Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Πόντος



Αλειτούργητη η Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο – Οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν άδεια για τέλεση Θείας Λειτουργίας

Οι Τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr



Ο Προκόπης Παυλόπουλος για τον Νίκο Καπετανίδη: «Ένα σύμβολο της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου»

Μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη», που οργάνωσε ο Σύλλογος Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.



Υπό την τούρκικη σημαία εόρτασε η ιστορική μονή του Πόντου..

Στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα το Πόντου, τίποτε δεν θύμιζε σήμερα την ιστορική εκείνη πρώτη λειτουργία που τέλεσε πριν από δέκα χρόνια ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος (15/8/2010) στο προσκύνημα των απανταχού Ποντίων.

Ούτε όλες αυτές που ακολούθησαν μέχρι το 2015 όταν η Ιερά Μονή έκλεισε προκειμένου να γίνουν εργασίες αναστήλωσης.



Τα κεφάλαια της φοβερής τραγωδίας

Η Ιερά Μητρόπολις Δράμας, θέλοντας να διατηρήσει άσβεστη την ιστορική μνήμη του πονεμένου λαού μας, με την ευκαιρία της ενθυμίσεως της απάνθρωπης γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, αναδημοσιεύει τα κεφάλαια της φοβερής τραγωδίας από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Παναρέτου Τοπαλίδου



Αλωνάρτ’ς, ο μήνας του αλωνίσματος στον Πόντο

Aύγουστος, ο μήνας της Παναγίας και της αυστηρής δεκαπενθήμερης νηστείας. Στον Πόντο θεωρούνταν ο πιο πλούσιος μήνας του χρόνου επειδή την εποχή αυτή πραγματοποιούνταν ο αλωνισμός και η συγκομιδή των περισσοτέρων αγροτικών προϊό­ντων, εξ ου και το όνομα Αλωνάρτ’ς.



Οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου και η Γενοκτονία των Ποντίων

Οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου μηχανεύονταν χίλιους τρόπους, για να μπορέσουν να θάψουν τους νεκρούς τους σύμφωνα με το τυπικό της χριστιανικής λατρείας.

Υπήρχαν πολλοί μοναχοί ντυμένοι δερβίσηδες, που ταξίδευαν από χωριό σε χωριό, για να εξυπηρετούν κρυφά τις θρησκευτικές ανάγκες των κρυπτοχριστιανών.