Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Διακοπές στη μυθική Ιθάκη με τις φανταστικές παραλίες



Πασίγνωστη σε παγκόμιο επίπεδο και ανά τους αιώνες είναι η Ιθάκη, καθώς ήταν το κεντρικό νησί στα Ομηρικά Έπη. Λατρεμένη πατρίδα του βασιλιά Οδυσσέα, σύμβολο της αναζήτησης και τόπος κατάληξης της πιο γνωστής επικής περιπέτειας. Η Ιθάκη πρέπει να είναι ένα από τα πιο γνωστά τοπωνύμια στον κόσμο. Ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα, γνωρίζει ότι στόχος του Οδυσσέα στο μυθικό έπος Οδύσσεια είναι να γυρίσει πίσω στην αγαπημένη του Ιθάκη, όπου τον περιμένει η Πηνελόπη και ο γιος του Τηλέμαχος.

Άγρια ομορφιά

 Παρ’ όλη την φήμη της ωστόσο, η Ιθάκη παραμένει ένα νησί που δεν θυμίζει σε πολλά «τουριστικό τόπο». Παραμένει ένα νησί που δεν έχει πολλούς τουρίστες και έχει καταφέρει να διατηρήσει ανέπαφη την γοητεία του. Η Ιθάκη είναι ένα νησί για τους ταξιδευτές που αναζητούν να περιπλανηθούν σε έναν όμορφο τόπο που διατηρεί την αυθεντικότητά του.

Πιστέψτε μας, η Ιθάκη αξίζει το ωραίο ταξίδι. Ένα νησί που αξίζει να περπατήσετε και να εξερευνήσετε για να ανακαλύψετε εικόνες που θα σας μαγέψουν: Παραδεισένιες παραλίες, υπέροχα φυσικά τοπία και καλοδιατηρημένα παραδοσιακά χωριά. Σε περίπτωση που ετοιμάζεστε για τις διακοπές σας, μην ξεχνάτε την κίνηση με το νόμισμα και το ματάκι της πόρτας που πρέπει να κάνεις πριν πας διακοπές.

Η Ιθάκη δεν είναι πυκνοκατοικημένο νησί. Διαθέτει μόλις 3.000 κατοίκους σε μια έκταση που αγγίζει τα 117 τ. χλμ. Στο τοπίο του νησιού βρίσκουμε την χαρακτηριστική βλάστηση και τα οικεία αρώματα της Μεσογείου. Ελιές, πεύκα και θάμνοι κατακλύζουν τους μικρούς λόφους του νησιού που προσφέρονται για ωραίες διαδρομές και εξερευνήσεις. Δοκιμάστε να περπατήσετε σε μερικά από τα μονοπάτια του νησιού, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα για να απολαύσετε τα υπέροχα χρώματα της ανατολής ή του δειλινού, περιγράφετα στο exploringgreece.tv.

Η Ιθάκη είναι το ιδανικό νησί για πεζοπορία αφού διαθέτει ένα ολόκληρο «δίκτυο» από μονοπάτια που είναι πολύ καλά διαμορφωμένα και σημαδεμένα. Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια και ετοιμαστείτε για περπάτημα. Τα όμορφα μονοπάτια της Ιθάκης αγγίζουν σε μήκος τα 60 χλμ. Κατά γενική ομολογία, οι πιο ωραίες διαδρομές είναι από τη Μονή Καθαρών μέχρι την Ανωγή (3χλμ) και από το Περαχώρι μέχρι το σπήλαιο των Νυμφών (4 χλμ).

Ποια μέρη πρέπει να επισκεφτείτε

Στην ανατολική πλευρά του νησιού, στο λιμάνι του Πίσω Αετού, μπορείτε να δείτε τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης. Τα θεμέλια του «Κάστρου του Οδυσσέα» ανακάλυψε το 1873 ο αρχαιολόγος της Τροίας, Ερρίκος Σλήμαν. Αν και οποιαδήποτε σχέση με τον πολυμήχανο βασιλιά δεν έχει πιστοποιηθεί επισήμως, το σημείο αυτό εξακολουθεί να ελκύει τους επισκέπτες της Ιθάκης. Ίσως είναι η γοητεία του μυθικού βασιλιά ίσως πάλι και η γοητεία του μαγευτικού τοπίου – ένα απέραντο θαλάσσιο πανόραμα στο στρατηγικό σημείο που ενώνει την ανατολική με τη δυτική ακτή.

