Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σήμερα στις 6 το απόγευμα ζωντανά ΔΙΑΛΟΓΟΙ – ΑΝΤΙΛΟΓΟΙ



Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα λάβει χώρα η Συζήτηση υπό το θέμα: «Μετά τον Τραμπ: Οι ΗΠΑ και ο κόσμος». Συζητούν οι Δημήτρης Καιρίδης, Κώστας Υφαντής και Αλεξία Κουλούρη.

Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Αλεξίας Κουλούρη από τις εκδόσεις Σιδέρη με τίτλο: «Fake news: Ρητορική και ερμηνείες – Πολιτική και πολιτικοί μέσω Twitter», όπου αναλύει διεξοδικά το ζήτημα.

Την συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά  ΕΔΩ μέσω των Εκδόσεων Ι.ΣΙΔΕΡΗΣ

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Καθώς όλο και περισσότερες αποκαλύψεις φτάνουν αποσπασματικά στη δημοσιότητα σε μια προσπάθεια να «φωτίσουν» περισσότερο τον χαρακτήρα, τα μέσα επικοινωνίας και τις μεθόδους άσκησης επιρροής εκ μέρους του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, αυτό που απουσιάζει είναι μια περισσότερο συγκροτημένη απόπειρα ανάλυσης της ρητορικής του.

Αυτό ακριβώς επιχειρεί να κάνει η δημοσιογράφος και υποψήφια διδάκτωρ Αλεξία Κουλούρη με το βιβλίο της «Fake news: Ρητορική και ερμηνείες – Πολιτική και πολιτικοί μέσω Twitter», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σιδέρη. Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να αποτιμήσει τη θητεία του Τραμπ με σημείο αναφοράς την αμφιλεγόμενη ρητορική του, όπως αυτή διατυπώνεται στον προσωπικό του λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Στο επίκεντρο της ανάλυσης της Αλεξίας Κουλούρη βρίσκεται το σκηνικό ακραίας πόλωσης που διαμορφώνεται στη σχέση του Τραμπ με τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιείται ο όρος «fake news» (με τον οποίο «στολίζει» κάθε μη αρεστό μέσο, δημοσίευμα ή δημοσιογράφο) και η χρήση ρατσιστικών και σεξιστικών σχολίων μέσω της κοινωνικής δικτύωσης.

Η αφήγηση βασίζεται σε πανεπιστημιακή έρευνα, η οποία αρχίζει το 2016, κατά την πρώτη διεκδίκηση της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ, και καταλήγει στη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού και της πανδημίας της Covid-19. Επιπλέον, με σημείο αναφοράς τις θεωρίες του λαϊκισμού και της προπαγάνδας, αναλύει τους σύγχρονους επικοινωνιακούς μηχανισμούς τους οποίους επιστρατεύουν ηγέτες και κομματικά επιτελεία.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον για τον Έλληνα αναγνώστη είναι πως το βιβλίο φτάνει και στην ελληνική περίπτωση, με έμφαση στην επιρροή που άσκησαν τα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του καλοκαιριού του 2015. Εξετάζει όμως και τον τρόπο με τον οποίο Έλληνες πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δανείστηκαν και ανέδειξαν στον δημόσιο λόγο τους τον – προσφιλή στον Ντόναλντ Τραμπ – όρο «fake news».