Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Διακοπές στην μαγευτική Φολέγανδρο..ΕΙΚΟΝΕΣ



Η Φολέγανδρος είναι ένα μικρό και γοητευτικό νησί, γνωστό για τους ήρεμους ρυθμούς του. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για ξεκούραστες διακοπές μακριά από τη βουή της πόλης. Η Φολέγανδρος κερδίζει τον επισκέπτη με τα πανέμορφα τοπία της, την αρχιτεκτονική, το φαγητό και την αισθητική της και δεν είναι τυχαίο που έχει πολλούς πιστούς επισκέπτες που επιστρέφουν στο νησί κάθε χρόνο για τις διακοπές τους.

Η Χώρα της Φολεγάνδρου είναι μια από τις πιο όμορφες στις Κυκλάδες, με την Καστροπολιτεία και τη μοναδική θέα της από την Παναγιά στην κορυφή του κάστρου. Το νησί έχει 3 χωριά, τη Χώρα, το Καραβοστάσι (λιμάνι) και την Άνω Μεριά.

Το κλίμα της Φολεγάνδρου

Το κλίμα της Φολεγάνδρου είναι ξηρό, με εξαιρετικά λίγες βροχές. Το νησί είναι εκτεθειμένο σχεδόν όλη τη διάρκεια του έτους σε ισχυρούς βόρειους ανέμους. Χαρακτηριστικό στοιχείο της έντασής τους είναι η κλίση που έχουν λάβει τα δέντρα του νησιού προς το νότο. Ειδικά το χειμώνα φτάνουν σε ένταση που εμποδίζουν ακόμα και την προσέγγιση από πλοία της γραμμής. Αυτό το στοιχείο έχει αρνητική επίδραση στην προοπτική κατασκευής διαφόρων εγκαταστάσεων, ιδίως λιμενικών και γεωργικών. Για την προστασία των καλλιεργειών έχουν κατασκευαστεί αναβαθμοί, ενώ για την προστασία των οπωροφόρων κυκλικά τοιχία ανά δέντρο. Οι νότιοι άνεμοι σπανίζουν στο νησί. Πιο συχνά δημιουργούνται την άνοιξη. Όταν συμβαίνει αυτό, συνοδεύονται από ομίχλη, η οποία είναι εντονότερη στη στεριά απ’ ότι στη θάλασσα.

Λιμάνι Φολεγάνδρου

Οι ομορφότερες παραλίες

Οι παραλίες της Φολεγάνδρου βρίσκονται διάσπαρτες στην ακτογραμμή του νησιού. Το άγριο και βραχώδες τοπίο της Φολεγάνδρου σε συνδυασμό με τα καταγάλανα νερά της θάλασσας δημιουργεί ένα πανέμορφο σκηνικό. Κάποιες από τις παραλίες του νησιού είναι προσβάσιμες με μονοπάτια ή μόνο με καραβάκι.

 

Από τις πιο γνωστές παραλίες, στο νότιο και δυτικό τμήμα, είναι το Λιβάδι, το Λιβαδάκι, το Αμπέλι, το Δένδρο και το Αυλάκι. Στο νότιο, το Λατινάκι και το Κάτεργο. Επίσης, δίπλα στο νότιο όρμο της Αγκάλης, βρίσκονται οι παραλίες Φυρά, Γαλύφος και Άγ. Νικόλαος. Στο λιμάνι βρίσκεται η παραλία του Καραβοστάση και λίγο ανατολικότερα η Βάρδια. Βόρεια, βρίσκονται οι παραλίες του Σερφιώτικου, της Λυγαριάς και του Άη Γιώργη.

Φολέγανδρος

Αξιοθέατα και δραστηριότητες στη Φολέγανδρο

Το ιδιαίτερο τοπίο της Φολεγάνδρου και η αρχιτεκτονική του νησιού κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Εκτός λοιπόν από βόλτες στα γραφικά στενά της Χώρας ή βουτιές στα καταγάλανα νερά της Φολεγάνδρου, προτείνουμε να εξερευνήσεις τη φύση και την παράδοση του νησιού. Σημαντικά αξιοθέατα είναι το κάστρο της Φολεγάνδρου, ο Φάρος Ασπρόπουντας και το λαογραφικό μουσείο στην Άνω Μεριά. Εκτός αυτών, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τον γύρο του νησιού με καραβάκι, να επισκέφτούν στη Χρυσοσπηλιά και να κάνουν πεζοπορία στα μονοπάτια της Φολεγάνδρου.

