Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Γιατί θα πρέπει να εντάξουμε τις πατάτες στη διατροφή μας



Τις αγαπάμε βραστές, ψητές, σε πουρέ και κυρίως τηγανητές, βρίσκουν ως διά μαγείας τη θέση τους σχεδόν σε κάθε πιάτο και τις έχουμε στη διάθεσή μας όλες τις εποχές του χρόνου. Σε συνδυασμό με την απαλή γεύση και τη γεμάτη υφή τους, δικαιολογημένα οι πατάτες δεν λείπουν ποτέ από την κουζίνα μας!

Πόσο υγιεινή είναι όμως τελικά η πατάτα; Γνωρίζετε πόσες θερμίδες, ποιες βιταμίνες και ποια μέταλλα μας δίνει;

Συχνά, κατηγοριοποιείται μαζί με το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά στους «κακούς» υδατάνθρακες, τους οποίους πρέπει να αποφεύγουμε σε μεγάλες ποσότητες τόσο επειδή συμβάλλουν στην άνοδο των επιπέδων του σακχάρου όσο και επειδή οδηγούν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, η πατάτα δεν αποτελεί επεξεργασμένο υδατάνθρακα, επομένως το διατροφικό της προφίλ διαφέρει σημαντικά από τα προϊόντα αυτά.

Εφόσον δεν συνοδεύεται από παχυντικά τυριά, μπέικον, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και τα συναφή, η πατάτα είναι εξαιρετικά υγιεινή και θρεπτική. Καλό είναι να την προτιμάμε ψητή ή βραστή αντί για τηγανητή. Όταν δε καταναλώνεται με τη φλούδα της παρέχει ακόμη μεγαλύτερο διατροφικό όφελος, χάρη στην έξτρα δόση φυτικών ινών που μας δίνει. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού, αλλά και για τον έλεγχο της πείνας.

Επίσης, το κάλιο της πατάτας συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης, ενώ οι βιταμίνες Β6, Β3 και Β9 εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και μειώνουν τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Η πατάτα μάς δίνει ακόμη σίδηρο και μαγγάνιο, δύο μέταλλα που διευκολύνουν τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, καθώς και βιταμίνη C, η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Μία μέτρια πατάτα έχει περίπου 160 θερμίδες, επομένως είναι κατάλληλη ακόμη και στο πλαίσιο μιας ολιγοθερμιδικής δίαιτας.

Συμπερασματικά, η πατάτα όχι μόνο δεν είναι απαγορευμένος καρπός, αλλά μάλιστα δικαιούται απόλυτα τη θέση της στη διατροφή μας, εφόσον αποφεύγουμε να την καταναλώνουμε σε συνδυασμό με ανθυγιεινά λιπαρά και την προτιμάμε ολόκληρη, μαζί με τη φλούδα της.
Πηγή: Health.com- onmed.gr