Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 -

Εκτός από την παραλία...Μπάνιο σε λίμνες, ποτάμια και καταρράκτες για εναλλακτικές διακοπές -Εκπληκτικά τοπία



Εναλλακτικές αποδράσεις σε μέρη όπου μπορείτε να κάνετε τις βουτιές σας σε λίμνες, ποτάμια και καταρράκτες.

Όσο και αν έχουμε συνδέσει το καλοκαίρι με αποδράσεις στα νησιά μας, τα τελευταία χρόνια ξεπηδούν εναλλακτικοί προορισμοί πάνω σε βουνά, όπου εκτός από πανέμορφα τοπία μάς δίνουν τη δυνατότητα και για δροσερές βουτιές.

Τι κι αν έχουμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε το μπάνιο μας μόνο στη θάλασσα, σε πολλούς προορισμούς που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αφήνουν τις πετσέτες τους σε βράχους και κάνουν βουτιές σε ποτάμια και λίμνες -φυσικές και τεχνητές.

Η αίσθηση να κάνεις μπάνιο στα νερά ενός ποταμού και το τοπίο να είναι καταπράσινο προστατευμένο από βράχους και βουνά είναι μοναδική και αξίζει πραγματικά να το δοκιμάσετε. Το σίγουρο είναι πως αυτούς τους εναλλακτικούς προορισμούς και τις βουτιές σε ποτάμια, λίμνες και φαράγγια θα θέλετε πολύ να τις επαναλάβετε γιατί χαρίζουν μια ωραία ευεξία και μια πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας.

9 μέρη για μπάνιο σε ποτάμια, λίμνες και φαράγγια ανά την Ελλάδα
Βάθρες Σαμοθράκης
Ένα από τα ωραιότερα νησιά της χώρας μας, ιδανικό για όσους αγαπούν τους εναλλακτικούς προορισμούς, είναι η Σαμοθράκη. Στα top αξιοθέατα του νησιού είναι οι Βάθρες όπου το τοπίο είναι μαγευτικό και φυσικά στις φυσικές πισίνες που σχηματίζονται μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας.

 

Η Γριά Βάθρα

Η Γριά Βάθρα
Η Γριά Βάθρα είναι από τις πιο γνωστές και θα φτάσετε ως εκεί ακολουθώντας το μονοπάτι από το χωριό Θερμά. Στη συγκεκριμένη βάθρα προτιμήστε να κολυμπήσετε στις δύο πρώτες πισίνες που έχουν εύκολη πρόσβαση γιατί οι επόμενες που οδηγούν και σε ένα φανταστικό καταρράκτη είναι για πιο έμπειρους.

Μην παραλείψετε να δείτε από κοντά το φαράγγι του Φονιά όπου το τοπίο είναι σαγηνευτικό, ενώ περίπου 20 λεπτά περπάτημα σας βγάζει στη μεγάλα βάθρα και τον καταρράκτη.

Ποταμός Άως -Κόνιτσα
Ο ποταμός Άως στην Κόνιτσα είναι ότι πρέπει για καλοκαιρινές βουτιές και μάλιστα μέσα σε ένα συναρπαστικό τοπίο. Τριγύρω η φύση είναι καταπράσινη, από πάνω δεσπόζει η κορυφή Γκαμήλα, ενώ το κάδρο συμπληρώνει το γεφύρι της Κόνιτσας.

 

Τώρα το καλοκαίρι οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του μέρους απολαμβάνουν το μπάνιο τους στο ποταμό Άω με τα πεντακάθαρα νερά, τα οποία δεν είναι παγωμένα-αντίθετα ότι πρέπει για μοναδικές δροσερές βουτιές. Το καταπράσινο τοπίο παντρεύεται μοναδικά με τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού και αξίζει να απολαύσετε αυτή την εμπειρία.

Καταρράκτες Νέδα
Ανάμεσα στην Ηλεία και τη Μεσσηνία βρίσκονται οι καταρράκτες Νέδα όπου για να φτάσετε μέχρι εκεί και να κολυμπήσετε στα παγωμένα νερά του ποταμού θα πρέπει να διασχίσετε μια διαδρομή μέσα από ένα πλούσιο φυσικό τοπίο.

Φορέστε τα αθλητικά σας γιατί σε κάποια σημεία θα πρέπει να στηριχτείτε γερά στους βράχους μέχρι να φτάσετε στον τελικό προορισμό αφήνοντας την πετσέτα και κάνοντας μια βουτιά με θέα τον πανέμορφο καταρράκτη.

Ο μικρός καταρράκτης

Ο μικρός καταρράκτης

Θα διασχίσετε ξύλινα γεφυράκια, θα δείτε αρχικά τον πρώτο πιο μικρό καταρράκτη και θα συνεχίσετε τη διαδρομή σας μέχρι να φτάσετε στους καταρράκτες Νέδα. Σίγουρα μια βουτιά επιβάλλεται, ωστόσο να γνωρίζετε πως τα νερά είναι πολύ δροσερά.

Ποταμός Αχέροντας – Γλυκή
Το χωριό Γλυκή «βρέχεται» από τον ποταμό Αχέροντα και μια βουτιά στα καταγάλανα νερά του είναι...ιστορική, καθώς συνδεόμαστε με το παρελθόν του αρχαίου κόσμου μας.


