Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023 -

Έξι πράγματα στο υπνοδωμάτιο σου που μπορεί να βλάπτουν την ποιότητα του ύπνου σου


 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ποιότητα του ύπνου μας έχει τεράστια σημασία. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον ύπνο, από το μαξιλάρι στο οποίο κοιμόμαστε μέχρι τις μυρωδιές που μυρίζουμε όταν κοιμόμαστε.

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις κάποια λάθη που μπορεί να κάνεις στη διαδικασία του ύπνου σου και πώς να τα αποφύγεις προκειμένου να κοιμάσαι καλύτερα.

Παλιά μαξιλάρια

Τα μαξιλάρια πρέπει να αντικαθίστανται μία φορά κάθε ενάμιση χρόνο. Τα ορθοπεδικά μαξιλάρια κρατάνε περισσότερο, έως και 3 χρόνια. Αλλά αν χρησιμοποιείς μαξιλάρι 5-6 ετών, το πιθανότερο είναι ότι το σώμα σου δεν έχει αρκετή υποστήριξη και ο ύπνος σου δεν είναι τόσο άνετος.

Για να ελέγξεις αν χρειάζεται να αντικαταστήσεις ένα μαξιλάρι, αφαίρεσε τη μαξιλαροθήκη και κοίταξε το μαξιλάρι προσεκτικά. Υπάρχουν λεκέδες από ιδρώτα; Είναι σκισμένο; Έχει άσχημη μυρωδιά; Τα μαξιλάρια συλλέγουν νεκρά κύτταρα δέρματος, μούχλα, τσιμπούρια και μύκητες. Με την πάροδο του χρόνου, έως και το μισό του βάρους του μαξιλαριού μπορεί να αποτελείται από τέτοια ανεπιθύμητα στοιχεία. Και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες που θα βλάψουν τον ύπνο σου.

Πηγές μυρωδιάς

Υπάρχουν μυρωδιές που έχουν χαλαρωτική επίδραση στο νευρικό σύστημα και μας βοηθούν να κοιμηθούμε. Αυτός είναι ο λόγος που πολλά υπνοδωμάτια έχουν διαφορετικές μυρωδιές και αρώματα μέσα τους. Αλλά αν υπάρχουν πάρα πολλές μυρωδιές, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το αντίθετο. Μην χρησιμοποιείς πάρα πολλά αρώματα και άλλαξέ τα όταν θα τα έχεις βαρεθεί.

Το λάθος στρώμα

Ακόμη και η αγαπημένη σου στάση ύπνου έχει σημασία. Για παράδειγμα, αν προτιμάς να κοιμάσαι στο πλάι, είναι καλύτερα να επιλέξεις ένα στρώμα αφρού μνήμης για να ανακουφίσεις το φορτίο στα σημεία πίεσης, δηλαδή στους ώμους και τους γοφούς. Και για όσες κοιμούνται ανάσκελα, είναι καλύτερα να κοιμούνται σε πιο σφιχτά στρώματα για να κρατούν τη σπονδυλική στήλη σε ίσια στάση. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που κοιμούνται μπρούμυτα.

 

 

 

Τα λάθος κλινοσκεπάσματα

Το βαμβάκι πιστεύεται ότι είναι ένα καλό υλικό για τα κλινοσκεπάσματα, καθώς είναι καθαρό και φυσικό. Αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για ύπνο. Το βαμβάκι απορροφά ενεργά τον ιδρώτα από τα μαλλιά και το δέρμα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πλένεται πιο συχνά. Εξάλλου, χρειάζεται πολύς χρόνος για να στεγνώσει, οπότε αν έχεις την τάση να ζεσταίνεσαι ενώ κοιμάσαι, το λινό θα απορροφήσει τον ιδρώτα και θα γίνει υγρό.

Μια καλή εναλλακτική είναι τα μεταξωτά κλινοσκεπάσματα. Έχουν καλή θερμική αγωγιμότητα, που σημαίνει ότι είναι ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι. Ακόμη, δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και αντιστέκονται στα ακάρεα της σκόνης. Έχουν επίσης καλή επίδραση στο δέρμα και τα μαλλιά. Έτσι, παρά την υψηλή τιμή τους, να ξέρεις είναι καλής ποιότητας και αξίζουν τον κόπο.

Ένα μηχανικό ρολόι

Τα μηχανικά ρολόγια μπορεί να είναι αρκετά θορυβώδη μερικές φορές. Συνήθως, δεν δίνουμε σημασία στο τικ. Αλλά όταν προσπαθούμε να κοιμηθούμε, ο ήχος μπορεί να είναι αρκετά εκνευριστικός.

Πάρα πολλά έπιπλα

Ένα ακατάστατο υπνοδωμάτιο γίνεται οπτικά πιο σφιχτό, τα έπιπλα μαζεύουν πολλή σκόνη και η εντύπωση του δωματίου είναι πολύ κακή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο να αποφύγεις τα περιττά έπιπλα στην κρεβατοκάμαρά σου. Ο ύπνος είναι καλύτερος εάν υπάρχουν λιγότερα πράγματα στην κρεβατοκάμαρα.