Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Οδήγηση τον χειμώνα με μοτοσυκλέτα: Τι πρεπει να προσέχουμε!



Ο χειμώνας έρχεται και οι βροχές έχουν ήδη ξεκινήσει.

Με τις απλές συμβουλές που ακολουθούν, το κρύο, η βροχή και οι υπόλοιπες χειμωνιάτικες συνθήκες μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς για δίτροχη μετακίνηση όλο το χρόνο.

1. Αδιάβροχα για να μείνετε ζεστοί και στεγνοι

Τα αδιάβροχα για δίτροχο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι εξοπλισμού που πρέπει να έχει ο αναβάτης μαζί του το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Είναι μικρά σε μέγεθος και αποθηκεύονται εύκολα ακόμη και κάτω απο τη σέλα της μοτοσυκλέτας. Είναι πάντα εκεί και τα φοράτε με την πρώτη υποψια βροχής. Προστατεύουν από το νερό, προστατεύουν και από το κρύο και κρατάνε καθαρό τον εξοπλισμό σας από τα βρώμικα νερά το δρόμου. To σετ δύο κομματιών (σακάκι-παντελόνι) είναι πολύ πιο πρακτικό από το ολόσωμο.

2. Εξοπλισμός ασφάλειας

Επιλέγετε πάντα τον σωστό εξοπλισμό ασφάλειας για την κίνησή σας τον χειμώνα. Εκτός από το αδιάβροχο, αδιάβροχο πρέπει να είνα και το μπουφάν και ακόμη καλύτερα αν είναι και το παντελόνι. Τα γάντια θα πρέπει να έχουν επίσης αδιαβροχοποίηση και θερμομόνωση όπως και τα παπούτσια μας. Στην αγορά υπάρχουν πολλές προτάσεις. Τέλος, φοράμε μαντήλι στο λαιμό, τα λεγόμενα tubes, για να κόβεται το κρύο που μπορεί να φτάσει στον κορμό μας.

3. Καθαρή ζελατίνα για ορατότητα

Για να βλέπουμε καλά το φθινόπωρο και τον χειμώνα ειναι απαραίτητη η χρήση ζελατίνας με αντιθαμβωτική επίστρωση ή ζελατίνα που μπορεί να εξοπλιστεί με δεύτερη αντιθαμβωτική ζελατίνα. Τις έχουμε πάντα και τις δύο καθαρές (την βασική και την δευτερεύουσα).

4. Προσέχουμε την συμπεριφορά μας

Ο χαμηλότερος συντελεστής τριβής του βρεγμένου οδοστρώματος μας οδηγεί και εμάς να ρυθμίσουμε ανάλογα την συμπεριφορά μας στο δρόμο. Γι αυτό και θα πρέπει να μειώσουμε αιθητά την ταχύτητα κίνησης αλλά και να διπλασιάσουμε την απόσταση που κρατάμε από το προπορευόμενο όχημα.

5. Προσοχή στις “παγίδες”

Είμαστε πάντα σε εγρήγορση και θεωρούμε ότι κανείς δεν μας βλέπει στον δρόμο, λόγω και της βροχής. Γι αυτό το λόγο καλό είναι να χρησιμοποιούμε και την μεγάλη σκάλα των φώτων μας όταν βρέχει. Κοιτάζουμε πάντα μακριά ανιχνεύοντας όλη την περιοχή μπροστά μας και έχουμε στον νου μας για λακκούβες που μπορεί να έχουν καλυφθεί από νερό και να μας κρύβονται. Αποφεύγουμε να κινούμαστε πάνω σε βρεγμένες λευκές λωρίδες καθώς γλιτράνε σχεδόν όπως ο πάγος. Το ίδιο ισχύει για τις γραμμές του τρένου και τα καπάκια των υπονόμων.

6. Προσέχουμε τον εξοπλισμό μας

Αν ο εξοπλισμός μας βραχεί δεν τον βάζουμε επάνω σε καλοριφέρ και δεν τον αφήνουμε στον ήλιο. Τον αφήνουμε να στεγνώσει σε θερμοκρασία δωματίου για να μην χαλάσουν οι προστατευτικές μεμβράνες αδιαβροχοποίσης και για να μην κάνουμε ζημιά στο δέρμα, αν φοράμε δερμάτινο μπουφάν ή παντελόνι.