Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024 -

Τι να τρώμε τον χειμώνα για να νιώθουμε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με διατροφολόγο



Ακριβώς όπως υπάρχουν τραγούδια που μας κάνουν ευτυχισμένους, υπάρχουν και τροφές που μας βελτιώνουν τη διάθεσή μας.

Ένα από τα μυστικά για την ευτυχία μας είναι να απολαμβάνουμε τροφές που μας βοηθάνε και μας κρατάνε υγιείς, όπως σημειώνουν γιατροί και διατροφολόγοι. Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, την διάθεση και την ενέργειά μας, καταπολεμούν το άγχος και μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Είναι οι λεγόμενες «τροφές της ευτυχίας».

Τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στις τροφές αυτές προάγουν την παραγωγή των ορμονών (νευροδιαβιβαστών) της ευτυχίας: δηλαδή της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης. Η σεροτονίνη ρυθμίζει τη διάθεση και προάγει τον ύπνο. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης έχουν άμεση σχέση με την κατάθλιψη. Η ντοπαμίνη ελέγχει το κίνητρο, την προσοχή και το σύστημα επιβράβευσης στον εγκέφαλο. Η ικανοποίηση που νιώθουμε όταν επιτυγχάνουμε ένα στόχο σε ένα βαθμό οφείλεται στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης. Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης έχουν άμεση σχέση με την απώλεια ενδιαφέροντος.

 
 

Τι να τρώμε τον χειμώνα για να νιώθουμε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με διατροφολόγο

Αν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα του στρες και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, δεν έχετε παρά να εντάξετε κάποιες τροφές στην καθημερινότητά σας, όπως σημειώνουν διατροφολόγοι. Τα παρακάτω συμβάλλουν στην βελτίωση της διάθεσής σας, όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Hello.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D3 ή αλλιώς η βιταμίνη του ήλιου διαθέτει πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων για τον οργανισμό. Αρκετές έρευνες έχουν συνδέσει την έλλειψη βιταμίνης D3 με συμπτώματα κατάθλιψης, καθώς η τακτική λήψη της φαίνεται πως ρυθμίζει τη διάθεση και ισχυροποιεί την καλή διάθεση. Επιπλέον, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και μετάλλων, στην ισορροπία των ορμονών, ενώ συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγή βιταμίνης D3 είναι τροφές όπως τo σκουμπρί, τόνος, σολομός, χυμός πορτοκάλι, συκώτι μοσχαρίσιο, κρόκος αυγού, γάλα και γιαούρτι αγελάδος, γάλα αμυγδάλου, τόφου και βρώμη.

Βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 ή πυριδοξίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η οποία ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β που συναντάμε σε διάφορες τροφές. Μπορεί να μην είναι η πιο γνωστή από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όμως η βιταμίνη B6 είναι πολύ σημαντική για τον άνθρωπο.

Η βιταμίνη B6, βελτιώνει και την ποιότητα του ύπνου μας, που είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη σωματική και ψυχική υγεία μας, κι αυτό γιατί ενισχύει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, που είναι απαραίτητη για μια υγιή ρουτίνα ύπνου και μειώνει δραστικά της αϋπνίες.

Επίσης η παρουσία της B6 ενισχύει τη δημιουργία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου που με τη σειρά τους παράγουν μια ομάδα από ορμόνες κι είναι εκείνη που μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους, αφού βοηθάει τον οργανισμό να παραγάγει σεροτονίνη που είναι γνωστή ως η ορμόνη της ευτυχίας και νορεπινεφρίνη μία ορμόνη που μειώνει το άγχος.

Η κύρια πηγή βιταμίνης Β6 είναι η τροφή και πιο συγκεκριμένα το γάλα, το κουνουπίδι, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, οι πατάτες, το ψωμί ολικής άλεσης, τα πορτοκάλια, το λάχανο, τα μπιζέλια, τα ρεβίθια κι οι ξηροί καρποί, ανάμεσα σε άλλα.


 

Φωτογραφία: Pablo Merchán Montes/Unsplash

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα DHA και EPA επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία ενεργοποιώντας την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές έχουν χαμηλά επίπεδα DHA στο αίμα.

Τα άτομα που θέλουν να καταναλώνουν περισσότερα υγιεινά λιπαρά οξέα μέσω διατροφής θα πρέπει να τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια, λιναρόσπορο, σπόρους chia, ξηρούς καρπούς και σχετικά έλαια.