Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

5 φθινοπωρινοί προορισμοί μια ανάσα από την Αθήνα..ΕΙΚΟΝΕΣ



Μπορεί να περνάμε μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας, αλλά δεν σταματάμε να αναζητάμε μια ευκαιρία για λίγη χαλάρωση και να αγαπάμε τις μονοήμερες εκδρομές. Υπάρχουν τόσα όμορφα μέρη μια ανάσα από την Αθήνα τα οποία είναι ό,τι πρέπει για μια σύντομη απόδραση που θα μας φτιάξει τη διάθεση. Ακολουθούν πέντε ωραίες ιδέες για κοντινές εκδρομές που συνδυάζουν φύση, ιστορικά αξιοθέατα και καλό φαγητό.

 Στενή Ευβοίας

Στενή Ευβοίας

Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, η Στενή είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Εύβοιας, μόλις 30 χλμ. από τη Χαλκίδα. Η οργιαστική βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά δημιουργούν ένα ειδυλλιακό τοπίο κάθε εποχή του χρόνου. Αυτό το χωριό θα το επιλέξετε αν θέλετε μια σύντομη απόδραση μέσα στη φύση και στις μυρωδιές του δάσους. Το χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Πάνω και την Κάτω Στενή και τον σχεδόν εγκαταλειμμένο οικισμό του Πύργου, γνωστό και ως Σκουντέρι. Κέντρο του χωριού είναι η πλακόστρωτη πλατεία απ’ όπου ξεκινούν στενά μονοπάτια και διακλαδίζονται ως την τελευταία άκρη του χωριού. Μέσα στην πλατεία υπάρχουν γραφικές βρύσες με άφθονα τρεχούμενα νερά, ενώ πολλά μεγάλα πλατάνια απλώνουν τη σκιά τους πάνω από τα γραφικά καφενεδάκια και τις περίφημες κρεατοταβέρνες. Η πιο φημισμένη από τις πολλές κοντινές πηγές είναι του «γιατρού η βρύση», πεντακόσια μέτρα μετά το κέντρο του χωριού, μέσα σε πλατανοσκέπαστη ρεματιά με γάργαρα τρεχούμενα νερά. Στο δάσος της Στενής υπάρχουν πολλά μονοπάτια, ιδανικά για φυσιολάτρες, που καταλήγουν σε κρυστάλλινες πηγές, ενώ σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία 8 χλμ. από το χωριό βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο.

Χωριά Ελικώνα, Βοιωτία

Χωριά Ελικώνα, Βοιωτία

Μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, ανάμεσα στις όχθες του Κορινθιακού και τις πεδιάδες της Βοιωτίας, βρίσκονται τα γραφικά χωριά του Ελικώνα, του βουνού των Μουσών. Πρώτη στάση η Αγία Άννα, ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής, με σπίτια χτισμένα από ντόπια πέτρα. Ακολουθεί το Κυριάκι, σε υψόμετρο 780 μέτρων, μέσα σε ένα καταπράσινο και πανέμορφο τοπίο. Εδώ θα κάνετε τις βόλτες σας σε γραφικά και ήσυχα στενά, θα χαζέψετε ωραία εκκλησάκια, θα ξεδιψάσετε σε πέτρινες βρύσες και θα δοκιμάσετε τα νόστιμα προϊόντα που παράγουν οι κάτοικοι του χωριού. Ανεβείτε μέχρι το Παλιόκαστρο, όπου βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Νεκτάριου, για να θαυμάσετε το χωριό από ψηλά και να απολαύσετε τη θέα που φτάνει μέχρι τον Κορινθιακό και τις κορυφές του Παρνασσού, της Γκιώνας και των βουνών της Πελοποννήσου. Πέντε λεπτά από το χωριό, βρίσκεται η Αρβανίτσα, ένας υπέροχος χώρος αναψυχής μέσα σε καταπράσινο τοπίο γεμάτο έλατα, όπου υπάρχουν καφέ-εστατόριο και παιδική χαρά. Αξίζει να βάλετε στο πρόγραμμά σας και μια επίσκεψη στη Μονή του Οσίου Λουκά (12 χλμ. από το Κυριάκι), που θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας.

Ακροκόρινθος, Κορινθία

Ακροκόρινθος, Κορινθία

Το κάστρο του Ακροκορίνθου είναι, μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου στους πρόποδες του, μια εναλλακτική ιδέα για μονοήμερη εκδρομή, μία μόνο ώρα μακριά από την Αθήνα. Ο Ακροκόρινθος δεσπόζει στα 575 μέτρα, αγναντεύοντας την πεδιάδα της Κορίνθου, και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση κάστρα της Πελοποννήσου. Η περίμετρος των τειχών του φτάνει τα 3 χιλιόμετρα. Λόγω της μορφολογίας του, χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σκοπιά που αναδείχθηκε σε κάστρο-φρούριο, από το οποίο και εποπτευόταν κάθε τυχόν επιδρομή από την Στερεά Ελλάδα ή από τη θάλασσα. Από την κορφή του λόφου η θέα είναι φαντασμαγορική, καλύπτοντας τον Πατραϊκό και Κορινθιακό Κόλπο, τις νότιες ακτές της Στερεάς Ελλάδας, όλο το δυτικό τμήμα του Σαρωνικού, τη Σαλαμίνα και την Αίγινα. Στο χωριό της Αρχαίας Κορίνθου ο λιθόστρωτος πεζόδρομος περικλείει τον αρχαιολογικό χώρο, όπου ξεχωρίζει ο ναός του Απόλλωνα..

 Λίμνη Τσιβλού, Αχαΐα

Λίμνη Τσιβλού, Αχαΐα

Δύο ώρες και κάτι από την Αθήνα, η Λίμνη Τσιβλού είναι ένα μαγικό αλπικό τοπίο στην ορεινή Αχαΐα, που δημιουργήθηκε το 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη είναι περιτριγυρισμένη από πυκνά δάση και θεωρείται ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Οι όχθες της λίμνης προσφέρονται για πικνίκ και χαλαρούς περιπάτους. Δέκα χιλιόμετρα μακριά της, θα βρεις και ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αχαΐας, τη Ζαρούχλα. Η βόλτα στο χωριό, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές του Χελμού και κρυμμένο μέσα σε καστανιές και έλατα, θα σας μείνει αξέχαστη. Στον οικισμό θα βρείτε ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές γεύσεις, ενώ το βλέμμα σας θα τραβήξουν τα επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί.

 Σούνιο, ΑττικήΣούνιο, Αττική

Στο νοτιότερο άκρο της Αττικής, σε απόσταση περίπου 70 χλμ. από την Αθήνα, το Σούνιο αποτελεί πάντα μια καλή ιδέα για εκδρομή. Ο ναός του Ποσειδώνα, σκαρφαλωμένος στα απόκρημνα βράχια του ακρωτηρίου να κοιτάζει την θάλασσα του Αιγαίου, και το υπέροχο φυσικό τοπίο ασκούν μια γοητεία που καθηλώνει κάθε επισκέπτη. Από εδώ, η θέα της ακτογραμμής και των γειτονικών νησιών είναι μαγική. Πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο Σουνίου, αξίζει να επισκεφθείτε το «Χάος», ένα εντυπωσιακό βάραθρο βάθους 55 μ. και διαμέτρου 120 μ., που βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου (για να φτάσετε εκεί θα ακολουθήσετε από το Λαύριο τις πινακίδες για το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος και στη συνέχεια εκείνες προς Χάος και Αγία Τριάδα).