Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Διαβήτης: Αυτά είναι τα σημάδια για διαβήτη τύπου-1 και διαβήτη τύπου-2



Ο διαβήτης μπορεί να είναι μια δύσκολη ασθένεια ως προς τον εντοπισμό της, αλλά υπάρχουν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που μπορείτε να προσέχετε πάντα. Μερικά από τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου-1 και τύπου-2 περιλαμβάνουν στοματικές μολύνσεις και υπερβολική δίψα.
Ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2 είναι διαφορετικές ασθένειες, αλλά παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 διαγιγνώσκεται στην παιδική και την πρώιμη ενηλικίωση.

Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, επειδή το σώμα δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει σωστά.
Ο διαβήτης τύπου 1 συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη. Περίπου ένα στα δέκα άτομα με διαβήτη έχουν διαβήτη τύπου 1.
Ο διαβήτης τύπου 2 συμβαίνει όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, ή η ινσουλίνη που παράγεται δεν λειτουργεί σωστά.
Τα σημάδια του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθούν. Αν δεν αντιμετωπιστούν, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και σύνθετες καταστάσεις υγείας, όπως η διαβητική κετοξέωση.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα, τα μάτια και τα νεφρά.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα του διαβήτη περιλαμβάνουν:

Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, ειδικά τη νύχτα
Η υπερβολική ούρηση μπορεί να προκληθεί από περίσσεια γλυκόζης στο αίμα, που παρεμβαίνει στην ικανότητα των νεφρών να συγκεντρώνουν τα ούρα.

Αίσθημα έντονης δίψας
Το να αισθάνεστε διψασμένοι όλη την ώρα ή να έχετε μια ισχυρότερη δίψα από το συνηθισμένο, η οποίο συνεχίζεται και αφότου πιείτε νερό, μπορεί να είναι ένα σημάδι του διαβήτη.

Αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο
Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να είναι σύμπτωμα χαμηλού σακχάρου στο αίμα.

Απώλεια βάρους χωρίς αντίστοιχη προσπάθεια
Παρόλο που ο διαβήτης τύπου 2 συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που είναι υπέρβαρα, ο μη διαγνωσμένος διαβήτης τύπου 1 μπορεί να κάνει τους ασθενείς να χάσουν βάρος.

Το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2, επειδή το σώμα δέχεται μεγαλύτερη πίεση να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη για να διαχειριστεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Κνησμός των γεννητικών οργάνων ή στοματικά προβλήματα
Τα στοματικά προβλήματα (π.χ. άφτρες ) είναι πιο συχνά στα άτομα με διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορεί να προκαλέσουν ανάπτυξη ζυμομυκητών.

Ένα ξηρό στόμα -επίσης ένα σύμπτωμα του διαβήτη - μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο στοματικής μόλυνσης.

Οι επιδερμικές πληγές απαιτούν περισσότερο χρόνο για να θεραπευτούν
Αυτό συμβαίνει επειδή ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να θέσει το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Η αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που προκαλείται από την πάθηση, μπορεί επίσης να κάνει πιο σκληρές και άκαμπτες τις αρτηρίες, προκαλώντας το περιορισμό των αιμοφόρων αγγείων και αποτρέποντας την σωστή επούλωση των τραυμάτων.

Θολή όραση
Οι οφθαλμικές εξετάσεις μπορούν να δείξουν συμπτώματα διαβήτη. Τα προβλήματα των ματιών στους διαβητικούς συμβαίνουν, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Η πιο συνηθισμένη κατάσταση που προκαλεί ο διαβήτης είναι η αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία είναι αποτέλεσμα της υπέρτασης που σχετίζεται με τον διαβήτη.

Οι παράγοντες που σας βάζουν στην "πορεία" για διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν:
Υπερβολικό σωματικό βάρος, ή παχυσαρκία
Ιστορικό με στενό συγγενή που έχει, ή είχε διαβήτη
Υπέρταση, ή υψηλή χοληστερόλη
Ηλικία άνω των 40 ετών