Στον Αχέροντα μπορείτε να απολαύσετε εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως rafting, canoe-kayak, ιππασία, zip-line, αλλά και να δροσιστείτε στα παγωμένα του νερά σε ένα μοναδικό τοπίο.

Ακολουθήστε την διαδρομή μέσα από τις πηγές του μυθικού Αχέροντα, απολαύστε το καταπράσινο τοπίο, τις σπηλιές και αφεθείτε στη μαγεία του ποταμού που σύμφωνα με την αρχαιότητα ήταν οι πύλες του κάτω κόσμου.

Λίμνη Κουρνά -Χανιά
Η λίμνη Κουρνά στα Χανιά είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κρήτης, ένα μέρος όπου φιλοξενεί πολλούς επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Αν θέλετε να κάνετε μπάνιο σε λίμνη με γλυκό νερό τότε μη διστάσετε να ρίξετε μια βουτιά και στη συνέχεια να την εξερευνήσετε κάνοντας θαλάσσιο ποδήλατο, ενώ το φυσικό τοπίο γύρω σας θα σας αποζημιώσει. Προτιμήστε να πάτε στη λίμνη κατά τις απογευματινές ώρες.

Κολυμπήθρες -Ζαγοροχώρια
Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα στα Ζαγοροχώρια είναι οι Κολυμπήθρες όπου σχηματίζουν φυσικές πισίνες και βρίσκονται ανάμεσα στο Πάπιγκο και το Μικρό Πάπιγκο.


Ένας πέτρινος γεωολογικός σχηματισμός με πεντακάθαρα τρεχούμενο νερά προστατευόμενος μέσα σε ένα πλούσιο φυσικό τοπίο όπου τους καλοκαιρινούς μήνες οι επισκέπτες μπορούν να δροσιστούν στα νερά.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής οι Κολυμπήθρες ήταν το μέρος όπου ο Αλή Πασάς συνήθιζε να κάνει το μπάνιο του, καθώς ήταν ξετρελαμένος με όλο το τοπίο.

Λίμνη Πλαστήρα -Καρδίτσα
Η λίμνη Πλαστήρα είναι ένας από τους προορισμούς όπου και τις 4 εποχές του χρόνου μπορείτε να απολαύσετε πολλές δραστηριότητες. Το τοπίο της περιοχής δεν είναι μόνο για χειμερινές, καθώς θεωρείται από τους top εναλλακτικούς προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές.

Στη λίμνη Πλαστήρα, αυτή την εποχή, μπορείτε να απολαύσετε θαλάσσια σπορ, όπως ποδηλασία, βόλτα με κανόε -καγιάκ, ενώ κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστούς στους επισκέπτες είναι οι δύο οργανωμένες πλαζ για να απολαύσουν τις βουτιές τους και να δροσιστούν μέσα στην τεχνητή λίμνη.

 

Πλαζ Πεζούλα

Πλαζ Πεζούλα
Οι δύο οργανωμένες πλαζ βρίσκονται στο Λαμπερό και την Πεζούλα και η αίσθηση να κολυμπήσετε μέσα σε μια λίμνη είναι μοναδική και δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τη θάλασσα. Αντίθετα, όσοι δεν επιθυμείτε διακοπές σε κάποιο νησί, αλλά προτιμάτε πιο εναλλακτικούς προορισμούς η λίμνη Πλαστήρα είναι ιδανική επιλογή.

Ποταμός Βοϊδομάτης- Ζαγοροχώρια
Η Ήπειρος είναι ένας ευλογημένος τόπος όπου κάθε εποχή του χρόνου γνωρίζει πως να ξελογιάζει τους επισκέπτες με τα μοναδικά τοπία και τις επιλογές σε μέρη. Τα Ζαγοροχώρια, τα τελευταία χρόνια, πέρα από τους Σκανδιναβούς τα επισκέπτονται πολλοί Έλληνες, οι οποίοι θέλουν να δουν διαφορετικά τοπία πέρα από τα ελληνικά νησιά.


Σήμα- κατατεθέν του τόπου ο ποταμός Βοϊδομάτης, από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης, με δροσερά κρυστάλλινα νερά. Εκτός από rafting οι πιο τολμηροί αξίζει να κάνετε μια βουτιά, αλλά πρέπει να γνωρίζετε πως τα νερά είναι πολύ παγωμένα.

Είναι προτιμότερο στην κατάβαση από το rafting με την στολή σας να ρίξετε μια βουτιά στα παγωμένα νερά του Βοϊδομάτη.

Φαράγγι Ορλιά- Όλυμπος
Από τα ωραιότερα μέρη του Ολύμπου είναι το φαράγγι Ορλιά, όπου βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων, με τη φύση να χαρίζει πανδαισία χρωμάτων. Πρόκειται για το πιο γνωστό φαράγγι στον Όλυμπο με τους περισσότερους επισκέπτες να πεζοπορούν για να δουν από κοντά αυτή την ομορφιά του τοπίου.


Εκεί δεσπόζει και ο καταρράκτης του «Κόκκινου Βράχου» όπου χαρίζει ένα μοναδικό θέαμα μέσα στη φύση, ενώ υπάρχουν σημεία για να απολαύσετε τις βουτιές σας.