Σάββατο 19 Ιουνίου 2021 -
Μέτριο

27 °C

Σήμερα, 19. Ιουνίου 2021

Το ελληνικό νησί που πρέπει να επισκεφτείς… τον χειμώναΕίναι γνωστή στα πέρατα του κόσμου για τις πανέμορφες παραλίες και τα παγωμένα νερά της, μόνο που η Λευκάδα έχει κάτι για τον τουρίστα και τον χειμώνα.

Την Καρυά συγκεκριμένα, έναν ορεινό οικισμό καμιά 15αριά χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας, στα βόρεια του νησιού.

Το ορεινό κεφαλοχώρι διατηρεί έντονο το παραδοσιακό του στοιχείο, σαν να μην πέρασε μέρα από την πρώτη καρσάνικη βελονιά, η οποία γέννησε το περίφημο καρσάνικο κέντημα της Καρυάς. Το οποίο διδασκόταν στη σχολή κεντήματος του χωριού από το 1912. 

Εδώ ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε σε εποχές αλλοτινές. Και αλαργινές. Εδώ θα συναντήσεις Λευκαδίτισσες ντυμένες με την παραδοσιακή φορεσιά. Εδώ θα δεις κι ένα χωριό πνιγμένο στο βαθύ πράσινο, θαυμάζοντας τα παλιά πέτρινα αρχοντικά, τα γραφικά στενοσόκακα και τα υπεραιωνόβια πλατάνια που κοσμούν τις πλατείες.

Τα αμέτρητα πλακόστρωτα δρομάκια θα σε φέρουν στο κατώφλι ερημωμένων αλλά και ανακαινισμένων πέτρινων κατοικιών, εισάγοντάς σε σε έναν κόσμο με αυλές και πεζούλια, ιστορικά εκκλησάκια, ανεμόμυλους, νερόμυλους και ξερολιθιές.

Αλλά και στο Λαογραφικό Μουσείο της Καρυάς, που σε μυεί στον τρόπο ζωής του απλού Λευκαδίτη του χθες. Στο κεντρικότερο σημείο του χωριού θα βρεις και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος των τελών του 19ου αιώνα, με το εντυπωσιακό της καμπαναριό.