Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 -
Rain showers

14 °C

Σήμερα, 27. Μαΐου 2020

Βάψτε τα παλιά σας έπιπλα και δώστε τους ρουστίκ στυλ


Όλες έχουμε στην κατοχή μας παλιά έπιπλα ή αντίκες, τα οποία έχουν ταλαιπωρηθεί από τον χρόνο. Το ξύλο για να αντέχει χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση και φρεσκάρισμα ανά καιρούς.
 
Η τεχνική του βαψίματος των επίπλων είναι μια διαδικασία την οποία μπορείτε να αναλάβετε εύκολα, ενώ επιπλέον μπορείτε να συνδυάσετε την παρακάτω τεχνοτροπία και με μια ελαφριά πατίνα ή με ντεκουπάζ. Τα παλιά σας έπιπλα έχουν την δυνατότητα να αναγεννηθούν χωρίς να χάσουν την ομορφιά της ιστορίας τους με αυτό το εύκολο «κάντο μόνη σου» που περιγράφουμε παρακάτω.
 
Θα χρειαστείτε:
 
-      το έπιπλο της αρεσκείας σας, με όλες του τις επιφάνειες καθαρές
-      γυαλόχαρτο (μεσαίας σκληρότητας)
-      ένα φαρδύ πινέλο
-      δύο χρώματα νερού, το ένα σε μια απαλότερη απόχρωση (ιδανικά οικολογική ριπολίνη)
-      μια μικρή σκάφη ή δοχείο για την ανάμειξη των χρωμάτων
-      ένα σφουγγαράκι
-      χαρτοπετσέτες
 
Βήμα 1ο: Με το γυαλόχαρτο ξύστε ελαφρά το έπιπλο σε όλο του το μήκος.  Τα σημεία στα οποία θα έχετε επιμείνει θα έχουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα όταν θα περάσετε το χρώμα.
 
Βήμα 2ο: Σε μια πειραματική επιφάνεια δοκιμάστε να παίξετε με τα χρώματα, το συνδυασμό τους και τις πυκνότητες τους. Έτσι θα ξέρετε ποιο αποτέλεσμα σας αρέσει περισσότερο για την οριστική εφαρμογή που θα κάνετε στο έπιπλο.
 
Βήμα 3ο: Χρησιμοποιώντας την πιο σκούρα απόχρωση από τα δύο χρώματα που έχετε επιλέξει, περάστε ένα λεπτό στρώμα σε όλο το έπιπλο και αφήστε τις ρωγμές να φαίνονται από μέσα. Αφήστε το πρώτο χέρι να στεγνώσει για 24 ώρες.
 
Βήμα 4ο: Ώρα να χρησιμοποιήσετε το δεύτερο χρώμα με την απαλότερη απόχρωση! Αν θεωρείτε πως το χρώμα σας είναι πηχτό, δοκιμάστε να το αραιώσετε με λίγο νερό (υπολογίστε ένα κουταλάκι του γλυκού νερό ανά εφαρμογή). Το δεύτερο στρώμα μπογιάς απλώνετε πια με το σφουγγαράκι και με απαλές κινήσεις, οι οποίες έχουν ακολουθία. Αν ξεκινήσετε να βάφετε από την κορυφή προς τα κάτω, θα πρέπει να συνεχίσετε με την ίδια κίνηση και όχι να πάτε οριζόντια ή διαγώνια. Αυτό θα δώσει ομοιομορφία στα «νερά» που θα κάνει το χρώμα πάνω στο έπιπλο.
 
Βήμα 5ο: Για ένα ακόμη πιο «αντικέ» αποτέλεσμα χρησιμοποιείστε το γυαλόχαρτο για να ξύσετε απαλά και επιλεκτικά μερικά σημεία.