Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Τρώτε πολύ γρήγορα; Να γιατί πρέπει να αλλάξετε συνήθεια



Πεινάτε σα «λύκος» και καταλήγετε αντίστοιχα να τρώτε με λαιμαργία; Φαίνεται λοιπόν πως με αυτό τον τρόπο «στρώνετε» το δρόμο για ποικίλα προβλήματα υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Πώς το να τρώμε γρήγορα βλάπτει την υγεία μας
Κατά τα συμπεράσματα μίας πενταετούς μελέτης του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, το να τρώμε πολύ γρήγορα μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών και σχετίζεται με την αύξηση βάρους και το μεταβολικό σύνδρομο.

Ένας από τους λόγους που μπορεί να πάρουμε βάρος όταν τρώμε πολύ γρήγορα είναι ότι το σώμα μας δεν έχει χρονικά την ευκαιρία να στείλει «σήμα» στον εγκέφαλο ότι είμαστε χορτάτοι. Σύμφωνα με τη μελέτη, η αύξηση του αριθμού των φορών που μασάμε κάθε μπουκιά τροφής μπορεί να μειώσει την ποσότητα φαγητού που τρώμε κατά 15 τοις εκατό.

Η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνουν με τη σειρά τους τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Το να τρώμε γρήγορα, αυξάνει επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης παλινδρόμησης οξέος και δυσπεψίας και είναι πιθανό να μας υποσιτίσει καθώς έχουμε λιγότερες πιθανότητες να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά του φαγητού μας.

Τα οφέλη του να τρώμε αργά
Το αργό μάσημα βοηθά στην καλύτερη διάσπαση της τροφής. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο μασάμε, τόσα περισσότερα ένζυμα απελευθερώνει το σάλιο μας για να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Η κατάποση διευκολύνεται και το ίδιο ισχύει για τη διαδικασία της πέψης στο στομάχι και το λεπτό έντερο.

Η επιβράδυνση αυτή διευκολύνει σημαντικά το έντερό μας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό μας.

Όταν τρώμε αργά, απολαμβάνουμε επίσης περισσότερο το φαγητό μας. Ο εγκέφαλός μας συμμετέχει όχι μόνο με το να στέλνει το «σήμα» ότι είμαστε χορτάτοι αλλά και ευχαριστημένοι.

Το φαγητό άλλωστε είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή. Γιατί επομένως να βιαζόμαστε να τελειώσει;

Αλλαγές που μπορείτε να κάνετε σήμερα

  • Προσπαθήστε να επιβραδύνετε την ταχύτητα με την οποία καταναλώνετε το φαγητό σας.

Αφήστε το τηλέφωνό σας στην άκρη, κλείστε την τηλεόραση, χαλαρώστε και απολαύστε το γεύμα σας.

  • Προσπαθήστε να τρώτε πάντοτε καθιστοί.
  • Μην τρώτε τεράστιες μπουκιές φαγητού.
  • Τρώτε μέχρι να χορτάσετε και όχι μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.