξης σε πάνω σε ένα κάθετο βράχο στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου, η Μονή Προδρόμου ή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου «κόβει» την ανάσα στον ανυποψίαστο επισκέπτη. Η ίδρυσή της ανάγεται στα μέσα του 12ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1167. Η Μονή διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη με σημαντικά θεολογικά και φιλοσοφικά βιβλία ενώ στο Ηγουμενείο και στο Αρχονταρίκι υπάρχουν παλιές φωτογραφίες, εκκλησιαστικά πρόσωπα και γράμματα του Κολοκοτρώνη.

Μονή των Ταξιαρχών Σερίφου

3

Το κτίσμα της Μονής θυμίζει φρούριο που ουδόλως τυχαίο είναι καθώς έγινε έτσι σκόπιμα με σκοπό να προστατευθεί ο πλούτος της από τους πειρατές. Η Μονή είναι αφιερωμένη στους προστάτες του νησιού, στους Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα του Ταξιάρχη προσφέρθηκε από καπετάνιο κυπριακού πλοίου, μετά την κατάκτηση της μεγαλόνησου από τους Τούρκους το 1570.

Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

4

Η Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης βρίσκεται βόρεια της κοινότητας Πεντάλοφος Γουμένισσας και νότια της κοινότητας Γρίβας Γουμένισσας σε υψόμετρο 600 μέτρα και σε περίοπτη θέση στην κατάφυτη πλαγιά του όρους Παΐκου. Από την Μονή η θέα είναι καταπληκτική καθώς φαίνεται ολόκληρος ο κάμπος του Αξιού από το Κιλκίς έως και την Θεσσαλονίκη.

Ιερά Μονή της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου

5

Η Ιερά Μονή της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου βρίσκεται στα ορεινά Καλάβρυτα και σε μικρή απόσταση από την πόλη των Καλαβρύτων. Η Μονή πήρε το όνομά της από την μορφολογία του εδάφους πάνω στην οποίο είναι κτισμένη. Κάτω από την Μονή απλώνεται η κοιλάδα του Βουραϊκού ενώ είναι κτισμένη σε ύψος περίπου 900 μέτρων, στη σπηλιά της ρίζας ενός τεράστιου βράχου, βάθους 30, ύψους 60 και πλάτους επίσης 60 μέτρων.

Ιερά Μονή Προυσσού στον Προυσσό

6

Είναι ένα από τα λίγα μοναστήρια που σώζονται στην Ευρυτανία και αποτελούσε και αποτελεί ακόμη σημαντικό πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 στη Μονή υπήρξε και μοναστική αδελφότητα, η οποία λειτούργησε και σαν σχολείο. Η Μονή αποτέλεσε επίσης καταφύγιο για πολλούς αγωνιστές της εποχής όπως ο Λάμπρος Κατσαντώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Μάρκος Μπότσαρης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σκευοφυλάκιο της Μονής διαθέτει έως και σήμερα τα όπλα του Καραϊσκάκη.

Ιερά Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας

7

Η ανδρική Ιερά Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας βρίσκεται στην Αμοργό και συγκεκριμένα στη νότια και απόκρημνη ακτή του νησιού. Η Μονή είναι ορατή μόνο από το Πέλαγος που απλώνεται κάτω από τα βράχια και σε ύψος 300 μέτρων. Η κάτασπρη όψη της Μονής εναρμονίζεται απόλυτα με τα πολύχρωμα ανώμαλα βράχια. Η Μονή ιδρύθηκε το 1088 από τον Αλέξη Κομνηνό και πήρε το όνομά της από την περιοχή Χοβόζα των Αγίων Τόπων από όπου μεταφέρθηκε η εικόνα της Παναγίας. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στη Χάρη της Παναγίας που είναι και προστάτης του νησιού ενώ θεωρείται το πιο λαμπερό στολίδι του.

