Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

28 °C

Σήμερα, 14. Ιουλίου 2020

Τομές και ασυμβατότητες"Για μεγάλο χρονικό διάστημα η σύγχρονη επιστημονική σκέψη προχώρησε μέσα στην απόλυτη βεβαιότητα. Αφού κατάφερε να ξεπεράσει τις αρχικές δυσκολίες αποκωδικοποίησης και ανάγνωσης του «βιβλίου της φύσης»,άρχισε να καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα «κάστρα» της ανθρώπινης άγνοιας.

Εκτός από τους τομείς των εφαρμογών και την περιγραφή των διαδικασιών του φυσικού κόσμου, η επιστημονική έρευνα προχώρησε παράλληλα και στην κατασκευή ευρύτερων ερμηνευτικών δομών ώστε να εξηγηθούν τα φυσικά φαινόμενα, να απαντηθούν δηλαδή τα ερωτήματα σχετικά με το γιατί είναι έτσι τα πράγματα και όχι αλλιώς. Η αρχή του Σύμπαντος, η δομή και σύσταση περιοχών του που βρίσκονται σε τεράστιες αποστάσεις από τη Γη, η προέλευση και εξέλιξη της ζωής, οι διεργασίες των απειροελάχιστα μικροσκοπικών δομικών λίθων της ύλης και η λειτουργία πολλών άλλων τομέων του επιστητού εντάχθηκαν σε απολύτως λογικά (ή λογικοφανή) ερμηνευτικά σχήματα.

Οι κλασικές θεωρήσεις είχαν αρχίσει να κλονίζονται ενώ οι ερμηνευτικές αναζητήσεις στράφηκαν πλέον σε νέες, ασυνήθιστες για τη συμβατική επιστημονική σκέψη, κατευθύνσεις. Η ανάγκη για νέους δια-θεματικούς προβληματισμούς γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο. Επιπλέον, το ποικιλότροπο ενδιαφέρον για τις θεολογικές απόψεις σχετικά με ζητήματα που αφορούν την ηθικές ενστάσεις που εγείρουν οι νέες εφαρμογές της επιστημονικής γνώσης επικυρώνει αυτή την τάση."

Το βιβλίο του Πέτρου Παναγιωτόπουλου (Επ. Καθηγητή, Τμ. Θεολογίας Α.Π.Θ) "Τομές και Ασυμβατότητες" θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες από τις εκδόσεις ΡΟΠΗ.

Συγγραφέας: Παναγιωτόπουλος Πέτρος
Επιμέλεια: Κατερίνα Σίνη
Γραφιστική επιμέλεια: Χάρης Καρατζάς

ISBN: 978-618-82424-0-1
Διαστάσεις: 17 Χ 24
Αριθμός σελίδων: 464