Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ρώμη: Άγαλμα του Ηρακλή ανακαλύφθηκε σε επισκευές υπονόμων



Ένα αρχαίο ρωμαϊκό άγαλμα του Ηρακλή ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια επισκευών στο αποχετευτικό σύστημα κάτω από ένα πάρκο στη Ρώμη.

Το Appia Antica Park ανακοίνωσε στο Facebook ότι η περιοχή «μας επιφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη: ένα μαρμάρινο άγαλμα σε φυσικό μέγεθος το οποίο, λόγω της παρουσίας του ροπάλου και του παλτού του λιονταριού που καλύπτει το κεφάλι του, μπορούμε σίγουρα να αναγνωρίσουμε μια φιγούρα που αντιπροσωπεύει τον Ηρακλή».

Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια εργασιών επισκευής σε ορισμένους σωλήνες αποχέτευσης που είχαν καταρρεύσει, προκαλώντας χάσματα και κατολισθήσεις. Οι ανασκαφές έφτασαν σε βάθος 20 μέτρων και, όπως συμβαίνει συχνά στη Ρώμη, έγιναν με την παρουσία αρχαιολόγων.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ένα «εξαιρετικό» πλήθος από χάλκινα αγάλματα, που διατηρήθηκαν για χιλιάδες χρόνια, ανακαλύφθηκαν σε ένα δίκτυο λουτρών που κατασκεύασαν οι Ετρούσκοι στην Τοσκάνη. Τα 24 μερικώς βυθισμένα αγάλματα, τα οποία χρονολογούνται πριν από 2.300 χρόνια και έχουν χαιρετιστεί ως το πιο σημαντικό εύρημα του είδους τους τα τελευταία 50 χρόνια, περιλαμβάνουν μια κοιμισμένη εφήβη που βρίσκεται δίπλα στη θεά της υγείας, η οποία έχει ένα φίδι τυλιγμένο γύρω από το χέρι της.

 

Ρώμη άγαλμαΤο άγαλμα του Ηρακλή βρέθηκε στο πάρκο Appia Antica. Φωτογραφία: Parco Archeologico dell’Appia Antica