Ιερά Μονή Αγίου Θεολόγου Πάτμου

8

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο αποτελεί για τον Χριστιανισμό ένα σημαντικό προσκύνημα και θεωρείται ίσως το σημαντικότερο μοναστήρι του Αιγαίο Πελάγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονή μαζί με το Σπήλαιο της Αποκάλυψης και την περιοχή της χώρας της Πάτμου αποτελεί παγκόσμιο μνημείο κληρονομιάς από την Unesco. Η Μονή ιδρύθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο. Ο προικισμένος και μορφωμένος μοναχός Χριστόδουλος ο Λατρινός ζήτησε το 1088 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό να του παραχωρηθεί όλο το νησί προκειμένου να ιδρύσει μοναστήρι προς τιμή του Ευαγγελιστή. Ο Χριστόδουλος θα παραμείνει στο νησί μέχρι το 1811 όταν και θα αναγκαστεί να το εγκαταλείψει εξαιτίας των συνεχών επιδρομών των Αράβων. Τους επόμενους αιώνες οι μοναχοί θα συνεχίσουν την δράση της Μονής. Η ίδρυση της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, σήμανε την γένεση ενός πολιτιστικού/πνευματικού-θρησκευτικού κέντρου που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλον τον Χριστιανικό κόσμο.

Μονή Έλωνας

9

Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα και πλέον γνωστά μοναστήρια της Αρκαδίας. Βρίσκεται στο δρόμο για τον Κοσμά στο φαράγγι του Δάφνωνα. Η Μονή είναι φημισμένη για την τοποθεσία της. Χτισμένη σε έναν κάθετο και επιβλητικό βράχο, δίνει την εντύπωση ότι «αιωρείται» συναρπάζοντας τον επισκέπτη και προσφέροντας του μία εξαιρετική θέα από την γύρω περιοχή.

Η μονή ιδρύθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Το καθολικό της είναι κτισμένο το 1809 ενώ το πέτρινο καμπαναριό της κατασκευάστηκε το 1831. Η εικόνα της «Παναγίας της Ελώνας» που φυλάσσεται εκεί είναι έργο του Αποστόλου Λουκά και θεωρείται θαυματουργή από τους προσκυνητές ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ολόκληρη ασημωμένη.

Ιερά Μονή Ρουσάνου

10

Γνωστή και ως Αρσάνη, είναι μία από τις πιο φωτογραφημένες μονές των Μετεώρων. Η Μονή ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και ανακαινίσθηκε περίπου το 1545 μ.Χ. Έως τα τέλη του 19ου αιώνα η ανάβαση στη Μονή γινόταν αποκλειστικά με ανεμόσκαλες οι οποίες αντικαταστάθηκαν το 1936 από 2 δύο γέφυρες.

Μονή Κηπίνας, Τζουμέρκα

11

Είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι της Ηπείρου και προκαλεί δέος λόγω της θέση που έχει κτιστεί. Η Ιερά Μονή Κηπίνας είναι κτισμένη μέσα σε έναν απόκρημνο βράχο στα Τζουμέρκα κοντά στο χωριό Καλαρρύτες. Η Μονή κτίστηκε το 1212 από τον μοναχό Γρηγόριο και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Εντός της Μονής υπάρχει μία μυστική πόρτα που οδηγεί σε κρύπτη, όπου κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της εθνικής αντίστασης αποτέλεσε κρησφύγετο των υπόδουλων Ελλήνων και των αντιστασιακών. Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες που διακοσμούν το εσωτερικό του Ναού χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.

Μονή Χρυσοσκαλίτισσας, Χανιά

12

Η Μονή Χρυσοσκαλίτισσας βρίσκεται νοτιοδυτικά των Χανίων στον δρόμο προς Ελαφονήσι. Το μοναστήρι είναι κτισμένο πάνω σε ένα ψηλό βράχο και έχει θέα το Λιβυκό πέλαγος. Η παράδοση λέει ότι το τελευταίο σκαλί από τα συνολικά 90 που έχει η Μονή ήταν χρυσό και είναι ο λόγος που ονομάστηκε έτσι η Μονή.