Το Βαθύ είναι μια χαριτωμένη μικρή πόλη γεμάτη με όμορφα χρωματιστά σπίτια. Γεμάτη χρώμα αλλά την ίδια στιγμή γαλήνια η πρωτεύουσα της Ιθάκης έχει τη δική της γοητεία που θα ανακαλύψετε περπατώντας στους ήσυχους δρόμους της. Τα σπίτια είναι χτισμένα με τον παραδοσιακό τρόπο και τα περισσότερα από αυτά είναι πολύχρωμα και έχουν κεραμοσκεπές. Εδώ θα βρείτε αρκετά μικρά εστιατόρια και καταστήματα, καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο που αξίζει να επισκεφτείτε για να δείτε τους θησαυρούς των ανασκαφών. Μια επίσκεψη αξίζει και ο καθεδρικός ναός της πόλης. Σημειώστε επίσης ότι το λιμάνι στο Βαθύ είναι ο αγαπημένος τόπος των ιστιοπλόων που αγκυροβολούν τα σκάφη τους. Αν μείνετε εδώ, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως βάση για να εξερευνήσετε το νότιο τμήμα του νησιού.

Μαγευτικές παραλίες στην Ιθάκη

Η παραλία Γιδάκι θεωρείται από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού και είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια ή από τη θάλασσα. Μια παραδεισένια ήσυχη γωνιά που θα σας ανταμείψει για τον κόπο που θα κάνετε να φτάσετε μέχρι εκεί.

Θα χρειαστείτε περίπου μισή ώρα περπάτημα από το διαμορφωμένο μονοπάτι. Ο πιο σύντομος δρόμος είναι να φτάσετε με το αυτοκίνητο στην παραλία του Σκίνου κι από εκεί να ακολουθήσετε το διαμορφωμένο μονοπάτι μέχρι την παραλία Γιδάκι.

Οι Αφαλές 

Οι Αφαλές και η «κρυμμένη» Πλατιά Άμμος. Από την Πλατρειθιά μπορείτε να επισκεφτείτε τον κόλπο Αφαλές που περιβάλλεται από μεγάλους βράχους και περιλαμβάνει μια σειρά από πιο μικρές παραλίες με βράχια, βότσαλα και πεντακάθαρα καταγάλανα νερά. Θα δείτε ένα εντυπωσιακό τοπίο με άγρια ομορφιά και γυμνούς απόκρημνους βράχους, ενώ τα δέντρα φτάνουν ως τη θάλασσα.

Αφαλές - ΙθάκηΑξίζει να κολυμπήσετε σε όλες! Σημειώστε ότι στην άκρη του κόλπου βρίσκεται καλά κρυμμένη η Πλατιά Άμμος, η μοναδική παραλία του νησιού με ολόλευκη άμμο, και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.

Σκίνος

Επισκεφθείτε τον Σκίνο. Ο Σκίνος είναι ένας μεγάλος κόλπος που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λιμανιού της Ιθάκης. Μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα στην ομώνυμη παραλία, στο βάθος του κόλπου. Και αυτή η βουτιά θα σάς μείνει αξέχαστη. Ειδικά για όσους λατρεύουν το πράσινο στις παραλίες.

Διακοπές με σκάφος

Διακοπές με σκάφος στην Ιθάκη. Η Ιθάκη είναι ένας μαγευτικός τόπος, ιδανικός για διακοπές χαλάρωσης, με πολλές απάτητες παραλίες που μπορείτε να εξερευνήσετε με σκάφος. Από το Βαθύ ξεκινούν σκάφη που κάνουν ημερήσιες εκδρομές. Μπορείτε επίσης να κάνετε τον γύρο του νησιού. Αν υπάρχει η παρέα και η διάθεση μπορείτε να νοικιάσετε και ιδιωτικό σκάφος και να κάνετε το ολόδικό σας πρόγραμμα επιλέγοντας την πλευρά του νησιού και τις παραλίες που επιθυμείτε. Είναι σίγουρα πιο ακριβό, αλλά η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη!

Πριν βγείτε στον πηγαιμό για την Ιθάκη, προετοιμαστείτε: η «ήρεμη δύναμη» του Ιονίου που θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Ήσυχη, με πολλούς πιστούς επισκέπτες που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι αλλά και με παραλίες με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και πυκνή βλάστηση, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει μέχρι το κύμα- σημειώστε πως οι περισσότερες δεν είναι οργανωμένες-. Το γεγονός ότι η Ιθάκη δεν είναι μεγάλη σε μέγεθος δεν αποτελεί μειόνεκτημα, αλλά πλεονέκτημα για το νησί, που διαθέτει όλες τις υποδομές και μπορείτε να χαρείτε τις διακοπές σας.