Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 -

Απόδραση στη Λίμνη Πλαστήρα



Αποτελεί ένα από τα περίτρανα παραδείγματα ότι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει θαύματα! Η τεχνητή Λίμνη Πλαστήρα σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, ενώ η ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε πως «εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη». 

Η χρηματοδότησή της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις) και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ και περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 km, μέγιστο πλάτος 4 km, η συνολική της επιφάνεια είναι 24 km2, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 m και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 m.. 

Τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες. Σπορ βουνού, ποδηλασία και ιππασία, κανό και ποδήλατο λίμνης, παραπέντε και ανεμόπτερο, διάσχιση του φαραγγιού του Μεγάλου Ρέματος, σκι στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο Καραμανώλη είναι μερικές μόνο από αυτές. 

Αν θέλετε να δείτε την πιο γοητευτική εικόνα της λίμνης, βρεθείτε στο Παρατηρητήριο. Φτάνοντας  εκεί, αφήνετε το βλέμμα σας να χαθεί στην υδάτινη επιφάνεια της λίμνης, ενώ από την άλλη μεριά, οι δασωμένες πλαγιές και στο βάθος οι επιβλητικές κορυφές των Aγράφων συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο. 

Ο δρόμος περιμετρικά της λίμνης χαρίζει, επίσης, μαγευτικά στιγμιότυπα, αφού σε μία διαδρομή 70 μόλις χιλιομέτρων θα απολαύσετε όλα τα σημαντικότερα αξιοθέατα . Επισκεφθείτε τα, πλέον, τουριστικά Νεοχώρι και Καλύβια Πεζούλας για να διασκεδάσετε και για τα πολύ όμορφα καταλύματα που διαθέτουν και ζήστε το ρομαντισμό στην Καστανιά και την Πεζούλα. Κάντε αεραθλήματα στον Ελληνόπυργο και απολαύστε φρεσκότατες πέστροφες στον Μπελοκομίτη. Δείτε την ανατολή από τη Νεράιδα και εκστασιαστείτε από τη θέα του θεσσαλικού κάμπου από το Μοσχάτο. 

Κάντε την περιήγησή σας στον Βοτανικό Κήπο, μια έκταση 10 στρεμμάτων στην οποία έχει γίνει η συγκέντρωση και αποθεματοποίηση μέρους των χλωριδικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πλαστήρα, αλλά και στο  Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.536μ. στην περιοχή Καραμανώλη. Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο καταφύγιο που στεγάζεται σε πέτρινο κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών με πλήρη εξοπλισμό και δυνατότητα φιλοξενίας. 

Θρησκευτικά μνημεία με τεράστιο πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, μοναστήρια μοναδικά και άλλα ιερά μνημεία σε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη.  Η περιοχή προσελκύει κόσμο, άλλωστε, που θέλει να συνδυάσει το προσκύνημα σε ιερούς τόπους και την αναψυχή. Στην περιοχή της λίμνης, επισκεφθείτε την Μονή Παναγίας Πελεκητής, όπου χρειάστηκε κυριολεκτικά να πελεκηθεί ο βράχος για να κτιστεί, τη Μονή Κορώνας όπου φυλάσσεται η κάρα του οσιομάρτυρα Σεραφείμ, την ανακαινισμένη Μονή Πέτρας, την Εκκλησία Αγίας Τριάδας στη Φυλακτή, και τη Μονή Αγίας Τριάδας στο Μορφοβούνι.