Μονή Φανερωμένης, Λασίθι

13

Βρίσκεται στην περιοχή της Ιεράπετρας και προς τα νοτιοδυτικά του όρμου «Παχιά Άμμος». Η Μονή είναι περισσότερο γνωστή στους κατοίκους της Κρήτης ως Μονή «Παναγία των Γουρνιών». Το Καθολικό της Μονής είναι κτισμένο μέσα σε σπήλαιο εντός του οποίου και βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας κατά τον 15ο αιώνα όπου και φέρεται ότι κτίσθηκε ο ναός και στη συνέχεια το Μοναστήρι. Διαθέτει πολύ παλιές τοιχογραφίες που δυστυχώς έχουν μαυρίσει από φωτιά που έβαλαν οι Τούρκοι.

Μονή Εσφιγμένου

14

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου είναι παραθαλάσσια και βρίσκεται βόρεια και ανατολικά της Αθωνικής χερσονήσου. Σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι ιδρύθηκε από την αυτοκράτειρα Πουλχερία (408-450). Κατά τον 14ο αιώνα ηγούμενος του μοναστηριού είχε αναδειχθεί ο Γρηγόριος Παλαμάς. Παλιότερο κτίριο της Μονής είναι η τράπεζα που διατηρεί τοιχογραφίες του 16ου-17ου αιώνα. Εκτός από το καθολικό και την τράπεζα η Μονή διαθέτει μια πολύ καλή συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, από τις οποίες ξεχωρίζει η ψηφιδωτή εικόνα του Χριστού.

Το Μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιώτισσας

15

Μεταξύ των χωριών Αρίστη και Πάπιγκο, 48 χλμ. από τα Ιωάννινα και δίπλα από τον ποταμό Βοϊδομάτη, είναι χτισμένο πάνω σε βράχο το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιώτισσας. Εδώ κατέφευγαν οι κάτοικοι και κρύβονταν στη χαράδρα όταν κινδύνευαν από τους Τούρκους. Χτίστηκε το 1579 κατά τον Ι. Λαμπρίδη. Επιγραφές όμως που σώζονται αναφέρουν ότι κτίστηκε το 1665 από τους μοναχούς Ιωακείμ και Σωφρόνιο και το αγιογράφησε ο μοναχός Παρθένιος το έτος 1673. Η θεμελίωση των κτιρίων στο βράχο έγινε με εξαιρετική επιτυχία και τέχνη.

Η Μονή του Σέλτσου

16

Ο ναός ιδρύθηκε το 1697, οπότε έγιναν και οι τοιχογραφίες και το τέμπλο, και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Μεγάλη είναι και η ιστορική σημασία της Μονής, καθώς το 1804 κλείστηκαν εκεί πάνω από χίλιοι Σουλιώτες για να γλιτώσουν από τους τουρκαλβανούς του Αλή Πασά. Μετά από τετράμηνη πολιορκία κυριεύτηκε το μοναστήρι, σώθηκαν μόνο πενήντα Σουλιώτες, τα δε γυναικόπαιδα, για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, γκρεμίστηκαν σε βάραθρο 300 μέτρων.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορμπόβου Τρικάλων

17

Βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα από την όμορφη Κοινότητα Κλεινού της επαρχίας Καλαμπάκας, σε ύψος 680 μέτρων στη θέση «Μπουζιάνα». Πρόκειται για ένα από τα μνημεία πρώτης γραμμής για το νομό Τρικάλων μαζί με το μοναστηριακό συγκρότημα των Μετεώρων. Είχε φρουριακή κατασκευή με πολεμίστρες στους τοίχους, κελιά, βοηθητικούς χώρους που κατελάμβαναν τη νότια και δυτική πλευρά που δυστυχώς κάηκαν στα δύσκολα χρόνια 1946-49. Επειδή κτίσθηκε μετά από την καταστροφή της ομώνυμης μονής, που ήταν κτισμένη στη θέση Χρύσινο, επικράτησε και είναι γνωστή ως μονή Χρυσίνου και γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

Μονή Στροφάδων, Ζάκυνθος

18

Το μοναστήρι είναι χτισμένο στο μεγαλύτερο από τα δύο νησιά των Στροφάδων και είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος και στη Θεοτόκο των Πάντων χαρά.