Φολέγανδρος

Φαγητό στη Φολέγανδρο

Τα περισσότερα εστιατόρια και ταβερνάκια βρίσκονται στη Χώρα της Φολεγάνδρου και διαθέτουν πολλές επιλογές για όλα τα γούστα. Στην Άνω Μεριά και στο Καραβοστάσι υπάρχουν πολλά γραφικά ταβερνάκια με νόστιμο φαγητό, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τις τοπικές συνταγές. Τα παραδοσιακά φαγητά της Φολεγάνδρου είναι τα ματσάτα, τοπικά μακαρόνια σερβιρισμένα συνήθως με κόκκορα κοκκινιστό, κατσίκι κοκκινιστό ή σουτζουκάκια, καθώς και η καρπουζένια, γλυκό από καρπούζι, και το ιδιαίτερο παστέλι, ψημένο στον φούρνο. Στη Φολέγανδρο υπάρχει και τοπική τυροκομία με διάφορα τυριά, όπως το σουρωτό (φρέσκο αιγοπρόβιο τυρί), το ξυνότυρο, το ανθότυρο και το “σκέτο” τυρί, ένα σκληρό τυρί που συνοδεύει ιδανικά τα ματσάτα. Άλλα τοπικά προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσει κανείς είναι η καλασούνα (παραδοσιακή πίτα) και τα αμπελοφάσουλα.

Ταβέρνες Φολέγανδρου

Προστατευόμενος βιότοπος

Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000. Πρόκειται για ένα βραχώδη βιότοπο με θαμνώδη βλάστηση και σπήλαια, στα οποία βρίσκουν καταφύγιο οι μεσογειακές φώκιες μοναχοί. Στα προστατευόμενα είδη της πανίδας περιλαμβάνονται οι λαφιάτες, οι κυρτοδάκτυλοι, τα σαμιαμίδια, οι οχιές κ.α. Αντίστοιχα, στην προστατευόμενη ορνιθοπανίδα περιλαμβάνονται: μαυροπετρίτες, μύχοι της Μεσογείου, γερακίνες, λιμόζες, τρυγόνια κ.α.

Κάποια από τα προστατευόμενα είδη της χλωρίδας είναι η σιληνή του Χόλτζμαν, το σύμφυτο των Κυκλάδων, η ανθυλλίς του Αιγαίου, ενδημικές καμπανούλες, οι κρόκοι, τα αγριογαρύφαλλα, το ανατολίτικο ελίχρυσο, τα σενέκια τα δίχρωμα, κ.α.

Αναλυτικότερα για το ταξίδι & χρήσιμες πληροφορίες

Το ταξίδι για τη Φολέγανδρο το καλοκαίρι και εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου διαρκεί με συμβατικά πλοία περίπου 11 ώρες, ενώ με ταχύπλοα 4 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά. Τα τοπικά λεωφορεία συνδέουν το Καραβοστάσι με τη Χώρα Φολεγάνδρου, την παραλία Αγκάλη και την Άνω Μεριά, μέρη που διαθέτουν και τα περισσότερα καταλύματα διαμονής στο νησί.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως η Φολέγανδρος δεν διαθέτει αεροδρόμιο ούτε τράπεζα. Για τις οικονομικές συναλλαγές των επισκεπτών υπάρχει το ταχυδρομείο και το Α.Τ.Μ. Τέλος, οι ξενοδοχειακές υποδομές τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολύ, χωρίς όμως να επηρεάζουν το “χρώμα” του νησιού. Υπάρχουν καταλύματα για όλα τα γούστα και βαλάντια, στην Χώρα, τον Καραβοστάση, την Αγκάλη και την Άνω Μεριά. Η Φολέγανδρος είναι μοναδικό δείγμα νησιού των Κυκλάδων με πλατείες στην διαμόρφωση της Χώρας.