Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Σαρωτικές αλλαγές στα Όσκαρ από το 2019



H Ακαδημία Κινηματογράφου προχωράει σε σημαντικές αλλαγές από την ερχόμενη κιόλας βραδιά απονομής, που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2019.

Μετά τη νέα κατηγορία που προστέθηκε, ανακοινώθηκαν δύο ακόμα αλλαγές που αφορούν τη διάρκεια και το πότε θα διεξάγεται πλέον η απονομή.

Η νέα κατηγορία που αφορά τις πιο δημοφιλείς ταινίες της χρονιάς δεν προξένησε και τα καλύτερα σχόλια. Οι αντιδράσεις ήταν ως επί το πλείστον αρνητικές και αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο αρνητικές όσο θα πλησιάζουμε προς την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων.

Αλλά και οι άλλες δύο αλλαγές δεν μπορούν να ληφθούν με ικανοποίηση, αφού είναι εμφανές ότι θέλουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ABC, του τηλεοπτικού δικτύου που κάνει την μετάδοση. Η μία αφορά την διάρκεια των Όσκαρ. Οι 4 και κάτι ώρες που διαρκεί η απονομή θεωρούνται πολλές και σχεδόν αντιτηλεοπτικές. Έτσι, από το 2019 θα έχουμε μια σφιχτή διοργάνωση, διάρκειας 3 ωρών.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κοπούν ορισμένα πράγματα. Οι διαφημίσεις που παίζουν κάθε δύο κατηγορίες προφανώς και δεν πρόκειται να κοπούν. Οι ευχαριστήριοι λόγοι των νικητών επίσης δεν γίνεται να μικρύνουν κι άλλο. Ήδη τα 45 δευτερόλεπτα που έχει ο καθένας στη διάθεσή του ως όριο είναι λίγα. Φυσικά θα προσπαθήσουν να κόψουν κι από κει. Άλλωστε, οι περισσότεροι νικητές το ρίχνουν στην πολιτικοποίηση και η Ακαδημία θέλει να το μειώσει κι αυτό.

Άρα τι θα κοπεί; Η λογική απάντηση στο μυαλό της Ακαδημίας ήταν να κοπούν οι απονομές από την τηλεοπτική προβολή. Όσο το κοινό θα βλέπει διαφημίσεις, θα έχουν ανακοινωθεί και βραβευτεί κάποιοι από τους υποψήφιους. Το πιο πιθανό είναι να δούμε τις τεχνικές κατηγορίες να «ξεπετάγονται» και να τις καταπίνουν οι διαφημίσεις, ώστε να υπάρχει άνεση για τα μεγάλα βραβεία της βραδιάς. Όσοι πάντως δεν έχουν την ευκαιρία να ακουστούν live, θα έχουν τη δυνατότητα να ευχαριστήσουν όσους τους έδωσαν το βραβείο σε μαγνητοσκοπημένα βιντεάκια που θα προβάλλονται στο τέλος της βραδιάς.

Η έτερη αλλαγή για τα Όσκαρ αφορά στο χρονικό σημείο που θα διεξάγεται η τελετή. Είναι πλέον έθιμο να γίνεται το βράδυ της τελευταίας Κυριακής των Αποκριών για εμάς ή εν πάσει περιπτώσει την τελευταία βδομάδα του Φεβρουαρίου ή όπως έγινε φέτος, την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου. Αυτό αφήνει μια μεγάλη χρονική απόσταση από τις Χρυσές Σφαίρες και τα βραβεία των Σωματείων. Οπότε πάρθηκε απόφαση από το 2020 να διεξάγονται τα Όσκαρ στις αρχές του Φεβρουαρίου, ήτοι σημαίνει το αργότερο στο φινάλε της πρώτης βδομάδας.

Μπορεί να μοιάζει με ανούσια αλλαγή, αλλά δεν είναι. Αυτή η χρονική μετατόπιση μειώνει το περιθώριο για αρκετές indie ταινίες να διεκδικήσουν την παρουσία τους στις υποψηφιότητες. Δεδομένου ότι αυτές ανακοινώνονται ενάμιση μήνα πριν την απονομή, μιλάμε για 3 βδομάδες λιγότερες μέχρι να εκτιμηθεί η δυναμική τους στις αίθουσες και το κοινό.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος να προεξοφλείται κάτι από τώρα. Όλα θα φανούν στην πράξη και στο πως θα τα χειριστεί η Ακαδημία.