Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στα δικαστήρια το θρυλικό Stairway to Heaven των Zeppelin



Σε περιπέτειες φαίνεται να βάζει τους Led Zeppelin η θολή τους μνήμη, κατά την τελευταία δικαστική διαμάχη όπου κατηγορούνται πως είχαν βασίσει το διάσημο κομμάτι τους Stairway to Heaven που κυκλοφόρησε το 1971 σε ένα άλλο που είχε κυκλοφορήσει μερικά χρόνια νωρίτερα.

Βέβαια, είναι καιρός τώρα που τα εναπομείναντα μέλη των Led Zeppelin χαρακτηρίζουν θολές τις αναμνήσεις τους από τη δεκαετία του ’60. Βέβαια τα δύο τελευταία χρόνια κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις αναμνήσεις τους από τη δεκαετία του 70, αφού όπως ισχυρίζονται δεν μπορούν να μετρήσουν τα εκατομμύρια δολάρια που έβγαλαν τότε.

Σύμφωνα μάλιστα με τους δικηγόρους είναι αναμενόμενη η αδυναμία υπολογισμού, αφού «εδώ μιλάμε για μουσικούς όχι για λογιστές». Αυτή όμως η αδυναμία φαίνεται πως αποτελεί «το βασικό επιχείρημα» στην τελευταία δικαστική διαμάχη για τα δικαιώματα του ύμνου τους, Starway του Heaven.

Η τελευταία δικαστική διαμάχη κατά την οποία η αντίδικος  ισχυρίζεται πως το τραγούδι ενός ροκ μουσικού, ο οποίος δεν βρίσκεται εν ζωή σήμερα, ήταν αυτό που αποτέλεσε τη βάση για το τοτεμικό Stairway to Heaven, κρατά ήδη δύο χρόνια. Η Francis Alexander Malofiy, η οποία διαχειρίζεται την περιουσία του εκλιπόντος μουσικού, κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία ζήτησε μια ακόμα αναβολή της δίκης ούτως ώστε να καταφέρει να υπολογίσει τα κέρδη της μπάντας από το συγκεκριμένο κομμάτι ανάμεσα από χιλιάδες έγγραφα.

Ο front-man της μπάντας Robert Plant, ετών 67, βέβαια έφερε αντιρρήσεις για μια ακόμα παράταση της εκδίκασης της συγκεκριμένης υπόθεσης. Βασικό του επιχείρημα πως ήδη μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί πολλές συναυλίες εξαιτίας της δίκης που είχε οριστεί για τον Μάιο. «Μια ακόμα αναβολή θα γίνει αιτία να αναβληθεί το προγραμματισμένο παγκόσμιο τουρ του συγκροτήματος. Πρέπει να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση» είπε.

Παρόλα αυτά η κ. Malofiy επιμένει πως υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν, ικανές να αποδείξουν πως ανάμεσα στο Stairway to Heaven και στην ορχηστρική εκτέλεση τουTaurus, ενός κομματιού του 1968 από το πρώτο άλμπουμ της μπάντας Spirit, υπάρχει μεγάλη ομοιότητα.

Αν και ο εμπνευσμένος κιθαρίστας, Randy California, ο οποίος συνέθεσε το Taurus, πέθανε το 1997, η Malofiy που εκπροσωπεί μέχρι σήμερα τα πνευματικά του δικαιώματα, διεκδικεί περισσότερα από μισό δισ. δολάρια από την υπόθεση.

Βέβαια τα περιθώρια έχουν στενέψει αφού αν η υπόθεση δεν έχει εκδικασθεί εντός 3 χρόνων τότε παραγράφεται.

Από πλευράς τους τα μέλη των Zeppelin, ο Plant με τον 72χρονο κιθαρίστα Jimmy Page και τον 70χρονο μπασίστα John Paul Jones, τα οποία έχουν «ανακριθεί» ουκ ολίγες φορές μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, αρνούνται πεισματικά οποιαδήποτε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Όπως λένε το κομμάτι το συνέθεσαν ο Plant μαζί με τον Page και μόνο. Παρόλα αυτά η κ. Malofiy υπογραμμίζει όταν είχαν ερωτηθεί ξανά είχαν δηλώσει πως η μνήμη τους για τις δεκαετίες που έχουν περάσει είναι συγκεχυμένη, κι αυτό αποτελεί από μόνο του μια απόδειξη.

Να υπενθυμίσουμε πως οι Led Zeppelin διασπάστηκαν το 1980 μετά το θάνατο του ντράμερ John Bonham.

Το τελευταίο αποδεικτικό που μένει να εξεταστεί για να βγει το πόρισμα της υπόθεσης είναι οι αρχικές αναλογικές ηχογραφήσεις οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν άφαντες. Οι δικηγόροι του συγκροτήματος ισχυρίζονται πως ποτέ δεν αρνήθηκαν να παραδώσουν τα στοιχεία, όμως επιμένουν πως είναι δύσκολο να προσκομιστούν αφού χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως εύθραυστα και σπάνια και φυσικά δεν πρόκειται να αποδείξουν κάτι διαφορετικό από τις μεταγενέστερες ηχογραφήσεις.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα κι εάν ο Plant, ο Page και ο Jones κερδίσουν την δίκη, κανείς δεν θα μάθει τι πραγματικά συνέβη με το κομμάτι που αποτελεί ίσως ένα από πιο χαρακτηριστικά της ιστορίας της ροκ… κι ίσως και κανείς από αυτούς που το αγάπησαν να μην νοιάζεται και τόσο...