Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Τι εμπνέει τους νέους έλληνες αρχιτέκτονες;» στο Μουσείο Μπενάκη



Από τον Παρθενώνα και τα Πλυντήρια Μετάλλων της κλασσικής – ύστερης αρχαιότητας μέχρι κατοικίες, πειραματικές δομές συλλογικής κατοίκησης, πάρκα, χώροι πολιτισμού και λουτρά, έργα μεγάλων αρχιτεκτόνων όπως οι Ικτίνος και Καλλικράτης, Αντρέα Παλάντιο, Λε Κορμπισιέ, Ζαν Νουβέλ, Εντουάρντο Σούτο ντε Μούρα και Γιάννης Λιάπης, παρουσιάζονται ως αφετηρίες, σημεία έμπνευσης και εξέλιξης, 45 νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων.

Το Σάββατο 27 Μαΐου, το αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη φιλοξενεί τη νέα γενιά Ελλήνων αρχιτεκτόνων σε ένα μαραθώνιο διάλογο με τη διεθνή αρχιτεκτονική, στο πλαίσιο της 4ης διοργάνωσης της Ημερίδας “Αφετηρίες”. Η διοργάνωση είναι μια παραγωγή του αρχιτεκτονικού περιοδικού ΔΟΜΕΣ και της διαδικτυακής βιβλιοθήκης έργων ελληνικής αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ INDEX. 

Στην Hμερίδα “Αφετηρίες”, που ολοκληρώνει και τον 1ο κύκλο των αντίστοιχων διοργανώσεων, 45 Έλληνες αρχιτέκτονες κάτω των 45 χρόνων θέτουν στο επίκεντρο της δικής τους έμπνευσης και εξέλιξης, έργα μεγάλων αρχιτεκτόνων. Ταυτόχρονα, δέκα καταξιωμένοι αρχιτέκτονες και καθηγητές Πανεπιστημίου, σχολιάζουν.

Από την αρχαιότητα έως και σήμερα και από όλο τον κόσμο, τα έργα που θα παρουσιαστούν καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων: κατοικίες (από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως και σήμερα, συμπεριλαμβομένων και κατοικιών από κινηματογραφικές ταινίες), περίπτερα εκθέσεων, μουσεία και πολιτιστικοί χώροι, εκκλησίες και ναοί, λουτρά και πάρκα. 

Η Hμερίδα απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές εσωτερικού χώρου και τοπίου, φοιτητές, καλλιτέχνες, πολιτικούς μηχανικούς αλλά και σε όσους ασχολούνται με την αρχιτεκτονική και το design. 

Μέσα από το πρόγραμμα "Αφετηρίες" έχουν παρουσιαστεί στο σύνολο 124 έργα από 190 νέους Έλληνες αρχιτέκτονες, τα οποία συγκεντρώνονται σε δύο πολυτελείς εκδόσεις. Ο πρώτος τόμος έχει ήδη κυκλοφορήσει από το περιοδικό ΔΟΜΕΣ, ενώ ο δεύτερος αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο. 

Πληροφορίες:
Ημερίδα ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ
Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138)
Ώρες Διεξαγωγής: 09.30 - 19.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη.