Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

Συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού με τον πρέσβη της Ιαπωνίας- Σε εξέλιξη το «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας»Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε στο γραφείο της τον Ιάπωνα πρέσβη, στην Ελλάδα. H συνάντηση έγινε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία για τις ελληνο-ιαπωνικές σχέσεις, καθώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας», ενώ σε λίγες μέρες θα αφιχθεί στην χώρα μας η πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας, ως επίσημη προσκεκλημένη της ελληνικής κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα της πριγκίπισσας περιλαμβάνει επισκέψεις σε πλείστα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως η Ακρόπολη, το Μουσείο Ακροπόλεως, το Παναθηκαϊκό Στάδιο, η Ιερά Μονή Αγίας Φανερωμένης στην Σαλαμίνα και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα. Εξάλλου, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή στην Εθνική Πινακοθήκη, με επίτιμη καλεσμένη την Πριγκίπισσα Κάκο, για τον εορτασμό τόσο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού, όσο και της επετείου 125 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ιαπωνίας, παρουσία των υπουργών Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη και της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «απόδειξη των εξαιρετικών σχέσεων των δυο χωρών, η υπουργός και ο πρέσβης αναφέρθηκαν στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, σε Ελλάδα και Ιαπωνία, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και την προοπτική σύναψης, νέας επικαιροποιημένης συμφωνίας για την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας. Η Λίνα Μενδώνη εξέφρασε στον πρέσβη την εκτίμησή της προς τον ιαπωνικό πολιτισμό και την επιθυμία της να γίνει εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των παραδοσιακών τεχνών και της χειροτεχνίας, καθώς και σε επίπεδο ανταλλαγής εκθέσεων και τεχνογνωσίας. Συζητήθηκαν, επίσης, οι ανταλλαγές μεταξύ του αρχαίου ελληνικού δράματος και του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου Νο, καθώς και η προβολή της σύγχρονης ιαπωνικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.