Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Απόδραση στον Μυστρά



Ο σημαντικότερος τουριστικός πόλος έλξης στη Σπάρτη, συνδεδεμένος άρρηκτα με την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αφού εδώ στέφθηκε το 1448 o τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος.

Πρόκειται για ένα μοναδικό σύνολο από μνημεία φράγκικα, βυζαντινά και οθωμανικά, που διηγούνται με τη δική τους γλώσσα την ιστορία του Μυστρά. Πρώτοι διέγνωσαν τη σημαντική στρατηγική θέση του οι Φράγκοι και το 1249 ο ηγεμόνας Γουλιέλμος Β΄ Βιλεαρδουίνος έχτισε στην κορυφή του ένα κάστρο, προσπαθώντας να εδραιώσει την εξουσία του στην ανατολική Πελοπόννησο.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, όμως, αναγκάστηκε να το παραδώσει στους Βυζαντινούς. Από τα μέσα του 14ου αιώνα ο Μυστράς υπήρξε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μορέως και βάση των Βυζαντινών στην Πελοπόννησο. Το 1460 παραδόθηκε στους Τούρκους. Τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα ο Μυστράς ήταν ακόμα κατοικημένος, η νέα πόλη της Σπάρτης, όμως, απορρόφησε τον πληθυσμό της ιστορικής καστροπολιτείας, η οποία τελικά ερήμωσε.

Πλησιάζοντας με το αυτοκίνητο, αποκτάτε μια πρώτη εικόνα: οι οχυρώσεις διατηρούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ οι τρούλοι των εκκλησιών και τα χαλάσματα των σπιτιών ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα κυπαρίσσια. Τα βυζαντινά καλντερίμια αυλακώνουν ακόμη τις πλαγιές του λόφου. Σας προτείνουμε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας στη δεύτερη είσοδο, απ’ την οποία θα βρεθείτε στην Πάνω Χώρα, όπου βρίσκονται και τα σημαντικότερα μνημεία ( ο Μυστράς χωρίζεται σε τρία βασικά πολεοδομικά επίπεδα: το οχυρωμένο κάστρο βρίσκεται στην κορυφή, ενώ ακολουθούν η Πάνω και η Κάτω Χώρα ). Όλα τα αξιοθέατα που αναφέρουμε βρίσκονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Σε κοντινή απόσταση από το κάστρο και στο γειτονικό οικισμό Πικουλιάνικα θα βρείτε όμορφους ξενώνες και ταβέρνες.

 

Τι θα δείτε
Αγία Σοφία 
Επιβλητική εκκλησία ( μέσα 14ου αιώνα ) με παρεκκλήσια, εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο και αξιόλογες τοιχογραφίες. 
Παλάτι των Δεσποτών
Τριώροφο πέτρινο συγκρότημα ( 13ος-15ος αιώνας ) σε σχήμα Γ με δεκάδες τοξωτά παράθυρα. Το μεγάλο πλάτωμα μπροστά του χρησίμευε πιθανότατα ως τόπος δημόσιων εκδηλώσεων. 
Μονή της Παντάνασσας. 
Σε πλάτωμα με υπέροχη θέα προς τον κάμπο. Η εκκλησία της λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Πρόκειται για έναν πεντάτρουλο ναό με ψηλό καμπαναριό και κομψή στοά, διακοσμημένη με τοιχογραφίες εξαιρετικής τέχνης ( 1430 ). 
Μητρόπολη - Μουσείο Μυστρά 
Η Μητρόπολη ( ή Άγιος Δημήτριος ) βρίσκεται σύρριζα στο εξωτερικό τείχος. Κοσμείται με σημαντικές τοιχογραφίες, πολλές από τις οποίες απεικονίζουν μορφές αρρώστων και θαυματουργές θεραπείες. Σ’ ένα διώροφο κτίριο της βόρειας αυλής της Μητρόπολης στεγάζεται και το μικρό Μουσείο του Μυστρά. Εδώ θα δείτε γλυπτά, έργα μικροτεχνίας, κεραμικά, νομίσματα, σπαράγματα τοιχογραφιών και εικόνες. Ιδιαίτερη όμως εντύπωση προκαλεί η προθήκη με κομμάτια μεταξωτού υφάσματος και πλεξούδα μαλλιών, που βρέθηκαν σε τάφο της βόρειας στοάς του ναού της Αγίας Σοφίας και μάλλον ανήκουν σε κάποια αρχόντισσα του Μυστρά. 
Πάρτε το μονοπάτι που οδηγεί από τη Μητρόπολη στη βορινή γωνία του εξωτερικού τείχους για να δείτε δύο από τις παλαιότερες και επιβλητικότερες εκκλησίες του Μυστρά, τους Αγίους Θεοδώρους ( 1290-1295 ) και την Παναγία την Οδηγήτρια ( 1310 ). 
Κάστρο Βιλεαρδουίνου
Γι’ αυτούς που δεν πτοούνται από την ανάβαση συνιστούμε ανεπιφύλακτα το στριφογυριστό μονοπάτι που ξεκινάει από την είσοδο της Πάνω Χώρας και οδηγεί στην κορυφή, στο κάστρο του Βιλεαρδουίνου.
Κάτω Χώρα
Αν η βόλτα στην Πάνω Χώρα σας φάνηκε μικρή, μπορείτε να συνεχίσετε εξερευνώντας τη νότια πλευρά της Κάτω Χώρας, όπου μεταξύ άλλων θα έχετε την ευκαιρία να δείτε δύο χαρακτηριστικές βυζαντινές κατοικίες, τα αρχοντικά των Λάσκαρη και Φραγκόπουλου.

Εκδρομές
Εκτός από τη γειτονική Σπάρτη, επισκεφτείτε την Τρύπη, ένα όμορφο χωριό με πολύ πράσινο και τρεχούμενα νερά – οι ταβέρνες της ( ανοιχτές κυρίως το καλοκαίρι ) αποτελούν κλασική στάση για κατσικάκι Ταϋγέτου. Η μεγάλη χαράδρα της Λαγκάδας που απλώνεται από κάτω σε αγριεύει. Δεν εκπλήσσεσαι που λίγο πιο κάτω βρίσκεται το σπηλαιοβάραθρο Καιάδας, όπου κατά την παράδοση οι αρχαίοι Σπαρτιάτες έριχναν τα ανάπηρα νεογέννητα. Από δω και πέρα ξεκινά μια όμορφη διαδρομή που περνά μέσα από το δάσος του Ταϋγέτου και καταλήγει στην Καλαμάτα. Ο δρόμος μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο φαράγγι, οι κατακόρυφες πλαγιές κρύβουν τον ήλιο, τα έλατα πυκνώνουν, ενώ, αν κοιτάξετε ψηλά, όλο και κάποιο αετό θα δείτε να ζυγιάζεται πάνω από τα κεφάλια σας. Στην περιοχή της Λαγκάδας, το ομώνυμο αναρριχητικό πάρκο αποτελεί πόλο έλξης των φίλων του σπορ.