Το πρώτο μισό του 13ου αιώνα ο Αυτοκράτορας της Νίκαιας Θεόδωρος ο Α΄ Λάσκαρις ίδρυσε την Ιερά Μονή Στροφάδων, αφιερωμένη στο Σωτήρα Χριστό (όπως συνήθιζαν οι βυζαντινοί Αυτοκράτορες). Σύμφωνα με τον ιστορικό της Ζακύνθου Λ. Ζώη ο Αυτοκράτορας Ιωάννης ο Παλαιολόγος ανακαίνισε το μοναστήρι γύρω στα 1440 μ.Χ..

Το κτιριακό συγκρότημα έχει μορφή καστρόπυργου, είναι δηλαδή ένα οχυρό μοναστήρι. Το καθολικό της μονής, δηλ. ο κεντρικός Ναός, ο της Θείας Μεταμορφώσεως, βρίσκεται μέσα στον πύργο της Μονής, πράγμα μοναδικό τουλάχιστον σε Ορθόδοξο μοναστήρι. Στο κτιριακό συγκρότημα, απέναντι από τον πύργο υπάρχει ο Ναϊσκος του Αγίου Γεωργίου, που φιλοξένησε το Σώμα του Αγίου μας ως τάφος Του για λίγα χρόνια. Το 1530 ή το 1538 κατά τον Χιώτη, το μοναστήρι δέχεται επίθεση Σαρακινών, οπότε σφαγιάζονται οι Πατέρες της Μονής.

Μονή Ζάβορδας

19

Το Μοναστήρι της Ζάβορδας θεωρείτε το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Δυτικής Μακεδονίας και ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Μοναστήρια εκτός Αγίου Ορους. Η Μονή της Ζάβορδας ήταν για αιώνες το σπουδαιότερο πνευματικό κέντρο για όλη την περιοχή και στα κτίριά της λειτουργούσε σχολή μοναχών. Παρ” όλες τις ταλαιπωρίες που υπέστη η μονή με το πέρασμα των χρόνων, σήμερα σώζεται ένα μεγάλο μέρος από τα σημαντικότατα κειμήλιά της, το οποίο περιλαμβάνει εκκλησιαστικά σκεύη, σταυρούς αγιασμού και ευλογίας, ποιμαντικές ράβδους, κεντητά άμφια, δισκοπότηρα, εικόνες (με σημαντικότερη τον Σωτήρα Χριστό, του 16ου αιώνα, την οποία ανακάλυψε ο Οσιος Νικάνορας στη θέση που έχτισε τη μονή), καθώς και ένα σπουδαιότατο αρχείο με έγγραφα και κώδικες.

Ιερά Μονή Κορώνας, Καρδίτσα

20

Σε υψόμετρο 1500μ ανάμεσα στις κοινότητες Μοσχάτου και Μεσενικόλα και σε θέση περίοπτη, βρίσκεται η Ι.Μ. Γεννήσεως Θεοτόκου, γνωστή ως Ιερά Μονή Κορώνας. Παλαιότερα ονομάζονταν Μονή Κρυεράς Πηγής ενώ ως Ιερά Μονή Κορώνας τη συναντάμε από τις αρχές του 18ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Α. Ορλάνδο η ονομασία οφείλεται πιθανότατα σε κάποια παράδοση ή περιστατικό της ίδρυσης της μονής σχετικής με το πτηνό Κορώνη (κουρούνα).

Πηγή: Dinfo.gr