Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ποια λαχανικά δεν πρέπει να πλένετε ποτέ



Η παρασκευή γεύματος με φρέσκα λαχανικά, συνήθως περιλαμβάνει αρκετό ξεφλούδισμα, τεμαχισμό, και πλύσιμο. Αλλά προτού φέρετε οποιαδήποτε συστατικά προϊόντων στο νεροχύτη, ίσως να θέλετε να το σκεφτείτε δύο φορές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχουν κάποια λαχανικά που δεν πρέπει ποτέ να πλένετε πριν τα φάτε.

Ποια λαχανικά δεν πρέπει να τα πλένετε ποτέ
Είναι αρκετά κοινό γνωστό ότι τα λαχανικά σας χρειάζονται ένα γρήγορο ξέπλυμα προτού τα ψιλοκόψετε και τα προσθέσετε στο πιάτο σας, ακόμα κι αν φαίνονται ήδη καθαρά. Όμως, ανεξάρτητα από το πόσο σταθερή μπορεί να είναι η υγιεινή της κουζίνας σας, οποιαδήποτε φυλλώδη λαχανικά που έρχονται προσυσκευασμένα σε δοχείο που γράφει τριπλό πλύσιμο δεν πρέπει ποτέ, να πλυθεί πριν από την προετοιμασία, λένε οι ειδικοί.

«Το να τα πλένεις ξανά στο σπίτι μπορεί πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο τα φυλλώδη χόρτα να μαζέψουν βακτήρια από τον νεροχύτη, τους πάγκους, τις σανίδες κοπής, τα μαχαίρια, τα τρυπητήρια, τις κλωστήρες σαλάτας, τα μπολ ή άλλα αντικείμενα ή επιφάνειες στην κουζίνα σου που μπορεί να έρθουν τα χόρτα. σε επαφή με κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πλύσης», είπε στο Eating Well η Neva Cochran, RDN, διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφικής επικοινωνίας και μέλος συμβουλευτικής επιτροπής στο Leafy Greens Marketing Agreement.

Η κουζίνα σας είναι πιθανό να μολύνει τα προπλυμένα χόρτα καθώς τα πλένετε
Σε κανέναν δεν αρέσει η ιδέα να τρώει μολυσμένα τρόφιμα που παρασκευάζονται σε μια ακατάστατη κουζίνα. Αλλά όταν πρόκειται για αυτό, ακόμη και οι πιο άψογα διατηρημένοι χώροι μαγειρέματος στο σπίτι δεν πλησιάζουν καθόλου τα πρότυπα καθαριότητας των τοποθεσιών όπου επεξεργάζονται τα προσυσκευασμένα χόρτα σας. «Τα φυλλώδη χόρτα σε σφραγισμένες σακούλες με την ένδειξη «τριπλό πλυμένο», «πλυμένο» ή «έτοιμο για κατανάλωση» παράγονται σε εγκαταστάσεις που επιθεωρούνται από μια κυβερνητική ρυθμιστική αρχή και λειτουργούν σύμφωνα με τις καλές πρακτικές παραγωγής», λέει ο Cochran στο Eating Well.

Άλλοι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι σύγχρονες διαδικασίες και τεχνικές έχουν διευκολύνει την αποστολή έτοιμων προς κατανάλωση φυλλωδών προϊόντων που είναι ασφαλή για κατανάλωση. «Τα προπλυμένα χόρτα επεξεργάζονται με ένα μείγμα νερού και ενός απολυμαντικού παράγοντα για τρόφιμα, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή το χλώριο», είπε ο Randy Worobo, PhD, αναπληρωτής καθηγητής επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Cornell. Το μείγμα, για το οποίο η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) λέει ότι δεν ενέχει κανένα κίνδυνο σε τόσο χαμηλά επίπεδα, «μειώνει και αποτρέπει την εξάπλωση βακτηρίων από την επιφάνεια του προϊόντος».

Ακριβώς επειδή δεν ξεπλένετε προπλυμένα χόρτα δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις
 
Παρόλο που αυτό το μαρούλι, το ανοιξιάτικο μείγμα ή η ρόκα μπορεί να είναι καλό να βγουν από τη συσκευασία, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικοί δοκιμασμένοι και αληθινοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε όταν τα χρησιμοποιείτε. Όπως πάντα κατά την προετοιμασία του φαγητού, πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό πριν χειριστείτε τα προϊόντα.

Είναι επίσης καλύτερο να βεβαιωθείτε ότι τυχόν επιφάνειες, όπως σανίδες κοπής ή μπολ ανάμειξης, έχουν καθαριστεί ή απολυμανθεί πριν μεταφέρετε τα χόρτα σας πάνω τους. Και να θυμάστε ότι ο ίδιος ο νεροχύτης της κουζίνας σας μπορεί μερικές φορές να είναι το πιο πιθανό μέρος να μολύνει τα συστατικά σας, οπότε φροντίστε να τον καθαρίσετε καλά πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε.

Το CDC λέει επίσης ότι δεν πρέπει ποτέ να πλένετε το κρέας ή τα πουλερικά πριν το μαγειρέψετε
Αλλά δεν είναι μόνο τα προπλυμένα φυλλώδη χόρτα που δεν πρέπει να πλένετε κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Προστασίας Νοσημάτων (CDC), το ξέπλυμα του κρέατος, των πουλερικών ή των αυγών είναι επίσης κακή ιδέα. «Το πλύσιμο ωμού κρέατος, κοτόπουλου, γαλοπούλας ή αυγών μπορεί να μεταδώσει μικρόβια στον νεροχύτη, τους πάγκους και άλλες επιφάνειες της κουζίνας σας», προειδοποιεί η υπηρεσία. «Αυτά τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν σε άλλα τρόφιμα, όπως σαλάτες ή φρούτα, και να σας αρρωστήσουν».

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) λέει ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο να ξεπλένετε το κρέας ή τα πουλερικά σας χάρη στις τρέχουσες εμπορικές τεχνικές πλυσίματος. Ενώ το πλύσιμο «για την απομάκρυνση της βρωμιάς, της λάσπης, του λίπους ή του αίματος μπορεί να ήταν κατάλληλο πριν από δεκαετίες, όταν πολλοί έσφαζαν και ετοίμαζαν τα δικά τους τρόφιμα, το σύγχρονο σύστημα ασφάλειας τροφίμων δεν το απαιτεί», λέει το USDA.